Erik Stortelder (48) is een grote kampioen

tn_duif-goedNEEDE – In Neede woont sinds deze week een grote kampioen. Erik Stortelder heeft met zijn postduiven een bijzondere titel gewonnen tijdens de eendaagse fondvluchten. In totaal deden er 700 duivenliefhebbers uit de Achterhoek en Twente mee aan de wedstrijden van afdeling 9 (Oost Nederland). De eerste plaats die Stortelder behaalde is dan ook een unieke prestatie in de duivensport.

In totaal maakten de duiven van de Needse ondernemer vijf keer over een vlucht van ruim 550 kilometer. Ze werden gelost in Vierzon (Frankrijk) en kwamen elke keer het snelst terug in Nederland (van de ruim 10.000 duiven die de tocht ook maakten). En daarmee werd Stortelder kampioen.

”Dit is prachtig, de duiven zijn mijn lust en mijn leven. Zonder de hulp van mijn twee dochters Manon en Nienke had ik dit nooit kunnen bereiken. Ze doen erg veel voor me. Zelf ben ik ook veel uren bezig met mijn duiven, zeker vijf uur per dag. Het is gewoon een profsport”, lacht Stortelder.

De ‘duivenman’ uit Neede vertelt met veel passie over zijn duiven. “Veel mensen staan er niet bij stil maar een duif maakt snelheden van ongeveer 120 kilometer per uur. De dieren worden ’s morgens gelost in Frankrijk en ze zijn ’s middags al thuis. Hoe ze de weg terug vinden? Daar zijn de meningen over verdeeld. Helemaal precies weten ze het niet. Waarschijnlijk vliegen ze richting de zon.”

Stortelder heeft vaker prijzen gewonnen maar deze titel heeft hij sinds 2003 – toen hij begon – nog niet gehaald. Hans Gelink die ook gek op duiven is: “De prestatie die hij heeft neergezet komt misschien maar eens in de dertig jaar voor in Berkelland.”

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven