WBE’s pleiten voor extra wildreflectroren

EIBERGEN/RUURLO – Volgens de wildbeheereenheden (WBE’s) kunnen de wildaanrijdingen in Berkelland drastisch verlaagd worden met de komst van nieuwe wildreflectoren langs wegen. Drie WBE’s hebben de gemeente geconfronteerd met een plan om de extra reflectoren te plaatsen. Alleen in Rekken en Eibergen worden er jaarlijks al ruim veertig reeën aangereden. ”En dat aantal moet naar beneden”, vindt Gerrit Stomps.

Stomps die actief is bij WBE Rekken en omstreken heeft in zijn gebied al verschillende proeven gedaan. “Op de plekken waar de wildspiegels staan gebeuren minder aanrijdingen met overstekend wild. We kunnen dus echt aantonen dat het helpt. Op veel plekken zijn de paaltjes verdwenen. Vaak gebeurt dit tijdens het maaien van de berm, onderhoud aan wegen en vernielingen van jeugd.”

In Eibergen moeten vooral langs de N18, Rekkense Binnenweg, Rekkenseweg Vredenseweg nieuwe reflectoren komen. “Wat de spiegels doen? Het licht van de auto’s wordt uitgestraald in een hoek van 90 graden en weerkaatst het veld in. De reeën schrikken hiervan en blijven staan”, zegt Stomps.

Ook Herman Arentsen van WBE De Berkelstreek zet zich in voor de wildreflectoren in zijn werkgebied. “Er zijn nog veel teveel aanrijdingen. De spiegels kunnen ook andere dierenlevens redden en leed van de automobilist voorkomen. Denk aan bijvoorbeeld hazen. We hebben een goed gesprek gehad bij de gemeente. Maar de ambtenaren moeten echt overtuigd worden van het nut van de spiegels voordat ze geld uitgeven. Ze gaan intern brainstormen over dit onderwerp.”

Bij de gemeente staan de wildspiegels vaak in de weg tijdens het maaien van bermen. Daarom is de gemeente niet zo’n voorstander. De WBE’s mogen niet zomaar spiegels plaatsen in de berm. Daar moeten ze toestemming voor hebben van de gemeente Berkelland. Bij de gemeente gaan ook dingen fout. Langs de Deventer Kunstweg in Eibergen stonden veel paaltjes met wildspiegels maar na onderhoud aan de weg zijn ze verdwenen en niet meer teruggeplaatst.

Één WBE doet niet mee met het plan: wildbeheereenheid ’t Achterveld in Borculo. Daar zijn volgens Arentsen geen grote knelpunten te vinden. WBE De Berkelstreek is al begonnen met het plaatsen van een aantal nieuwe reflectoren zij hebben een geldbedrag gekregen van de Rabobank.

“Wij gaan gewoon door met ons plan. Wat wel grappig is de WBE in Lochem heeft zeer recent 550 nieuwe wildreflectoren ontvangen van de gemeente ter waarde van 9,000 euro. Jaarlijks krijgen ze 900,00 voor het onderhoud van de spiegels inclusief gratis beschermde kleding. Dit moet ook in Berkelland kunnen na de onderhandelingen met de gemeente”, aldus Arentsen.

Hieronder een plattegrond (foto) van alle aanrijdingen van 1 augustus 2010 tot 15 augustus 2011.

[nggallery id=2166]

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven