Ramsbeek krijgt een complete make-over

tn_DSC05785EIBERGEN – De Ramsbeek in Eibergen krijgt een complete make-over. De grootste veranderingen zijn te zien bij de brug aan de Apedijk. Een deel van de beek is daar deze week verlegd en loopt nu slingerend door een stuk bos. Het oude gedeelte is dichtgegooid (150 meter). Ook is er een grote vistrap van ongeveer tachtig meter aangelegd. Aannemersbedrijf Gerwers en loonbedrijf Poppink voeren de werkzaamheden uit in opdracht van waterschap Rijn en IJssel.

Tot aan de Berkel wordt de Ramsbeek aangepakt. Hierdoor ontstaat er ‘nieuwe natuur’ wat zorgt voor een natuurlijk karakter. Denk aan meanderen en inundatie. De Ramsbeek wordt grotendeels verontdiept. Dit om het water langer vast te houden, piekafvoeren naar de Berkel te verminderen en droogteschade en vochttekorten in de landbouw aan te pakken.

Het waterschap denkt dat het aantal amfibieën in het gebied door de aanpassingen toeneemt. Het verfraaien van het landschap zorgt er ook voor dat het gebied aantrekkelijker wordt voor toeristen. Er komen fietspaden en informatieborden om zo meer te vertellen over de omgeving.

In de oude situatie had de Ramsbeek stuwen waardoor het water op peil werd gehouden (strak profiel). Dit zorgde voor een lage belevings- en ecologische waarde. De stuwen waren niet vispasseerbaar en er was weinig oevervegetatie.

Foto’s Roy Nijman:
[nggallery id=2267]

 

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven