Natuurlijke grasmaaiers gaan flink tekeer

tn_dsc06563EIBERGEN – Geen grote machines, brullende motoren of maaiers die dingen vernielen maar schapen worden op dit moment ingezet om de gebieden rondom sloten en beken te ‘maaien’. Waterschap Rijn en IJssel heeft samen met Schapen Grazerij Bornebroek een project gestart om de groenstroken langs het water op een natuurlijke manier te onderhouden. Ook in Berkelland zijn de natuurlijke grasmaaiers actief. Woensdagmiddag waren ze aan het grazen langs de Deventer Kunstweg in Eibergen.

Schaapsherder Roy Geerts is druk in de weer met de schapen die op dit moment rondlopen in de omgeving van de Leerinkbeek. “Het zijn vierhonderd Schoonebeker schapen. Normaal worden deze dieren ingezet op de heidevelden. Maar de natuur langs het water is ook perfect. Ze eten gras, bies en struiken. We zijn begonnen aan de Meenweg in Beltrum. Nu gaan we richting Groenlo. En komen dat terecht bij de Slinge.”

De herder heeft aan alles gedacht. Langs de drukke weg is een speciaal flexnet geplaatst zodat de schapen niet op de weg kunnen komen. “Ik moest vandaag even lachen. De politie was hier bezig met een snelheidscontrole. We wilden met de kudde de weg oversteken en vroegen om hulp. De agenten hebben netjes de weg even afgezet”, lacht Geerts.

De duurzame vorm van landschapsbeheer trekt veel bekijks. Heel wat fietsers stappen even af om de schaapskudde te bewonderen. Roy Geerst werkt bij de Marechaussee en doet het herdersvak als hobby erbij. “Ik heb een cursus gevolgd bij de bekende schaapsherder Hans Abbink.”

Foto’s Roy Nijman:
[nggallery id=2317]

 

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven