Oefening voor de eerste keer in kerktoren

tn_dsc07966EIBERGEN – De brandweermannen en -vrouwen uit Eibergen hebben geen hoogtevrees! Ze klommen maandagavond in de kerktoren van de Oude Mattheüskerk om een (nep)brand te bestrijden. En dat ging niet zonder slag of stoot. Alle materialen moesten via smalle en steile trappetjes naar boven geschouwd worden (30 meter). “Een brand in een kerktoren is niet ondenkbaar. Je moet heel goed nadenken wat je allemaal doet. Als je boven bent kun je niet even snel naar beneden om iets op te halen”, aldus bevelvoerder Gerwin Starink.

Dit is de eerste keer dat brandweer Eibergen een oefening heeft gehouden in de kerktoren. Starink: “Ik zit zestien jaar bij de brandweer. In die tijd zijn we hier nog nooit naar boven geweest.” Een medewerker van een installatiebedrijf was zogenaamd bezig in de kerktoren. Tijdens werkzaamheden ontstond er kortsluiting. Dit veroorzaakte een steekvlam, die al snel uitgroeide tot een brand.

Twee tankautospuiten zorgen voor de wateraanvoer (lage druk). Brandweermensen moesten de brand bestrijden. Op straat stonden heel wat mensen te kijken. “Er is toch niet echt een brand”, roept een mevrouw die haar hond aan het uitlaten is. Een brandweerman stelde haar snel gerust. “Nee hoor, u hoeft zich geen zorgen te maken dit is een oefening.”

Vroeger kwam de Eibergse brandweer regelmatig in de kerk. Niet voor een oefening maar na een brand. Alle slangen werden in de kerktoren opgehangen zodat ze konden drogen.

Foto’s Roy Nijman:
[nggallery id=2365]

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven