Prinsen profiteert nu van mooi terrasweer

HAARLO/RUURLO – Het is toch haast niet te geloven: in november nog lekker buiten op het terras zitten. Ondernemers kunnen door het mooie herfstweer wat extra ‘bijsnoepen’ na de slechte zomer. Dinant Prinsen: ”Zover ik me kan herinneren heb ik dit nog nooit meegemaakt. Meestal sluit het terrasseizoen na de herfstvakantie, dan ruimen we alles op en sluiten we de speeltuin. Achttien graden op de eerste novemberdag, dat is toch bijzonder. We kunnen dus nog even profiteren van het mooie weer.”

Maria en Hennie Leemreize uit Lichtenvoorde – die lekker op het terras zitten – maakten dinsdagmiddag een ‘pitstop’ bij Prinsen. Binnen koffie drinken?, geen denken aan! “We zijn bezig met een KBO-fietstocht die we al eerder gereden hebben. Nu kun je de verschillen per seizoen mooi zien.” Dinant Prinsen denkt dat de hele week nog wel mensen naar zijn terras komen. “We laten de boel nog mooi even staan.” Ook in Ruurlo waren mensen op de terrassen te vinden. Bij de Luifel waren heel wat dagjesmensen aan het genieten van de zon. Bij de horecaondernemers was enige verwarring over het terrasbeleid van de gemeente.

Arjan van Faassen van de gemeente Berkelland: “Ondernemers moeten goed in hun vergunning kijken daar staat precies beschreven wat de regels zijn. We hebben twee terrasseizoenen, zomer en winter. Het terras mag het hele jaar gewoon blijven staan. Alleen moeten de ondernemers zich houden aan bepaalde tijden. In de winter moet het terras om 18.00 uur sluiten en in de zomer om 01.00 uur. Deze regels gelden voor alle terrassen ook al staan ze op eigen grond.”

Niet alleen horeca-mensen praten over het mooie weer. Ook weerman Auke Hoekstra uit Neede kijkt op van de warme dag op 1 november. “Vorig jaar was er in deze week veel regen. Op 5 november viel er bijvoorbeeld 17 millimeter neerslag. De gemiddelde temperatuur voor de tijd van het jaar moet rond de negen graden zijn en ’s nachts vier graden.” Maar er staan nog meer opmerkelijke dingen in het jaarboek van Hoekstra. ”In het jaar 1975 hadden we op 13 oktober al met sneeuw te maken en in op 28 oktober 1931 was het in Winterswijk ’s nachts -8,5 graden. Bijzonder al die verschillen.”

Hoekstra denkt dat de schommelingen te maken hebben met de klimaatsverandering. Aanstaande donderdag hebben de weermannen uit de regio een bijeenkomst bij RTV Oost. Daar wordt vast en zeker gepraat over de bijzondere dagen in oktober en november.

Foto’s Roy Nijman:
[nggallery id=2313]

 

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven