‘Verlichting-mannen’ al 15 jaar de lucht in

tn_dsc06803EIBERGEN – Al vijftien jaar lang zijn ze op de eerste zaterdag van november in Eibergen te vinden: de ‘verlichting-mannen’. Het is voor de leden van de Jissinkgroep een hele klus om de kerstverlichting in het centrum op te hangen. Afgelopen zaterdag vierden de leden een klein feestje omdat ze precies 15 jaar ‘in de lucht hangen’. “We doen het nog steeds met heel veel plezier. In de loop der jaren is er wel veel veranderd. En dat komt vooral door de arbo-eisen.”

Helmut Bennink – voorzitter van de fietsgroep – zorgde ervoor dat zaterdag alles in goede banen werd geleid. “Dit is verantwoordelijk werk. Je moet overal rekening mee houden. De hoogte van de verlichting, in verband met vrachtwagens en vernielingen, en niet te vergeten de veiligheid. Eerder hingen we de muursterren op met een heftruck maar dat mag niet meer.” Een grote blauwe hoogwerker was daarom zaterdagmiddag in de Grotestraat te vinden.

Gerrit Stomps had de belangrijkste klus. Hij moest de verlichting netjes monteren (zie foto’s). Waar de mannen zich het meest aan ergeren – in die vijftien jaar – dat zijn de jaarlijkse vernielingen. “Waarom moet het altijd kapot. Het kost klauwen met geld om de schade te repareren. Gelukkig ging het vorig jaar aardig goed. De politie en ondernemers hebben toen flink actie ondernemen richting de vernielers”, aldus Bennink.

Bennink: “Wat mij het meest is opgevallen is dat de inwoners respect hebben voor ons werk. Niemand is boos dat we midden op de weg staan. Doe dat maar eens in Amsterdam. Dan krijg je een bult trammelant!” Vanwege het mooie weer waren de verlichtings-mannen zaterdag sneller klaar dan normaal. “Nu gaan we lekker een biertje drinken bij Gerwin Starink”, grapt Bennink.

De Jissinkgroep hangt de verlichting op in opdracht van de EOV die hebben vijftien jaar terug de club ook benaderd met de vraag of ze het op willen pakken voor een vergoeding. Hoveniersbedrijf KS Jissink sponsort de heren.

Update zondag 19.00 uur:
Het bedrijf Ledreus heeft zojuist laten weten dat Eibergen volgend jaar nieuwe kerstverlichting krijgt. Het bedrijf is er op dit moment druk mee bezig. Door tijdgebrek was het niet haalbaar om de verlichting deze week klaar te krijgen.

Foto’s Roy Nijman:
[nggallery id=2324]

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven