”We moeten meer Oud-Hollands vloeken”

dsc08235EIBERGEN – Wessel Bottenberg (19) gaat de strijd aan tegen de taalverloedering. De Eibergenaar heeft sinds kort de site: Hetnieuwevloeken.nl opgericht. Op de nieuwe site verzamelt hij Oud-Hollandse scheldwoorden. “De scheldwoorden van nu zijn in de meeste gevallen grof en roepen agressie op en voegen weinig toe aan onze taal. Met dit initiatief hoop ik daar verandering in te brengen”, laat Bottenberg woensdagmiddag aan deze site weten.

“Hoe ik op het idee ben gekomen om een site te maken over retroschelden? Als ik bij mijn vrienden ben gebruiken we de woorden ook altijd. We hebben altijd lol als iemand aan het vloeken is. En dat is juist mijn bedoeling. De meeste scheldwoorden zijn kwetsend maar de Oud-Hollandse scheldwoorden niet.” Op dit moment heeft Bottenberg al 180 oude scheldwoorden verzameld en op zijn site gezet. Van Apenkop, drats, fantast, hansworst, ketelbrink, lellebel tot vuilak

Maar hoe kom je aan al die woorden? “Ik ben vooral bij oudere mensen op bezoek geweest en heb gevraagd of ze een scheldwoord uit de oude doos konden vertellen.” Op de site Hetnieuwevloeken.nl kunnen mensen een vloek toevoegen. “Mijn doel is om zo veel mogelijk woorden te verzamelen, maar wat ik nog mooier zou vinden is dat mensen ze ook gaan gebruiken! Ik wil met deze site een steentje bijdragen aan een gezondere samenleving.”

Meer info is te vinden op de site www.hetnieuwevloeken.nl.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven