“We worden steeds vaker lastig gevallen”

dsc07939EIBERGEN – Het lijkt allemaal mee te vallen: hulpdiensten die lastig gevallen worden in Berkelland. Maar niets is minder waar. Medewerkers van de dierenambulance luiden de noodklok. Ze zijn het spuugzat dat ze regelmatig onvriendelijk bejegend worden. “En dan drukken we het nog netjes uit. Het is echt niet normaal wat mensen letterlijk en figuurlijk naar ons hoofd slingeren.” Zeven van de tien gevallen vinden volgens de dierenredders plaats in Berkelland.

Mensen die boos en agressief worden, vloeken, dreigen, middelvingers opsteken, bemoeien met het werk, en zelfs hun broek naar beneden trekken. Dit zijn nog maar enkele zaken waar de vrijwilligers mee te maken hebben. “Iemand in Borculo was een keer zo boos dat hij de schuifdeur van de bus heel hard dichtgooide. De kastjes waren door de knal ontzet. Ook ging hij op mijn schoenen staan en kwam met zijn gezicht steeds dichter bij mij en dreigde met iets”, aldus Ollete van der Werf. De vrijwilligers voelen zich niet veilig en gaan daarom – sinds kort – ook niet meer alleen op pad.

”Wat mij ook heeft geraakt is een akkefietje in Eibergen. We hadden een kat gevonden en brachten deze terug naar de eigenaar. We vragen altijd een kleine bijdrage voor onze inzet. Maar deze meneer vond dat allemaal onzin. Wat hij zei: “Dan is die kat nu niet meer van mij.” Mensen hebben helemaal niet in de gaten wat dit met ons doet. Het is erg kwetsend”

Van der Werf: ”Als we echt in nood zitten dan bellen we de politie. In de meeste gevallen pakken ze dit goed op maar we zijn ook wel eens teleurgesteld. Ik heb al eens samen met Gert Wissing opgesloten gezeten in onze bus. Er stonden buiten mensen die ons iets aan wilden doen. We hebben toen meteen 112 gebeld.”

De vrijwilligers willen niet teveel verhalen naar buiten brengen. Volgens de dierenredders is er gewoon geen respect meer. “We doen het allemaal vrijwillig en krijgen er geen cent voor.” Wijkagent Berend Jager hoorde zaterdag van enkele incidenten in Winterswijk en neemt de zaak hoog op. Op zijn twitter-account schrijft hij richting Gert Wissing: “Bel me maandagmiddag even op. Lijkt me handig even te overleggen.”

Of de wijkagenten in Berkelland ook al iets van zich hebben laten horen is nog niet bekend. “We hebben nu al extra veiligheidsmaatregelen genomen. We gaan niet vertellen wat precies. Het is toch belachelijk voor woorden”, zegt Ollete. De mensen van de dierenambulance hopen dat ze nu een keer gehoord worden. “De politie en brandweer zijn beschermd. Maar voor ons is niets geregeld. Dit moet snel veranderen.”

De dierenambulance Doetinchem/Winterswijk rijdt door de hele Achterhoek. En komt dus niet alleen in Berkelland. Meer info op www.st-dad.nl.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven