Huub Ras ontdekt iets bijzonders uit 1600

dsc08864EIBERGEN – Als er ergens iets gesloopt wordt dan staat Huub Ras (81) met de neus vooraan. De meeste mensen zullen denken: “Ach, Huub die kan alles gebruiken!” Maar dat is niet waar, de Eibergenaar is heel kieskeurig als hij iets opraapt en meeneemt naar huis. Huub mag je onderhand wel historicus noemen. Afgelopen maandag deed hij nog een bijzondere ontdekking in Eibergen. Hij vond een stuk van een aardewerken schaal uit het jaar 1600.

De schaal lag op het terrein naast het Zwikkelaarsplein (op dit stuk zijn begin dit jaar oude huizen gesloopt). Ras denkt dat de vondst uit het jaar 1600 komt. Ik graaf niet in de grond, ik tik gewoon met een hark over de grond en dan zie ik wel wat er voor de dag komt.” Op zestig jarige leeftijd was de Eibergse historicus al bezig met het zoeken naar stukjes geschiedenis. Ras kwam door Herman Schepers in aanraking met het speurwerk.

”Schepers heeft mij een keer gevraagd en sindsdien ben ik nog steeds bezig met deze hobby.” Huub is niet alleen in Eibergen te vinden. Ook in Arnhem en Lattum, daar heeft hij skeletten en Mammoetbotten gevonden. “In Eibergen heb ik een keer een ridderspoor gevonden. Dat is mij het meest bijgebleven!”

Bijna alle bijzondere vondsten worden naar museum De Scheper gebracht. De historicus op leeftijd kan zich nu al verheugen op de aanleg van de nieuwe N18. “Dan komt er ook veel historie boven water”, zegt hij met veel passie.

Foto’s Roy Nijman:
[nggallery id=2389]

 

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven