Zonder keurmeesters is dierenshow niets

tn_dsc09365NEEDE – Het zijn misschien wel de belangrijkste personen van de kleindierenshow: de keurmeesters met de witte jassen. Uren zijn ze bezig om de twaalfhonderd dieren te keuren. Stuk voor stuk werden vrijdag de kippen, konijnen, eenden en andere kleindieren in de hand genomen en beoordeeld. De stelling, beenlengte, vorm van het lichaam, schouderbreedte, staartdracht, en de kam. Allemaal zaken waar de mannen in witte jassen op letten tijdens de keuring.

Willem Voskamp (71) uit Olst is één van de zestien landelijke keurmeesters die afgelopen vrijdag de dieren in de Spilbroekhal mocht keuren. “Dit is mijn dertigste jaar dat ik de Needse dieren onder de loep neem.  Vanaf 1976 ben ik keurmeester, ik ben één van de oudste rotten in het vak”, aldus Voskamp. De keurmeester – met vakkennis – legde uitgebreid uit over de keuring (zie video hieronder).

Vrijdagmiddag werden in de sporthal nog even de laatste puntjes op de i gezet. Hovenier en boomkweker Ten Hoopen (kwekerij Hofmaat) was druk bezig met het aanleggen van de show-tuin. “Deze mensen mogen ook wel een keer genoemd worden. Ze doen dit elk jaar belangeloos”, zegt Diny Oonk. De dierenshow is zaterdag (van 10.00 tot 21.00 uur) en zondag (van 10.00 tot 17.00 uur) geopend.

Ruim honderd vrijwilligers van de Needse Pluimvee en Konijnenfokvereniging zetten zich weer in om er een mooie show van te maken.

Foto’s Roy Nijman:
[nggallery id=2455]

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven