Trein-freaks ’timmeren’ flink aan de rails!

tn_dsc00011RUURLO – Bij de meeste treinenmannen van ‘De Seinpaal’ is het met de paplepel ingegoten. Van jongs af aan zijn ze al bezig met de modelspoorbanen en treintjes. Zo ook René Wolf (50) uit Enschede, op 4-jarige leeftijd kwam hij al in aanraking met de hobby, toen hij zijn eerste trein kreeg van zijn vader. Sinds die tijd heeft Wolf het virus te pakken. Elke woensdagavond zijn de trein-freaks te vinden in Ruurlo. Sinds de oprichting 1983 timmeren ze nog steeds aan de rails.

In de kassen van de Cactus Oase hebben de treinenmannen hun eigen ruimte waar ze bouwen aan verschillende modelspoorbanen. Op dit moment ligt er al zeker tweehonderd meter aan rails. Bijna alles wordt met de hand gemaakt, van boompjes, landschappen en huisjes (zie video). Maar het werk moet toch een keer klaar zijn? “Bij ons is het werk nooit af, we zijn een echte bouwclub. Er zijn ook clubs die alleen maar rijden met de treinen”, aldus Wolf.

Ook jongeren helpen mee met de bouw van de Duitse en Amerikaanse modelspoorbanen. Brain Burggraaff (15) uit Goor slaat bijna geen clubavond over. Op 4,5-jarige leeftijd werd hij aangestoken door zijn vader. “Ik ben opgegroeid met de treinen”, lacht Brain. De meeste leden (27 stuks) van De Seinpaal hebben thuis ook gigantische modelspoorbanen gebouwd.

Eibergenaar Jan Schouten (66) vertelt trots dat hij zijn hele bovenverdieping ingericht heeft met de banen en treinen. In de Cactus Oase zijn de mannen al 3,5 jaar bezig met de bouw van de banen. De verenging is opgericht in Eibergen (28 jaar geleden), daarna verhuisde de club naar het Borculose brandweermuseum. Na 22 jaar ging De Seinpaal opzoek naar een nieuwe stek, en sinds die tijd zijn ze te vinden in Ruurlo.

Op 17 en 18 maart kan iedereen de modelspoorbanen in de Cactus Oase bewonderen. Dat vindt er namelijk een modelspoorweekend plaats. Ook is iedereen welkom op woensdagavond vrijblijvend binnen te stappen, vanaf 20.00 uur zijn de treinenmannen actief.

Meer informatie is te vinden op de site van De Seinpaal: www.seinpaal.wordpress.com.

Foto’s Roy Nijman:
[nggallery id=2481]

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven