Boeren hebben ook last van hondenpoep!

tn_sam_0360-kopieEIBERGEN – Boeren die klagen over poep? Dat hoor je niet zo vaak, maar toch luiden de Berkellandse boeren de noodklok vanwege de vele honden die uitgelaten worden in de weilanden. ”Een viervoeter die zijn behoefde doet in het gras kan toch geen kwaad?”, zullen de meeste mensen denken. Toch is het gevaar groter dan gedacht. Koeien kunnen na het opeten van uitwerpselen de neospora-infectie oplopen. Dit kan leiden tot miskramen en doodgeboren kalveren.

“Op onze boerderij hebben we al een keer te maken gehad met deze ziekte. Daarom willen we honden weren uit onze weilanden. We hebben borden geplaatst op verschillende plekken ter hoogte van de Berkel en de Ramsbeek in Eibergen. Maar ik moet constateren dat deze maatregel tot nu toe niet veel helpt”, aldus boer Arjan Griesen die een boerenbedrijf heeft aan de Rekkense Binnenweg.

Griesen spreekt hondenbezitters regelmatig aan als hun hond in de wei loopt. “Meestal kijken mensen je aan met een blik, waar bemoei je je mee? Of je krijgt een grote mond. Voor ons is de maat nu vol en hopen dat mensen door het lezen van dit bericht begrip hebben voor ons.” Veel meer boeren in Berkelland klagen steen en been. Vooral boerenbedrijven rondom de kernen zien regelmatig een hond zijn behoefde doen in het weiland.

Ook bij dierenartsen is dit probleem bekend. Meestal raakt een koe besmet door het eten van kuilvoer of vers gemaaid gras. De neosporaparasiet komt op deze manier in het lichaam er zorgt ervoor dat drachtige koeien hun kalveren afzetten. Dit leidt vaak tot dode dieren.

Foto’s Roy Nijman:
[nggallery id=2585]

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven