Stomps spot eerste kievitsei in Berkelland

dsc01529EIBERGEN – Weidevogelbeschermer Gerrit Stomps had afgelopen maandag (12 maart) de dag van zijn leven. De Eibergenaar vond iets voor elf uur het eerste kievitsei in Berkelland. Op een akkerland aan de Brinkweg nabij de Berkel spotte de vogelliefhebber het nest met daarin één ei (zie video). Afgelopen dagen waren meerdere vrijwilligers van de weidevogelgroep uit Berkelland (VAN) aan het zoeken naar het eerste kievitsei. Volgens Stomps is de vondst vroeg voor de tijd van het jaar.

De vogelliefhebber liet maandagmiddag trots het nest zien aan de pers (in buurtschap ’t Loo). De ontdekking werd officieel geregistreerd. ”In vijf dagen legt een kievit vier eieren. En dan begint hij te broeden, dat duurt ongeveer vijfentwintig dagen en dan komen de jonge kuikens.” Het Loo is rijk aan weidevogels daarom zijn de weidevogelbeschermers van de Verenging Agrarisch Natuurbeheer (VAN) regelmatig in het veld te vinden om nesten te beschermen.

De samenwerking tussen de boeren en de beschermers is perfect te noemen. “We kunnen heel goed met elkaar samenwerken en daarom heeft onze actie elk jaar resultaat en hebben we begrip voor elkaar”, zegt Stomps. Boer Arjan Griesen (Veldkamp) geeft aan dat alle boeren in het gebied rekening houden met de weidevogels. ”Tijdens het maaien van het gras houden we de boel goed in de gaten, meestal plaatsen de mensen van de VAN stokjes bij de nesten. We maaien er dan omheen zodat de nesten met inhoud gespaard blijven.”

In ’t Loo zijn veel soorten weidevogels te vinden, de grutto, kievit, wulp, en de tureluur. Gerrit Stomps is van kinds af aan al opgegroeid met weidevogels. “Op 8-jarige leeftijd was ik al in het veld te vinden, dat kwam door mijn vader die ook gek was op vogels en de bescherming daarvan.” Binnenkort kan iedereen kennismaken met het vak: weidevogelbeschermer. Van 21 tot 29 april is er namelijk de weidevogelkijkweek. Binnenkort volgt er meer informatie over het programma en de activiteiten in Berkelland.

Stomps: ”We zijn nog steeds opzoek naar nieuwe vrijwilligers die ons willen helpen met het beschermen van de weidevogels, hoe meer zielen hoe meer nesten we kunnen redden.” Aanmelden kan bij de VAN via 0545-477587 of mailen naar [email protected].

Foto’s Roy Nijman:
[nggallery id=2579]

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven