Schuldhulpmaatje voorziet aan behoefte

EIBERGEN – Medio 2011 werd door Vincentiusvereniging Groenlo en de Caritas het initiatief genomen tot de werkgroep Schuldhulpmaatje. In samenwerking met het landelijk opererende Schuldhulpmaatje Nederland werd de basis gelegd om mensen, die door omstandigheden in de financiële problemen zijn gekomen te ondersteunen.  De werkgroep heeft als naam gekozen SCHULDHULP OP MAAT (afgekort SOM).

In de kranten en op de tv kunnen we steeds meer lezen en horen  dat veel mensen momenteel , door allerlei oorzaken, in de problemen komen en hun rekeningen niet meer (tijdig) kunnen betalen. Vanaf 1 juli 2012 zijn ook de gemeenten volledig verantwoordelijk voor het ondersteunen van mensen met financiële problemen. Voor gemeenten kan deze verplichting een dure voorziening worden en dat in een tijd dat er overal bezuinigd moet worden.

Ook hierin kan het vrijwilligerswerk van Schuldhulp op maat een belangrijke rol gaan spelen. De doelstelling van dit vrijwilligerswers is om samen met de cliënt ervoor te zorgen, dat er weer licht komt aan het eind van de tunnel, door middel van het bieden van sociale en praktische ondersteuning richting de schuldeisers. Deze ondersteuning kan bestaan uit het helpen budgetteren van de inkomsten en uitgaven, maar ook het helpen saneren van de schuldenlast richting Stadsbank of naar de gerechtelijke procedure.

Ook is het mogelijk om samen met het schuldhulpmaatje de administratie op orde te brengen. Eind 2011 zijn een dertigtal vrijwilligers in onze regio opgeleid door Schuldhulpmaatje Nederland om verantwoord aan de slag te kunnen bij de cliënt. Deze cliënten worden doorverwezen naar Schuldhulp op maat door o.a. het Maatschappelijk werk, Sociale diensten en woningstichtingen.

Inmiddels, na ruim een halfjaar, kan het project al zeer succesvol worden genoemd. Wekelijks komen er aanvragen binnen voor advies en ondersteuning. Totaal zijn er in inmiddels 70 aanvragen behandeld, waarvan er inmiddels 22 zijn afgesloten. Momenteel zijn er nog 24 schuldhulpmaatjes actief, allemaal met hun eigen deskundigheid op het gebied van Belastingen, Sociale wetgeving en het voeren van een administratie. Ook zijn er maatjes die in hun leven hebben ervaren om met weinig financiële middelen om te gaan en hebben geleerd zonder schulden het hoofd boven water te houden.

De schuldhulpmaatjes kunnen voor advies terecht bij de coördinator en de landelijke helpdesk van Schuldhulpmaatje Nederland. De coördinator doet tevens de intake bij nieuwe cliënten. ”Door het grote aantal aanvragen om hulp , zijn wij op zoek naar vrijwilligers, die opgeleid willen worden tot Schuldhulpmaatje. De tijd die wij vragen van deze vrijwilligers is gemiddeld een dagdeel per week. Dit kan zijn overdag, maar ook als u nog een dagtaak hebt, in de avonduren. De opleiding beslaat drie dagen, waarin aandacht besteed gaat worden aan gesprekstechniek,  rollenspel met schuldhulpverlening in de praktijk en wetgeving.”

Hebt u belangstelling of wilt u eerst meer informatie of wilt u zelf schuldhulp, dan kunt u bellen met de coördinator van Schuldhulp Op Maat  Gerard Bouwman telefoon 06-18289991 of u aanmelden via de mail: [email protected].

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven