Kasteel huize Ruurlo eindelijk verkocht

RUURLO – De gemeente Berkelland en Hans Melchers hebben overeenstemming bereikt over de verkoop van kasteel huize Ruurlo. Er is nu een intentieverklaring getekend. Morgenavond spreekt de gemeenteraad over dit onderwerp. En vervolgens moet er nog een koopovereenkomst worden gesloten. Het kasteel wordt een dependance van het nieuw te bouwen Museum voor Realisme in Gorssel. In het kasteel zullen wisselende tentoonstellingen georganiseerd gaan worden en een deel van de kasteeltuin wordt ingericht als beeldentuin. Burgemeester Hein Bloemen is zeer verheugd over deze uitkomst: “We krijgen hiermee een prachtige toeristische trekpleister binnen de gemeentegrenzen!”.

Door de gemeentelijke herindeling is de functie van gemeentehuis en gemeentewinkel in  ‘Huize Ruurlo’ met bijbehorend koetshuis komen te vervallen. Het kasteel wordt momenteel alleen nog gebruikt voor het voltrekken van huwelijken. De gemeente Berkelland heeft besloten het complex door middel van ‘openbare inschrijving’ in de markt te zetten. Berkelland had van te voren aangegeven dat niet alleen de hoogte van de bieding doorslaggevend is voor de gunning. ‘Het waarborgen van een duurzame instandhouding van het complex en de mogelijke ‘spin-off’ voor het dorp Ruurlo c.q. de gemeente Berkelland zijn eveneens criteria op grond waarvan de selectie is geschied.

In de intentieverklaring wordt onder andere afgesproken dat de kasteeltuin opengesteld blijft voor publiek van zonsopgang tot zonsondergang en beschikbaar blijft voor een aantal jaarlijks terugkerende evenementen, zoals kasteeltuinconcert, de slipjacht en de lente- en herfstfair. De oude raadszaal zal als trouwlocatie in gebruik blijven. Bovendien wordt het kasteel (en koetshuis) op- korte termijn aan een grondige restauratie onderworpen, waarbij de nodige aanpassingen gepleegd zullen worden om de gebouwen voor het nieuwe doel geschikt te maken. Al met al zal deze bestemming een enorme impuls geven aan Ruurlo en omgeving. Bovendien was het bod in financiële zin veruit het hoogste.

Het Museum voor Realisme beschikt over het grootste deel van de voormalige Dirk Scheringa Art-collectie. De kunstwerken werden in maart van dit jaar door de Vordense zakenman Hans Melchers overgenomen van een bankconsortium onder regie van de Deutsche Bank. Melchers vond het belangrijk dat de topstukken uit de collectie voor Nederland behouden zouden blijven.

Het gaat om zo’n 1.000 werken vooral magisch-realistische kunst. Het nieuwe museum te Gorssel gaat in het voorjaar van 2014 open. Er wordt gerekend op zo’n 30.000 bezoekers per jaar.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven