Nieuwe uitrukkleding voor de brandweer

BORCULO – Een flink deel van de brandweer in Noord- en Oost-Gelderland wordt in de komende jaren voorzien van camelkleurige uitrukkleding. De zes brandweerclusters in de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland besloten samen te werken bij de aankoop van de uitrukkleding. Door de kleding gezamenlijk in te kopen werd de expertise binnen de regio gebundeld en leidde de samenwerking tot een financieel voordeel oplopend tot 30%.

Een andere reden van de samenwerking was het creëren van eenheid in de regio. Op dinsdag 22 januari tekende regionaal brandweercommandant Koos Scherjon een overeenkomst met leverancier ICON Protect B.V.

De leverancier voorziet de Veiligheidsregio van een camelkleurig brandweerpak, dat bestaat uit een broek en een jas. Het pak beschermt tegen vuur, hitte, vocht en kou en tegen giftige en bijtende stoffen. De komende drie jaar krijgen diverse brandweerposten in de regio nieuwe uitrukpakken. Het moment waarop is vooral afhankelijk van het moment waarop de bluskleding formeel vervangen moet worden. Uiteindelijk dragen dan voorlopig zo’n 600 brandweerlieden in Noord- en Oost-Gelderland dezelfde bluskleding.

Voor de aankoop van uitrukkleding gelden aanbestedingsregels. De aanbestedings- regels zijn van toepassing op overheidsopdrachten voor werken, diensten en leveringen die boven een bepaald bedrag uitkomen. Zo’n aanbesteding is complex en kostbaar en daarom werkten de zes brandweerclusters samen.

De Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland maakte een eisenprogramma voor de uitrukkleding. Kwaliteit, comfort en de kosten van de kleding stonden centraal in het programma. Ook konden brandweermensen suggesties en ideeën over de kleding geven. Vervolgens is er een Europese aanbestedingsprocedure gestart, waarop geïnteresseerde leveranciers konden reageren. De brandweer controleerde of de potentiële leveranciers hun certificaten op orde hadden en of hun aanbod aansloot op het eisenprogramma.

Daarna werd de kleding getest door vertegenwoordigers van de brandweer Noord- en Oost-Gelderland. Op 22 januari resulteerde dat dus in het ondertekenen van de overeenkomst met leverancier ICON-Protect b.v.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven