Nieuwe start stichting vrijwillige kavelruil

NEEDE – Vanuit het toenmalige landbouwschap is in 1993 de stichting vrijwillige kavelruil Borculo-Neede e.o. opgericht, met als doel de landbouw structuur te verbeteren. Dit is zeer goed gelukt, zo goed zelfs dat in 1997 werd gezocht naar een nieuwe vorm van vrijwillige kavelruil, waarbij er naast vergoeding van notaris en kadaster kosten en vrijstelling van overdrachtsbelasting, ook kavelaanvaardingswerk vergoed kon worden. In 1998 werd de nieuwe vorm gevonden in de landinrichting nieuwe stijl.

Alles op vrijwillige basis, met vergoedingen en via 4 jarige modules met integrale doelstellingen, aangestuurd door de gebiedscommissie. Nu in 2013, de gebiedscommissie is opgeheven, valt de stichting vrijwillige kavelruil weer terug op het eerste begin, herverkavelen op vrijwillige basis, met als doel landbouwstructuur verbetering. Vijf bestuursleden vormen de basis dit zijn: Bart Lammersen  uit Rietmolen, Gerrit Hogemans uit Neede, Rinus Dijkman uit Ruurlo en secretaris/coördinator Tonie Kl. Brinke uit Barchem en voorzitter Bertus Hesselink uit Geesteren.

Op 3 januari 2013 zijn de eerste aktes gepasseerd en wel kavelruil Slagman met 28 deelnemers en 112ha. geruild, en kavelruil Zuidhoek met 7 deelnemers en 15ha. geruild, eerlijkheidshalve dient wel gezegd te worden dat deze kavelruil al in 2012 was voorbereid. Maar ook nieuwe mogelijkheden dienen zich weer aan. Zo is de commissie nu op verzoek van boeren op vier plaatsen bezig met verkennende gesprekken en uitwerken van ruilschema’s. In totaal betreft het al zo’n 70ha op 3 verschillende plaatsen.

De mogelijkheid voor een grote (turbo) verkaveling wordt op verzoek van een aantal boeren uitgezocht, hierover gaat de stichting in gesprek met het kadaster. Wilt u meer weten, of hebt u ideeën bel dan met: Tonie Kl Brinke tel: 06 53738484 Gerrit Hogemans tel: 06 12839193 Bertus Hesselink  tel: 06 13621484.

 

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven