Karel Stegeman Toernooi internationaal

Door Redactie op 10-05-2013

RUURLO – Ook dit jaar nemen ploegen uit niet minder dan acht Europese landen aan de 29e editie van het Karel Stegeman Toernooi van VV Ruurlo op sportpark ’t Rikkelder deel. Het gegeven dat zo’n veertig deelnemende spelers voor diverse nationale jeugdteams van maar liefst tien verschillende landen uitkomen, maakt het internationale tableau van het Ruurlose toernooi zelfs nog kleurrijker. Op dit moment sieren 36 namen van spelers die voor nationale U19, U18 of U17 zijn geselecteerd de deelnemerslijsten en nog eens twee jeugdige talenten komen al voor de U23 ploeg van hun land uit. De laatste twee, Yael Eisden en Anas Al Shebani, spelen beiden bij Sparta Rotterdam. Eerstgenoemde speler komt uit voor Curaçao en de andere voor Irak. Koploper qua jeugdinternationals is echter Zweden.

Beide deelnemers uit dit Scandinavische land, AIK en IF Elfsborg, leveren samen niet minder dan tien spelers aan de diverse Zweedse jeugdteams. AIK is van alle deelnemers met acht spelers de absolute koploper als het om het leveren van spelers aan de nationale bond gaat. De debutant uit Stockholm heeft één U19, drie U18 en vier U17 internationals in haar gelederen. Echter ook het Servische FK Rad doet in deze van zich spreken. De club uit Belgrado, die vorig jaar met een vierde plaats op het KST debuteerde, levert met enige regelmaat zes spelers aan de nationale selecties. Tsjechië, via 1.FC Slovácko, en Slowakije (AS Trenčín) hebben elk vijf geselecteerde spelers in hun team. Finland (4), Nederland (3), Denemarken (2) en België (1) maken het tiental landen, dat tijdens het komende Pinksterweekeinde van zaterdag 18 tot en met maandag 20 mei met één of meerdere jeugdinternationals in de Achterhoek vertegenwoordigd is, compleet.

Het totaal aantal internationals kan zelfs stijgen tot boven de veertig. Op de voorlopige deelnemerslijsten staan namelijk nog eens drie spelers die mogelijk aan het toernooi deelnemen, maar afhankelijk zijn van de hoofdcoaches van hun club. Lee Rochester Sørensen (HB Køge en Denemarken U21) en Robert Mazáň en Stanislav Lobotka (AS Trenčín en Slowakije U21) waren eerder in Ruurlo actief en willen graag terugkomen. Daar zij echter allen in het eerste team van hun club spelen moeten ze op een mogelijke vrijgave van hun club wachten.

Het Karel Stegeman Toernooi start zaterdag 18 mei om 13.00 uur met de finale van vorig jaar. Het lot heeft bepaalt dat toernooiwinnaar Cercle Brugge het toernooi aftrapt tegen de nummer twee van de laatste editie, IF Elfsborg. Het lot heeft deze keer sowieso gevloekt met vele wetten, want het heeft bepaald dat alle teams die zich vorig jaar voor deze editie hebben geplaatst elkaar in groep A ontmoeten. Naast beide finalisten geldt dit voor de nummer vier van 2012, FK Rad, HB Køge (zesde), nummer vijf AS Trenčín en het team van de organiserende vereniging, VV Ruurlo. Alleen 1.FC Slovácko heeft groep B geloot. De nummer drie van 2012 neemt het in deze groep op tegen het Belgische SV Zulte Waregem, FC Honka (Finland), AIK en uit eigen land Sparta Rotterdam en het Twents Talen Team.  Het laatstgenoemde team neemt, evenals VV Ruurlo, met een U21 team deel. De toernooidagen beginnen respectievelijk zaterdag om 13.00 uur, zondag om 10.30 uur en maandag om 10.00 uur. De finale op maandag staat om 16.00 uur gepland. Op alle wedstrijddagen is een speelhoek ingericht voor de jeugd met onder meer een draaimolen, schminkcorner en springkussen.

Dit jaar is voor het eerst een goed doel aan het internationale toernooi verbonden: het Prader-Willi fonds. Het syndroom van Prader-Willi is de combinatie van spierslapte, onbedwingbare eetlust en een aantal uiterlijke kenmerken, Het syndroom het gevolg is van een genetische afwijking. De oorzaak is het ontbreken van een klein stukje erfelijke informatie op chromosoom vijftien. In Nederland worden jaarlijks ongeveer tien kinderen met het syndroom van Prader-Willi geboren. Het Prader-Willy Fonds organiseert jaarlijks samen met vrijwilligers activiteiten en evenementen om financiële middelen te werven. Vervolgens worden deze middelen ingezet om onderzoeken en projecten financieel te ondersteunen. Het Karel Stegeman Toernooi ondersteunt het PWF door in haar publicaties zo maximaal mogelijk aandacht aan het syndroom en het fonds te schenken. Tijdens de toernooidagen wordt op een aantal plaatsen gecollecteerd en worden PWF- armbandjes aan de man gebracht. Ook wordt het tenue met het logo van het fonds erop, dat wordt gedragen door het Twents Talenten Team, na het toernooi per opbod verkocht en als klap op de vuurpijl worden één of twee kinderen met het Prader-Willi syndroom als eregasten ontvangen.

Zaterdag 18 mei: 08.30 – 09.30 uur: Ontbijt delegatieleiders teams met organisatie KST in Hotel Avenarius. 10.00 – 11.00 uur: Ontvangst delegaties van deelnemende teams door college van burgemeester en wethouders van de gemeente Berkelland in de Orangerie. 11.45 – 12.45 uur: Openingsceremonie KST 2013, o.a. presentatie deelnemende teams en wedstrijd G-teams VV Ruurlo 13.00 – 18.00 uur: Groepswedstrijden (twee per team).  Zondag 19 mei: 10.30 – 17.15 uur: Groepswedstrijden (drie  per team).

19.30 – 24.00 uur: Meeting begeleiders en officials deelnemende teams in clublokaal VV Ruurlo. Maandag 20 mei: 10.00 – 17.00 uur: (Kruis)finalewedstrijden (twee  per team). 17.30 – 18.00 uur: Prijsuitreiking en sluitingsceremonie. 18.30 – 24.00 uur: Gezellige slotavond m.m.v. De Tijdbrekers in/om clublokaal sportpark ’t Rikkelder.

 

Copyright © 2023 NUB
Realisatie: Niels Voortman - Computer-Parts.NL - Eibergen

Afgelastingen zondag 2 april
BERKELLAND - Het heeft zaterdag vrijwel de gehele dag geregend. Er is een grote kans dat dit voor zondag grote gevolgen zal hebben voor de bespeelbaar......
Lees verder »

Ralph de Jong en Tim Birkenholz bij Café de Stier
EIBERGEN - Eerste paasdag, 9 april, treedt singer-songwriter Ralph de Jongh samen met gitarist Tim Birkenholz op in Café De Stier. De Jongh is een ras......
Lees verder »

Gratis workshop ‘Wandel- en fietsapps’
BORCULO – Op woensdag 19 april wordt er in de Bibliotheek Borculo uitleg gegeven over apps, die je kunt gebruiken op je wandel- en fietstochten. Deze ......
Lees verder »

Hardlopen in Borculo
BORCULO - Al jaren staat hardlopen in de top 10 van de meest beoefende sporten in Nederland bij zowel mannen als vrouwen. En al lijkt hardlopen een e......
Lees verder »

Masha Bijlsma Band bij Jazz Eibergen
EIBERGEN-Zangeres Masha Bijlsma geeft donderdag 20 april met haar kwartet een optreden bij Jazz Eibergen in Het Muldershuis. De groep speelt zowel ei......
Lees verder »

Mooi Wark en Miss Montreal naar de Zwarte Cross
BERKELLAND - The Opposites, Miss Montreal en Mooi Wark staan komende zomer op het podium tijdens de Zwarte Cross. De festivalorganisator heeft donder......
Lees verder »

Nieuw: Een pannenkoekenwandeling rondom Neede
NEEDE - In samenwerking met de lokale ondernemers heeft de VVV Neede een nieuwe Hap Stap Pannenkoekenroute ontwikkeld. Deze 8 km wandelroute loopt la......
Lees verder »

Thema-avond Alzheimer Trefpunt Berkelland over ‘Dementie en voeding’
BERKELLAND - Dinsdag 11 april is het Alzheimer Trefpunt Berkelland weer geopend, het thema van deze bijeenkomst is 'dementie en voeding'. Wanneer iem......
Lees verder »

Schoolvoetbaltoernooi bij FC Eibergen
EIBERGEN - FC Eibergen organiseert op woensdagmiddag 12 april het schoolvoetbaltoernooi voor leerlingen van basisscholen uit Eibergen, Beltrum en Rek......
Lees verder »

Danthé zoekt theaterspelers en zangers
BERKELAND - Danthé speelt op 18 juni de voorstelling Het Danthé museum. Een voorstelling met muziek, dans en theater. De repetities zijn begonnen! Wi......
Lees verder »

Eierzoekfestijn bij IJsboerderij ‘t Dommerholt
BORCULO - Op Goede Vrijdag, 7 april, organiseert IJsboerderij ‘t Dommerholt een eierzoekfestijn in de speeltuin bij de ijssalon! Kom verkleed als Paa......
Lees verder »

Isa Wassink plaatst zich voor finale
RUURLO  -Op de vroege zondagmorgen mocht Isa Wassink haar laatste teamwedstrijd turnen in Twello. Brug Ze begon haar wedstrijd op brug waar ze ee......
Lees verder »

Fratsen door Marcel Stroet

Fratsen, lekker biertje­?
NEEDE - Steeds mear leu of zogenaamde deskundigen buugt zich oaver van alles wat met onze gezondheid te maken hef. Ik zol zeggen hol het bie thoes in......
Lees verder »

Fratsen ontheffing
BERKELLAND - Onze gemeente is met zichzelf an `t massen en mieren,noe blik dat ze al joaren illegaal alcoholische drankjes schenkt in hun kantine. Ve......
Lees verder »

Fratsen neet te volgen
NEEDE - Heb ie dat ok wal es dat ie der niks mear van snapt? Noe volgt een paar onnavolgboare berichten oet `t dagelijks nieuws. Rutte stelt 100 milj......
Lees verder »

Fratsen dagje oet
NEEDE - Ik was deur VIOS oet e neudigt um eens een keartje met te goan as sponsor van disse mooie vereniging noar FC Twente. Fantastisch natuurlijk w......
Lees verder »

NUB TV

Feest in straten van Rietmolen tijdens verlichte carnavalsoptocht

RIETMOLEN – Zeventien wagens vol kleurrijke verlichting trokken zaterdagavond door de straten van Rietmolen tijdens de verlichte carnavalsoptocht, die sinds 1997 georganiseerd wordt door carnavalsvereniging De Reetkwakers. Na de gedwongen coronapauze merkt de organisatie dat de animo er nog altijd is, maar dat de carnavalssfeer wat langzamer op gang kwam.

“De vibe moet er weer een beetje inkomen”, zegt Corine te Morsche namens de organisatie van de verlichte optocht. “We hopen dat het enthousiasme na dit jaar teurgkomt en dat ze toch weer wagens gaan bouwen.” In Rietmolen is de enige verlichte carnavalsoptocht van de Achterhoek. Dit is voor de deelnemers dan ook een belangrijke reden om mee te lopen. “De wagen komt heel mooi naar voren met al die lichtjes”, zegt een van de feestvierders, gehuld in een Yoshi-kostuum uit de gamewereld van Mario. “Het geeft veel meer sfeer”, zegt haar vriendin Wario. “En de karakters zelf komen er ook meer uit.”

Om jonge wagenbouwers weer aan de gang te krijgen wordt er ook nadrukkelijk samengewerkt met de Sint Jozef basisschool in het Berkellandse dorp. Alle groepen deden dit jaar mee. “Dus we hopen ook dat er vanuit daar nieuwe aanwas komt”, zegt Te Morsche. Mede-organisator Jarno Borgerlink vult aan: “Je moet de jongeren meer pushen om actief aan de gang te gaan. Maar als je deze optocht weer ziet staan, dat is gewoon gaaf.”

Door: REGIO8

Uit de krant

Met trots dragen wij de groene Achterhoek muts en sjaal!
BERKELLAND - Deze prachtige Achterhoekse vlag muts met groene pluim is een mooi gebreide winter muts in de Achterhoek kleuren.. De heerlijk zachte mu......
Lees verder »

Geest eren
GEESTEREN - Als op oudejaarsavond om tien uur de klok in Geesteren slaat en je het schreeuwen van de steenuil hoort, is de kans groot dat de nieuwjaa......
Lees verder »

Balkenbrij is typisch Gelders: ‘Het smaakt lekkerder dan het klinkt’
ACHTERHOEK - Je houdt ervan, of je vindt het absoluut niet lekker: balkenbrij. Het vleesgerecht kent zijn oorsprong in Gelderland en is misschien wel ......
Lees verder »

Recept: Salade kalfstong met tartaar van ossenhaas
Ossenhaas tartaar: Benodigdheden: Gesnipperde ui (geblanceerd) Gehakte kappertjes Augurk Fijn gesneden bieslook Sweet chilli Zout en peper  &nbs......
Lees verder »

Willy’s tuincolumn: Koester het dialect a’j plat könt praoten, mo’j ut neet laoten
Hoe heet dit? En dat? Soms weet ik niet eens de Nederlandse naam, maar ken ik alleen het dialect. Maar geregeld vraag ik mij ook af of er naam is in ......
Lees verder »