Karel Stegeman Toernooi internationaal

RUURLO – Ook dit jaar nemen ploegen uit niet minder dan acht Europese landen aan de 29e editie van het Karel Stegeman Toernooi van VV Ruurlo op sportpark ’t Rikkelder deel. Het gegeven dat zo’n veertig deelnemende spelers voor diverse nationale jeugdteams van maar liefst tien verschillende landen uitkomen, maakt het internationale tableau van het Ruurlose toernooi zelfs nog kleurrijker. Op dit moment sieren 36 namen van spelers die voor nationale U19, U18 of U17 zijn geselecteerd de deelnemerslijsten en nog eens twee jeugdige talenten komen al voor de U23 ploeg van hun land uit. De laatste twee, Yael Eisden en Anas Al Shebani, spelen beiden bij Sparta Rotterdam. Eerstgenoemde speler komt uit voor Curaçao en de andere voor Irak. Koploper qua jeugdinternationals is echter Zweden.

Beide deelnemers uit dit Scandinavische land, AIK en IF Elfsborg, leveren samen niet minder dan tien spelers aan de diverse Zweedse jeugdteams. AIK is van alle deelnemers met acht spelers de absolute koploper als het om het leveren van spelers aan de nationale bond gaat. De debutant uit Stockholm heeft één U19, drie U18 en vier U17 internationals in haar gelederen. Echter ook het Servische FK Rad doet in deze van zich spreken. De club uit Belgrado, die vorig jaar met een vierde plaats op het KST debuteerde, levert met enige regelmaat zes spelers aan de nationale selecties. Tsjechië, via 1.FC Slovácko, en Slowakije (AS Trenčín) hebben elk vijf geselecteerde spelers in hun team. Finland (4), Nederland (3), Denemarken (2) en België (1) maken het tiental landen, dat tijdens het komende Pinksterweekeinde van zaterdag 18 tot en met maandag 20 mei met één of meerdere jeugdinternationals in de Achterhoek vertegenwoordigd is, compleet.

Het totaal aantal internationals kan zelfs stijgen tot boven de veertig. Op de voorlopige deelnemerslijsten staan namelijk nog eens drie spelers die mogelijk aan het toernooi deelnemen, maar afhankelijk zijn van de hoofdcoaches van hun club. Lee Rochester Sørensen (HB Køge en Denemarken U21) en Robert Mazáň en Stanislav Lobotka (AS Trenčín en Slowakije U21) waren eerder in Ruurlo actief en willen graag terugkomen. Daar zij echter allen in het eerste team van hun club spelen moeten ze op een mogelijke vrijgave van hun club wachten.

Het Karel Stegeman Toernooi start zaterdag 18 mei om 13.00 uur met de finale van vorig jaar. Het lot heeft bepaalt dat toernooiwinnaar Cercle Brugge het toernooi aftrapt tegen de nummer twee van de laatste editie, IF Elfsborg. Het lot heeft deze keer sowieso gevloekt met vele wetten, want het heeft bepaald dat alle teams die zich vorig jaar voor deze editie hebben geplaatst elkaar in groep A ontmoeten. Naast beide finalisten geldt dit voor de nummer vier van 2012, FK Rad, HB Køge (zesde), nummer vijf AS Trenčín en het team van de organiserende vereniging, VV Ruurlo. Alleen 1.FC Slovácko heeft groep B geloot. De nummer drie van 2012 neemt het in deze groep op tegen het Belgische SV Zulte Waregem, FC Honka (Finland), AIK en uit eigen land Sparta Rotterdam en het Twents Talen Team.  Het laatstgenoemde team neemt, evenals VV Ruurlo, met een U21 team deel. De toernooidagen beginnen respectievelijk zaterdag om 13.00 uur, zondag om 10.30 uur en maandag om 10.00 uur. De finale op maandag staat om 16.00 uur gepland. Op alle wedstrijddagen is een speelhoek ingericht voor de jeugd met onder meer een draaimolen, schminkcorner en springkussen.

Dit jaar is voor het eerst een goed doel aan het internationale toernooi verbonden: het Prader-Willi fonds. Het syndroom van Prader-Willi is de combinatie van spierslapte, onbedwingbare eetlust en een aantal uiterlijke kenmerken, Het syndroom het gevolg is van een genetische afwijking. De oorzaak is het ontbreken van een klein stukje erfelijke informatie op chromosoom vijftien. In Nederland worden jaarlijks ongeveer tien kinderen met het syndroom van Prader-Willi geboren. Het Prader-Willy Fonds organiseert jaarlijks samen met vrijwilligers activiteiten en evenementen om financiële middelen te werven. Vervolgens worden deze middelen ingezet om onderzoeken en projecten financieel te ondersteunen. Het Karel Stegeman Toernooi ondersteunt het PWF door in haar publicaties zo maximaal mogelijk aandacht aan het syndroom en het fonds te schenken. Tijdens de toernooidagen wordt op een aantal plaatsen gecollecteerd en worden PWF- armbandjes aan de man gebracht. Ook wordt het tenue met het logo van het fonds erop, dat wordt gedragen door het Twents Talenten Team, na het toernooi per opbod verkocht en als klap op de vuurpijl worden één of twee kinderen met het Prader-Willi syndroom als eregasten ontvangen.

Zaterdag 18 mei: 08.30 – 09.30 uur: Ontbijt delegatieleiders teams met organisatie KST in Hotel Avenarius. 10.00 – 11.00 uur: Ontvangst delegaties van deelnemende teams door college van burgemeester en wethouders van de gemeente Berkelland in de Orangerie. 11.45 – 12.45 uur: Openingsceremonie KST 2013, o.a. presentatie deelnemende teams en wedstrijd G-teams VV Ruurlo 13.00 – 18.00 uur: Groepswedstrijden (twee per team).  Zondag 19 mei: 10.30 – 17.15 uur: Groepswedstrijden (drie  per team).

19.30 – 24.00 uur: Meeting begeleiders en officials deelnemende teams in clublokaal VV Ruurlo. Maandag 20 mei: 10.00 – 17.00 uur: (Kruis)finalewedstrijden (twee  per team). 17.30 – 18.00 uur: Prijsuitreiking en sluitingsceremonie. 18.30 – 24.00 uur: Gezellige slotavond m.m.v. De Tijdbrekers in/om clublokaal sportpark ’t Rikkelder.

 

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven