Rekken klaar voor ouderwetse oogstdag

REKKEN – Op 27 juli vindt weer de oogstfeestdag plaats in Rekken. De Vrienden van de Piepermolen streven er naar dit evenement eens in de twee jaar te organiseren. Dit jaar is het dus weer zo ver. Mocht de weersverwachting voor die datum slecht zijn, dan zal het evenement uitwijken naar zaterdag 3 augustus.

Vanaf 10.00 uur is de windmolen – bij voldoende wind uiteraard – in bedrijf. Vrijwillige molenaars zorgen er voor dat de wieken draaien en zo mogelijk zullen zij ook daadwerkelijk graan malen. In de molen zal ook de daar aanwezige Deutz zuiggasmotor in werking gesteld worden. In de loop van de morgen wordt de rogge op ouderwetse wijze van het land gehaald. Dat houdt in dat gemaaid wordt met een door een paard voortgetrokken maaimachine en ook met de hand, met behulp van een soort handzeis. De boeren en boerinnen die op het land werken zullen de roggehalmen op schoven zetten. Kinderen “pungelen” op het land. Ofwel zij verzamelen, de Nederlandse zuinigheid getrouw, de laatste korrels graan van het land om toch maar niets van dat kostbare goedje verloren te laten gaan. De rogge die vorig jaar al geoogst is heeft het hele jaar al op de roggemijt gestaan zodat de korrels die zich in het centrum van de mijt bevonden volledig gedroogd zijn.

De boeren zullen de halmen dorsen zoals dat vroeger ook gebruikelijk was. Dat doen zij met de dorsvlegel of dorsklepel, maar ook met een originele dorsmachine. Tussendoor is het vespertijd. De boeren en boerinnen kunnen dan op het land even koffie en brood nuttigen. De bezoekers kunnen zich tegoed doen aan pannenkoeken. De bakker bakt in de buitenoven verse bruine bollen die voor belangstellenden te koop zijn. En uiteraard is de Rekkense volksdansvereniging “de Plaggenmeijers” ook van de partij.

De toegang tot de activiteiten is zoals gebruikelijk gratis, dus neem de kans waar en zorg dat u er bij bent aan de Rekkenseweg bij de Piepermolen te Rekken. Inwoners van Rekken die oldtimer tractoren en andere landbouwmachines hebben zijn van harte welkom om deze bezienswaardigheden als entourage bij café Kerkemeijer te plaatsen, om zo het geheel in sfeer aan te kleden. Voor het behoud en gebruik van de windmolen zijn vrijwillige molenaars nodig.

Diegenen die hierin interesse hebben kunnen deze dag komen kijken en informatie ontvangen over het werk van de vrijwillige molenaar. Die informatie is ook telefonisch op te vragen bij vrijwillig molenaar Ton Esman, tel. 0545-471994. Ook voor de Oogstdag zijn vrijwilligers welkom.

Mensen met tractoren en vrijwilligers die willen helpen bij de oogst kunnen zich tevoren aanmelden bij Jos Scholte van Mast, tel. 0545-431369.

 

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven