Leerzame wandeling door Noordijkerveld

NEEDE – De afdeling IVN Oost-Achterhoek, Vereniging voor Natuur- en duurzaamheid organiseert de wandeling Wisselende landschappen in het Noordijkerveld in de directe omgeving van Neede. Dit keer vindt de wandeling, met veel vlinders en insecten, plaats op zondag 15 september. De startplaats: Vertrek om 14:00 uur bij het “Kruispunt” Haardijk-Aaftinksdijk-Rodedijk-Oude Borculoseweg te Neede. Volg de IVN borden.

Het Noordijkerveld is inderdaad een gevarieerd gebied. Zo is er de Ballast put, destijds uitgegraven om een spoorlijn tussen Neede en Hellendoorn aan te leggen. Nadat rond 1930 het Twente kanaal werd gegraven is deze spoorbaan opgeheven. De spoorbaan bleef echter nog deels in gebruik tussen Neede/ Noordijk om het ijzererts naar de ijzergieterij te vervoeren. Ook de Pele Mele werd via dit spoor naar Neede vervoerd om van daaruit getransporteerd te worden naar gieterijen in o.a. Hengelo en Ulft.

Tijdens de wandeling passeren de wandelaars gebieden die vrij recentelijk zijn afgeschraapt en waar vennen zijn hersteld. Inmiddels zijn hier de heide, klokjesgentiaan en zonnedauw terug.

Ook het waterwingebied van Vitens ligt in het Noordijkerveld. Hier pompt men jaarlijks 0,7 miljoen m3 water naar boven op een diepte van 18-30 meter. Uiteraard heeft dit voor het gebied consequenties en zorgt dit voor verdroging. Het gebied rondom het Vitens gebouw is destijds ingezaaid met zaden die niet gebiedseigen waren. Dit zorgt van het vroege voorjaar tot ver in de herfst voor prachtige bloemen o.a.: orchidee, pimpernel, ratelaar en blauwe knoop. Het spreekt voor zich dat deze gevarieerde bloemenpracht een paradijs is voor vele vlinders en insecten.

Neem in ieder geval je verrekijker en stevige schoenen mee. Informatie over excursies: André Hendriks 0544-352043.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven