Buurtbusvereniging feestelijk op weg

SAMSUNGEIBERGEN – De buurtbusvereniging Eibergen-Rekken-Haaksbergen is vanmorgen bij notaris Van Hagen in Eibergen feestelijk op weg geholpen. Als Gedeputeerde Staten van Gelderland binnenkort het officiële besluit afgeeft, kan de buurtbus op 15 december gaan rijden. De buurtbus gaat dan van maandag tot en met vrijdag van 07.00 tot 19.00 uur een uurdienst rijden. In de weekenden en in de avonden fungeert de lijn als belbus.

In voorjaar 2012 is in het kader van een panelbijeenkomst van de Kanskaart Eibergen het projectidee Buurtbus Rekken e.o. geopperd. In de afgelopen anderhalf jaar is onderzocht of deze buurtbus haalbaar is. Dit is begeleid door dhr. W. Staargaard van Betula en inwoners.

Provincie financiert Provincie Gelderland is positief over een nieuwe buurtbus op het traject Eibergen-Rekken-Haaksbergen. Het besluit hierover van GS wordt na de herfstvakantie verwacht. De provincie financiert de buurtbus grotendeels, het project voldoet aan de provinciale voorwaarden. Berkelland heeft daarbij toegezegd om voor de start van de nieuwe buurtbus een eenmalige stimuleringsbijdrage van 5000 euro te willen geven.

Onderzoek naar buurtbus Rekken De eerste stap was een onderzoek naar welke buurtbusroute mogelijk is. Een buurtbus tussen het dorp Rekken en de kom Eibergen stond daarbij vast. Onderzocht is of deze route verlengd kon worden naar Haaksbergen, langs de Rekkense instellingen.

De provincie is verantwoordelijk voor de Buurtbuslijnen. De uitvoering wordt in handen gegeven van een buurtbusvereniging. De bus wordt beschikbaar gesteld door de vervoerder Arriva, in opdracht van de provincie Gelderland. De provincie hanteert voor het houden van een buurtbuslijn enkele strikte voorwaarden: • Per bus tenminste 300 passagiers per maand (15 per dag). • Buurtbusvereniging met voldoende vrijwilligers voor bestuur en voor chauffeursdiensten (minimaal 20 chauffeurs per bus). • Uurdienst op het buurtbustraject gedurende 12 uur op maandag t/m vrijdag (standaard 07-19 uur). In de weekenden en in de avonden fungeert de lijn als belbus. • Aansluiten op het reguliere openbaarvervoernet.

Het blijkt mogelijk om met één bus een uurdienst te rijden van Eibergen via Rekken naar Haaksbergen. Met een rijtijd (enkele reis) van 25 minuten is dan een kleine pauze mogelijk op één van de twee eindpunten.

Arriva en dienstregeling Arriva draagt zorg voor de levering en het onderhoud van de bus en maakt een voorstel voor een dienstregeling. Arriva gaf aan dat een buurtbus Rekken per 15 december 2013 mogelijk is. De buurtbusvereniging gaat nu een definitief plan voor één bus Eibergen-Rekken-Haaksbergen opstellen. Dat plan wordt op korte termijn bij de provincie ingediend.

Op 1 november 2013 dient de voorbereiding gereed te zijn voor een start op 15 december 2013. Binnenkort wordt een verkeersbesluit genomen waarin de halteplaatsen officieel worden vastgesteld.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven