ProWonen brengt ‘asbesthuizen’ in beeld

BORCULO – Wooncorporatie ProWonen is gestart met asbestinventarisaties van woningen die vóór 1994 zijn gebouwd (totaal 5500 woningen). Met de inventarisatie wil ProWonen een volledig overzicht van de aanwezigheid van asbest in woningen, zodat het bij toekomstig onderhoud kan worden verwijderd. Alle betrokken huurders worden met een brief over de inventarisatie en de aanpak geïnformeerd.

Asbest leek aanvankelijk een ideaal bouwmateriaal. Het is sterk, slijtvast, bestand tegen loog, zuur en warmte. En het was goedkoop. Asbest bestaat uit microscopisch kleine vezels. Die vezeltjes, dat zijn mogelijke boosdoeners: als ze vrijkomen, kunnen mensen ziek worden. Asbest is dus geen onschuldig materiaal. De verkoop, het gebruik, maar ook de bewerking door zagen, boren, schuren of slopen van asbest is sinds 1993 zelfs helemaal verboden. Voor die tijd werd asbest geregeld gebruikt als bouwmateriaal. Daarom kan asbest nog voorkomen in oudere woningen, vooral in huizen die gebouwd zijn tussen 1945 en 1994.

“De meeste woningen van ProWonen zijn voor 1994 gebouwd en dus is in veel van die woningen ook asbest verwerkt”, vertelt Rudi Goldewijk die het onderzoek namens ProWonen coördineert. “Maar op welke plekken het precies zit, is voor ons vaak onduidelijk. In oktober zijn we daarom met een onderzoek gestart. Het is een hele klus, die we per wijk aanpakken. De asbestspecialisten Tracé en Obelink bezoeken steekproefgewijs een aantal woningen in een straat of wijk. Als het onderzoek start, ontvangt iedere huurder in die wijk een brief met meer informatie”. Waarschijnlijk zijn de asbestinventarisaties eind februari 2014 afgerond.

“Wij zijn in de meeste situaties niet verplicht om asbest uit woningen te verwijderen”, vertelt, Goldewijk. Als het gevaarlijke situaties oplevert, dan verwijderen we asbest uiteraard direct. Maar vaak zit het asbest op een ongevaarlijke plek. Bijvoorbeeld op zolder of in het riool. Als asbest niet bewerkt wordt, komen er ook geen vezels vrij die mogelijk gevaarlijk zijn. Maar we vinden het wel belangrijk om mensen goed te informeren. En bij toekomstig onderhoud aan de woning verwijderen we, als het mogelijk is, het asbest alsnog.

Deze asbestinventarisatie is één van de onderdelen uit het gezamenlijk asbestbeleid van de drie corporaties. “Sité, ProWonen en Wonion werken al op veel gebieden samen”, vertelt Goldewijk. ”Asbest is ook een onderwerp waarop dat goed kan. We wisselen kennis uit en maakten één beleid ”.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven