Strijkkwartet ‘Zapp4’ in Kulturhus Ruurlo

RUURLO – Een optreden van Zapp4 is een bijzondere belevenis. Je komt er vandaan met een brede grijns en een verfriste blik. Zapp4 heeft namelijk de bezetting van een klassiek strijkkwartet, maar daarmee houdt iedere vergelijking op. Liefhebbers van het traditionele strijkkwartet kunnen misschien beter thuisblijven. Maar mensen die graag ook eens iets totaal nieuws willen horen zullen verbaasd en verrukt zijn over de muzikaliteit en het spel van dit kwartet, dat in de wereld van de strijkkwartetten een unieke plaats inneemt. De jazzband koppelt namelijk eigen composities aan improvisaties vol fantasie en kan op het podium heftig tekeer gaan.

De musici zijn soms mild, dan wild, maar nooit voorspelbaar. Voor hun laatste album We Suck Young Blood uit 2012 plunderden ze het Radiohead Songbook. Bekende liedjes van de Britse rockband als We Suck Young Blood en Paranoid Android werden door het kwartet opnieuw gearrangeerd en werden zo karakteristiek Zapp4. Het programma dat op 2 november gespeeld wordt is volledig gewijd aan de muziek van de Engelse rockgroep Radiohead.

Dat betekent niet dat Zapp 4 covers speelt van Radiohead songs. Hoe kun je als strijkkwartet ook in de buurt komen van deze tamelijk compromisloze Britten, die wat betreft podiumdramatiek en intensiteit sinds hun doorbraak met het album ‘OK Computer’ (1997) nieuwe maatstaven hebben neergezet. Het leuke is dat Zapp 4 dat ook doet op de cd ‘We Suck Young Blood’, maar dan op een ander niveau. Een mooi voorbeeld is de titelsong ‘We Suck Young Blood’, een nocturne die de sfeer van een mistig kerkhof oproept.

Ter verhoging van de dramatiek worden de vibrerende viooltonen aangevuld met hol klinkende zanglijnen, een prachtige vondst. Zapp4 bestaat uit altviolist Oene van Geel, cellist Emile Visser, en de violisten Jasper le Clerq en Jeffrey Bruinsma. Zapp 4 won de Sena Performers Toonzetters Award in 2012 en de Kersjesprijs in 2005. Oene van Geel won dit jaar de prestigieuze VPRO/Boy Edgar Prijs.

Kaartverkoop: www.kunstkringruurlo.nl Groot Jebbink, bloemen en Everwennink, Totaalgemak in Ruurlo. Aanvang: 20.30 uur Kaarten in de voorverkoop á € 20.00.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven