Accijns-meldpunt geopend in grensstreek

EIBERGEN – CDA (Tweede Kamerfractie) heeft maandag 20 januari een meldpunt ingesteld om de problemen voor pomphouders, slijters en winkeliers in kaart te brengen als gevolg van de accijnsverhoging per 1 januari dit jaar. Door de belastingverhoging is hun omzet met tientallen procenten teruggelopen. Met de reacties op het meldpunt wil het CDA de accijnsverhoging opnieuw op de agenda zetten van de Tweede Kamer.
In het herfstakkoord spraken VVD, PvdA, D66, CU en SGP af dat de accijns op diesel en LPG met 3 en 7 cent per liter omhoog gaat; de accijnzen op alcohol werden verhoogd met 5,75%. Hierdoor gaan in de grensstreek meer mensen tanken en boodschappen doen in Duitsland of België, waar de belastingen een stuk lager liggen.

fractievoorzitter Sybrand Buma het kabinet gewaarschuwd voor de gevolgen voor ondernemers in de grensstreek. In de eigen tegenbegroting deed het CDA voorstellen om de accijnsverhoging te voorkomen.zegt CDA Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt.

Hij noemt het onbegrijpelijk dat staatssecretaris Weekers (Belastingen) pas na een half jaar de gevolgen wil bekijken. “Weekers zelf loopt miljoenen belastinginkomsten mis, maar wil de put pas dempen als het kalf verdronken is. Dat is voor veel ondernemers te laat”. CDA-lijsttrekker Patricia Hoytink-Roubos in Berkelland is blij met de aandacht uit Den Haag. “Dit kabinet heeft te weinig oog voor kleine ondernemers en te weinig oog voor de regio”.

CDA Berkelland heeft hierover schriftelijke vragen aan het college van B&W gesteld. Onder andere om samen met de lokale ondernemers(vereniging) in gesprek te gaan en een schatting te maken van de gevolgen van de accijnsverhogingen in Berkelland. Het CDA wil dat deze uitkomsten onder de aandacht van het kabinet worden gebracht en beoogt hiermee dat de accijnsverhogingen op korte termijn worden terug gedraaid.

Ondernemers kunnen hun problemen melden bij het Meldpunt Grensstreek: www.cda.nl/meldpuntgrensstreek

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven