Biljarters klaar voor toernooi Grand Dutch

Door Redactie op 18-03-2014

HAARLO – De titelverdediger, Dave Christiani, ziet de Grand Dutch als het mooiste toernooi van het jaar. De jonge lichting biljarters, met Raymund Swertz en Gert-Jan Veldhuizen voorop, staan klaar om zich in de kijker te spelen in de krachtmeting voor allround biljarters. Henri Tilleman, recordhouder titels in Nederland, is zeker ook een grote kanshebber voor de eindzege.
De Grand Dutch en de Masters Artistiek gaan deze week van start in Hotel Café Restaurant Prinsen in Haarlo. Het wordt een slopend gevecht, in het geval van de allrounders in vijf spelsoorten: de klassieke disciplines vrij spel, kader 47/2 en 71/2 en bandstoten en de koningsdiscipline driebanden.

Dave Christiani is opnieuw titelfavoriet op basis van zijn veelzijdige kwaliteiten. De Limburger beseft echter hoe broos die favorietenrol is. ,,Het deelnemersveld bestaat uit spelers, die allemaal partijen in vrij spel en kader in één beurt uit kunnen maken.’’
De acht spelers in de Grand Dutch spelen een marathon: elke dag treffen ze elkaar op vier biljarts in vijf spelsoorten. Dave Christiani: ,,Zo’n volledige partij kan wel eens tien tot twaalf uur duren. Je hebt er een enorme conditie voor nodig en het belangrijkste is om de concentratie zo lang vast te houden.’’

De tweevoudig Europees kampioen Raymund Swertz is één van de geduchte concurrenten van Christiani. ,,Hij beheerst het spel op de kaderlijnen tot in de perfectie.’’ Jos Bongers is de routinier van het gezelschap, met een groot palmares aan titels. En Henri Tilleman is door alle wateren gewassen in titeltoernooien. Dave Christiani: ,,Ik heb in theorie een lichte voorsprong in een vijfkamp, omdat ik in driebanden en bandstoten wat meer ervaring heb dan de jonge spelers.’’

De titelverdediger heeft een periode achter de rug, waarin hij worstelde met een schouderblessure. ,,Met veel behandelen ben ik daar vanaf geraakt, ik hoop dat ik die marathon kan doorstaan.’’ Zijn voorbereiding op de Grand Dutch is anders dan van de concurrenten. ,,Ik speel veel driebanden wedstrijden in competities, dus heb het accent vooral op de laatste dagen gelegd. Dan voer ik de trainingen in kader en vrij spel op om optimaal aan de start te komen.’’

In de Masters Artistiek zijn acht spelers ingedeeld in twee poules van vier. Sander Jonen, ex-wereldkampioen, ontbreekt vanwege een ingrijpende operatie. De grootste kanshebbers zijn Martin van Rhee, Rob Scholtes, René Dericks en Erik Vijverberg. De spelers zijn geplaatste op basis van de totaalstand na drie Grand Prix toernooien. De Grand Dutch gaat op dinsdag om 10.00 uur van start. Op vrijdag, na de voorronden, is om 10.00 uur de officiële opening, waarna het programma vervolgt. Zondag om 10.00 uur begint de finaledag.

De poule-indeling: Poule A: Henri Tilleman (Dronten), Gert-Jan Veldhuizen (Wageningen), Jos Bongers (Nijmegen), Micha van Bochem (Kranenburg, D). Poule B: Raymund Swertz (Afferden), Michel van Silfhout (Dieren) René Tull (Alphen aan de Rijn), Dave Christiani (Bergharen). De Masters biljart artistiek begint om 21 maart (10.30 uur) ook in HCR Prinsen in Haarlo.
De poule-indeling: Poule A: Martin van Rhee (Groenlo), Rob Scholtes (Voorschoten), Peter van der Werff (Zoetermeer), Randy Loenen (Vlaardingen).

Poule B: René Dericks (Venray), Erik Vijverberg (Almelo), Walter Crols (Turnhout, B), Johnny van Mil (Almelo).

Copyright © 2012 NUB
Realisatie: Niels Voortman - Computer-Parts.NL - Eibergen
Bandenservice Vermeulen Eibergen

Twaalf podiumplaatsen voor judoka’s
NEEDE - Dorpshuis Het Trefpunt in Zandpol (Drenthe) stond afgelopen zaterdag in het teken van de judosport, hier werd voor de eerste keer het Mikata-j......
Lees verder »

Negen maal goud voor judoka’s ’t Höfke
NEEDE - Sporthal De Mossendam aan de Mossendam te Goor stond afgelopen zondag in het teken van de judosport. Hier werd voor de negende keer het tweede......
Lees verder »

Topteam Berkelland verliest en wint bij BCA in Arnhem
HAARLO - Het is de carambole spelers van Topteam Berkelland uit Haarlo zaterdag niet gelukt om met de volle winst bij Biljartcentrum Arnhem terug te k......
Lees verder »

HCR Prinsen verliest in Apeldoorn van A 1 Biljarts
HAARLO - De driebandenspelers van HCR Prinsen leden zondagmiddag een 6-2 nederlaag bij hekkensluiter A1 Biljarts. Halverwege stond het nog 2-2, maar i......
Lees verder »

VV DEO F1 is Kampioen geworden
BORCULO - DEO F1 is afgelopen zaterdag kampioen geworden! Het bleef spannend omdat zij tot de laatste wedstrijd op een gedeelde eerste plaats stonden.......
Lees verder »

RGV Gala in 4 jaargetijden op 29 november
RUURLO - Zaterdag 29 november vindt in de sporthal ’t Rikkenhage weer het tweejaarlijkse RGV Gala plaats. Net als de vorige succesvolle editie is er g......
Lees verder »

HCR Prinsen trekt aan het kortste eind
HAARLO - Het is HCR Prinsen uit Haarlo zondagmiddag niet gelukt om de aansluiting met de top vier in de ere divisie driebanden te bewerkstelligen. In ......
Lees verder »

HCR Prinsen dicht bij een puntendeling in Den Haag
HAARLO - De driebandenspelers van HCR Prinsen uit Haarlo waren zondag in Den Haag bij Biljartcafé Jorissen dicht bij een puntendeling, maar uiteindeli......
Lees verder »

-->