Gemeente verzorgt E-bikedag in Neede

NEEDE – De gemeente Berkelland houdt een speciale E-bikedag voor senioren. Deze informatiedag over het gebruik en de aanschaf van een elektrische fiets wordt gehouden op woensdag 17 september in Grand-café De Hofmaat in Neede. De cursusdag duurt van 9:00 tot 16.00 uur en wordt rond 12.30 uur onderbroken voor een lunch.

Steeds meer fietsende senioren kiezen voor de e-bike, de fiets met elektrische trapondersteuning. Begrijpelijk, want met zo’n rijwiel kunnen ouderen vaak langer blijven fietsen. Maar is de e-bike behalve een snel en gemakkelijk vervoermiddel ook een veilig alternatief voor de fiets? Onder andere over deze vraag gaat het op de E-bikedag voor senioren, een eendaagse cursus over alle aspecten van dit relatief nieuwe vervoermiddel.

De gemeente Berkelland vindt het belangrijk dat senioren in de gemeente plezierig en veilig kunnen blijven fietsen. De cursus is bedoeld zowel voor senioren die al een e-bike bezitten als voor senioren die erover denken om over te stappen op een e-bike. De gemeente organiseert deze dag in samenwerking met het Regionaal Orgaan voor de Verkeersveiligheid (ROV) Oost Nederland, de Seniorenraad en de Fietsersbond.

Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat (blijven) bewegen goed is voor de lichamelijke én de geestelijke gezondheid. Een groeiend aantal senioren begrijpt deze boodschap en kiest voor de fiets of de e-bike om in beweging te blijven. Ze gebruiken de fiets/e-bike voor boodschappen doen, familiebezoek en recreatieve tochten. Maar de behaalde gezondheidswinst wordt soms tenietgedaan door een verkeersongeval – vaak eenzijdig – waardoor men alsnog in het medische circuit terecht komt. Met de voorlichting die wordt gegeven op de E-bikedag krijgen de senioren tips en adviezen, waardoor zij nog lang en op een veilige en prettige manier kunnen blijven fietsen.

De deelnemers komen op de eigen fiets of e-bike naar de E-bikedag. Eerst is er een presentatie over de aanschaf van en het rijden op een e-bike. Vervolgens staan praktijkoefeningen op het programma. De deelnemers krijgen ‘fietsgymnastiek’ van een beweegdocente. Op een afgezet parcours worden de reactiesnelheid, het evenwicht en de fietsvaardigheid van de senioren getest en kunnen verschillende typen e-bike worden uitgeprobeerd. Ook is er de mogelijkheid de eigen fiets/e-bike te laten controleren door een plaatselijke rijwielhandelaar. ‘s Middags worden de kennis van de verkeersregels en het verkeersinzicht getest. Hierbij is er speciale aandacht voor plaatselijke verkeerssituaties. Daarna wordt het groepsfietsen geoefend tijdens een korte fietstocht langs enkele gevaarlijke/onoverzichtelijke verkeerssituaties in de gemeente.

Belangstellenden voor de E-bikedag kunnen zich aanmelden via www.fietsersbond.nl/fietsinformatiedagen of bellen 030-2918171. Een mail sturen kan ook: [email protected] Graag vermelden: ‘aanmelding E-bikedag Neede, Berkelland, 17 september 2014’.

Noteer in de mail alstublieft naast uw naam, adres, telefoonnummer en leeftijd ook of u met de fiets/ e-bike komt en of u WA verzekerd bent. Deelname kost vijf euro (inclusief lunch, koffie en thee) en is op eigen risico.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven