Jonge gids (8) weet alles over Gelselaar!

GELSELAAR  – Het culturele en cultuurhistorische project Gelselaar tussen kerk en kroeg heeft een aandoenlijk filmpje opgeleverd (zie hierboven) met een achtjarige gids, Janiek Oltvoort. Nog voordat een rij van grote mensen aan bod komt maakt hij een verrassende rondgang door de kern van het dorp met zijn sinds vorig jaar van rijkswege beschermde gezicht. Spontaan heeft een flink aantal mensen die iets hebben met Gelselaar medewerking toegezegd aan het project, waarvoor Rita Bakker van café Florijn en dominee Jan-Willem Leurgans onlangs de aftrap verrichten met een filmpje op YouTube. De aflevering met de jeugdige gids is de vierde in deze serie, die wordt gebundeld op de dorpssite www.gelselaar.nl. Bekende inwoner, uitvinder en ondernemer Pim Hondeveld gaf op deze wijze zijn visie op het straatwerk in Gelselaar, waar hij zich al een kwart eeuw om bekommerd en zich op vergaderingen van de belangenvereniging ook regelmatig over heeft geuit.

Hij kiest in een dorp voor natuurlijke en duurzame materialen (gebakken klinkers), eenvoud en eenheid en is hier wars van stedelijke voorzieningen als trottoirs, een verkeerstafel, betonpalen en betonnen klinkers. Naast een kort filmpje met zijn verhaal wordt binnenkort een uitvoerige filmreportage uitgebracht over zijn kijk op de straten in Gelselaar. “We moeten niet terug naar honderd jaar geleden, maar ik vind wel dat we het dorpse karakter een beetje in stand moeten houden”, zegt hij.

Ondertussen zijn voor de komende weken ook al weer vier nieuwe filmpjes opgenomen en gemonteerd. Troubadour Herman Riethorst haalt rond het voormalige postkantoor en de kerk herinneringen op, actieve jongere Therjon te Raa wil niet alleen graag een kroeg die aantrekkelijk is voor leeftijdgenoten maar vraagt ook mogelijkheden voor wonen en werken, Erna Koeslag bepleit voldoende ruimte voor ondernemers, docent/trainer Jan Buist (mede-initiatiefnemer Ganzenkuuk’nfestival) uit niet alleen zijn wensen voor de cultuur maar ook voor wonen en werken.

Oud-inwoner Jawik Krudde, die in Gelselaar bekend werd met zijn poppentheater en met twee gedichten won (ook een landelijke wedstrijd) op de Gelselaarse poëziedag in het jaar 2000, heeft voor het project een nieuw gedicht geschreven: Gelster (dialectnaam voor Gelselaar). In een film, die binnenkort wordt opgenomen, presenteert hij zijn kijk op het dorp.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven