Presentatie nieuw boek trekt bekijks!

EIBERGEN – Zaterdag 2 mei een boekpresentatie verzorgt door de Stichting “Ik vraag me af” van het boek “Vijf Eibergse kinderen in oorlogstijd”. Het boek dat geschreven is door Bert Smeenk werd om half tien gepresenteerd bij Boekhandel Gellekink in Eibergen. De voorzitter van de Stichting Leonie Holweg bedankte de mensen voor hun massale opkomst en vertelde hoe dit boek tot stand gekomen was. Het eerste exemplaar werd uitgereikt aan wethouder Joke Pot. Zij was erg blij met de aandacht voor dit onderwerp en liet dit in haar bewoording ook duidelijk merken. Daarna werd aan mevrouw Aaf Hendrikse-Smeenk, mevrouw Bep Dormits-Menco en mevrouw Betty Kazin-Rosenbaum ook een exemplaar overhandigd.  Zij zijn drie van de vijf hoofdrolspelers in dit boek. De vader van de schrijver, Henk Smeenk ook een hoofdrolspeler, kon er helaas wegens ziekte niet bij zijn, maar zal door Bert zeker ingelicht worden.

Fotograaf Wim Hietbrink overhandigde mevrouw Kazin-Rosenbaum een vergroting van de trouwfoto van haar ouders uit 1940. Zij was er erg blij mee. Het is een wonder dat vier van de vijf kinderen van toen nog in leven zijn, één van hen n.l. Sallo Menco het broertje van mevrouw Bep Dormits-Menco is gepakt met zijn vader in het hol van het Hoonesbos en is vermoord in Sobibor. De schrijver was zeer vereerd met het bezoek van Betty Kazin-Rosenbaum die extra vanuit Israël naar Eibergen was gekomen om het boek in ontvangst te nemen.

Natuurlijk kun je dit niet alleen presenteren zei Leonie Holweg van de Stichting “Ik vraag me af” en bedankte voor de inzet van de vele vrijwilligers, zoals Wilco Kuiperij, Ronald Jansen, de heren Massop voor het buiten gebeuren, deze mensen hadden een kampement nagebouwd uit de Tweede Wereldoorlog, met een aantal voertuigen en een motor, verder liet men veel attributen zien uit die tijd.

In de winkel van Gellekink werd er een powerpoint presentatie getoond gemaakt door Chris Smeenk met beelden van voor, in en na de oorlog. Verder was er aandacht voor de “vergeten” oorlogsslachtoffers die niet op het monument stonden. Ook een raam van de synagoge dat gered is tijdens de sloop staat in de etalage de komende week nog tentoongesteld. De gasten lieten zich de krentewegge van Boenders en de koffie goed smaken, die door de vrijwilligers van de Stichting geserveerd werd.

Een geslaagde dag voor publiek, de boekhandel en de presenterende Stichting “Ik vraag me af”
Het boek is te koop bij Gellekink’s boekhandel voor 4,95.

Foto’s Truus Stotteler:
[maxgallery id=”68291″]

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven