Eibergse Fietsdagen biedt nieuwe routes

Door Redactie op 29-07-2015

EIBERGEN – ”De Achterhoek levert je mooie streken” Dat is het motto waarvoor TCE-Tourclub Eibergen dit jaar kiest tijdens de Eibergse Fietsdagen; een variant op de reclamespot van de provincie Gelderland, waar overigens ook de Achterhoek prominent in voorkomt. TCE heeft vier nieuwe routes gemaakt. Bij de coördinator van de fietsdagen en ook bij andere bestuursleden, is al menig telefoontje of mailtje binnengekomen; potentiële deelnemers vragen naar B&B ’s, campings, e.d. Ze worden altijd doorverwezen naar de website van TCE, waar alle informatie rondom de Eibergse Fietsdagen te vinden is. Dinsdag 11 augustus is de eerste fietsdag en de start is vanaf 10.00 uur bij Eet- en Feestcafé De Klok. Elke fietsdag levert de deelnemers een andere mooi streek! Een streek van 35 tot 40 km óf eentje van 60 km.

Dag 1 – dinsdag 11 augustus: Fietsdag door Bossen, Zanden en Venen. Deze eerste fietsdag gaat de route richting het noordoosten, daar waar de bossen liggen en de verschillende veengebieden zich bevinden. Het is een prachtige en zeer afwisselende route. Na de start fietsen de deelnemers richting het Hoonesbos en het Assinkbos om via het Langelo richting Honesch te pedaleren. Al snel komen de fietsers in het prachtige Buurserzand met zijn schitterende heidevelden. Na ongeveer 20 km is er de splitsing tussen de kortere en de langere route. Deelnemers een de langere (60 km) route fietsen ná de splitsing richting het Buurserveen en het prachtige Witte Veen; wellicht zijn daar de Longhorns te bewonderen. Daarna volgt een kleine stukje Duitsland en kan eventueel koffie gedronken worden bij uitspanning De Haarmühle. Daarna gaat de route via de grensovergang bij Ter Huurne richting het Bramelerveld en het Buurserveld om weer aan te sluiten bij de kortere route. Direct daarna volgt de stempelpost bij Infocentrum De Wakel: een prachtige locatie in het Buurserzand! De koffie met gebak staat voor u klaar.

Na het stempelen en de koffie vervolgen álle deelnemers de route door het Buurserzand: langs het oude boerderijtje de Bommelas en het pittoreske Buursermeertje. Via Onland en het Horsterveld fietsen de deelnemers richting het fraaie Haaksbergerveen. Via de fietspaden door dit veen komen ze in het Assinkbos en daarna schampen ze Rekken en fietsen ze richting buurtschap ’t Loo; over de dijk langs de Berkel pedaleren de deelnemers via de Mallumse Molenweg weer Eibergen binnen.

Dag 2 – woensdag 12 augustus: Fietsdag over Kerkepaden naar Werenfridus, Erve Kots en Kaas & Kunst
De tweede fietsdag wordt gekenmerkt door de vele Kerkepaden die dit deel van de Achterhoek rijk is! Het is een prachtige tocht, die de deelnemers in zuidwestelijke richting voert. Al na een kilometer of vijf is daar het eerste Kerkepad genaamd Austepad en via landweggetjes en het Möllepad komen de fietsers aan in Beltrum. Daarna volgen opnieuw Kerkepaden met fraaie namen als ’t Slat en Slingepad. Nadat de Groenloseweg is overgestoken, fietsen de deelnemers het Ruurlosebroek in om daarna opnieuw over fraaie Kerkepaden te pedaleren: Hemmelepad, Kalverbrooksdijk, Pompstationdijk, Otterpad, enz.

De deelnemers aan de 40 km buigen op de Koolmansdijk of naar de Kalverbrooksdijk om enkele honderden meter later weer aan te sluiten op de langere route. De 60 km toerders fietsen via Kerkepaden en landweggetjes en langs de fraaie Baakse beek richting Mariënvelde; daarna volgt er opnieuw een aantal Kerkepaden die de deelnemers naar de stempelpost ’t Witte Paard in Zieuwent brengen. De koffie en gebak staat voor u klaar! Hier staat ook de prachtige St. Werenfridus kerk, ook wel genoemd de kathedraal van de Achterhoek; zeker de moeite waard om te bezoeken!
Na stempel en koffie verlaten de fietsers Zieuwent via het Rolderspad; na een aantal kilometers sluiten ze aan bij de kortere afstand om vervolgens richting Erve Kots en Landwinkel Weenink te fietsen. Hier is een stempelpost voor de deelnemers aan de 40 km. Ook hier valt veel te bezichtigen: het Open lucht Museum, de Kaasboerderij en Kaas & Kunst.

Na het verlaten van de stempelpost fietsen de deelnemers o.a. via het oude Trampad richting vestingstad Groenlo; waar ze via het Laantje van Lasonder langs de vernieuwde gracht fietsen. Daarna is het niet zo heel erg ver meer naar de finish in Eibergen!

Dag 3 – donderdag 13 augustus: Fietsen naar Oale Schole en de Hagmölle. Deze derde dag fietsen de deelnemers via de oude spoorbaan richting Neede; via fraaie weggetjes in het buurtschapje De Hoonte en langs het Ter Weemepark en Huize Kamp komen de fietsers bij de eerste stop: de Oale Schole in Noordijk. Hier staat de koffie met wafels klaar en is bovendien veel te zien; ook is er de stempelpost voor de deelnemers aan de 40 km tocht. Na de koffie vertrekken de deelnemers richting de Needse Berg en Markvelde. Even na Markvelde is de splitsing; de 40 km route buigt af richting Needse Achterveld, terwijl de 60 km route via afwisselende landweggetjes aankomen in Hengevelde en na dit kerkdorp gaat hun route verder door het mooie Twentse landschap met weilanden en bossen. In Bentelo is de stempelpost bij café De Hagmöl; uiteraard staat hier ook de koffie klaar. Na de koffie vertrekken de deelnemers in zuidelijke richting; via landweggetjes en fietspadjes komt men in het fraaie Needse Achterveld en sluiten ze weer aan bij de deelnemers aan de 40 km. Over mooie landweggetjes en het prachtige fietspad langs ’t Vlear fietst men richting Rietmolen en via het Kerkepad op de Bijenkamp pedaleren de deelnemers terug naar het eindpunt.

Dag 4 – vrijdag 14 augustus: Fietsen door Nationaal Landschap en Zwillbrocker Venn. De vierde en laatste dag fietsen de deelnemers in zuidelijk richting. Na het buurtschapje ’t Brendeke pedaleren de fietsers richting Holterhoek en het fraaie gebied rond de Leemputten. Daarna over de Gelder Esch naar Meddo en via Kerkepaadjes en landweggetjes richting recreatiegebied ’t Hilgelo. Deelnemers aan de 40 km tocht buigen af naar de Sevinkmölle; hier is de stempelpost en staat uiteraard de koffie met toebehoren klaar. Later voegen de fietsers van de 60 km route zich bij deze molen weer bij de overige deelnemers; maar eerst fietsen zij door het fraaie Winterswijkse coulisselandschap [Nationaal Landschap]. Ook kunnen zij bij B&B Nieuw Beusink een kopje koffie drinken. Daarna pedaleren ze over mooie fietspaden langs ’t Hilgelo naar de buurtschap Henxel en vandaar naar Ratum. Via Huppel komen de deelnemers aan bij de Sevinkmölle en kunnen zij ook stempelen en iets vloeibaars drinken.

Na deze rustpauze fietsen de deelnemers aan beide afstanden via het Meddose veld richting het Duitse Zwillbrocker Venn. Via dit fraaie natuurgebied komen ze aan in Zwillbrock met z’n fraaie Barokkerk. Via een eeuwenoud Kerkepaadje fietsen ze Nederland binnen. Over landweggetjes en fraaie fietspaden langs de Ramsbeek arriveren de deelnemers bij het eindpunt in Eibergen: Eet- en Feestcafé de Klok. Elke dag kan er gestart worden vanaf 10.00 uur; deelnemers aan de 60 km kunnen starten tot 14.00 uur; fietsers die de kortere afstand doen, kunnen tot 18.00 uur starten. De start is bij Eet- en Feestcafé De Klok.

Deelnemers kunnen week- en dagkaarten kopen. Een weekkaart kost € 10,00 en een dagkaart € 4,00; de prijzen zijn voor beide afstanden gelijk. Elke deelnemer ontvangt een duidelijke routebeschrijving; daarnaast wordt elke route ook uitgepijld met de bekende oranje NTFU pijlen.

Copyright © 2021 NUB
Realisatie: Niels Voortman - Computer-Parts.NL - Eibergen

Berkelland: Testen voor toegang nu ook mogelijk in Winterswijk
BERKELLAND - Op maandag 27 september is er een extra locatie voor ‘testen voor toegang’ geopend aan de Kortestraat 38 in Winterswijk. Inwoners van de......
Lees verder »

Landelijke straatwedstrijd klootschieten gestart
RUURLO - Met de nieuwe corona regels begon op 26 september de Landelijke straat competitie dit jaar in Zwolle bij Groenlo. KV Zwolle als organiserend......
Lees verder »

Cursus film maken voor de jeugd in Ruurlo
RUURLO – Op maandag 18, woensdag 20 en vrijdag 22 oktober verzorgt docent en filmmaker Marieta Landkroon bij KunstKring Ruurlo een mini-filmcursus voo......
Lees verder »

Gewijzigde openingstijden en veel activiteiten bij Natuurpark Kronenkamp in Neede
NEEDE - Vanaf 1 oktober zijn de openingstijden bij Natuurpark Kronenkamp in Neede gewijzigd. Elke woensdag t/m zaterdag bent u tussen 13.30 en 16.30 ......
Lees verder »

Inzameling Voedselbank zondag 3 oktober in Neede
NEEDE - In Nederland leven ongeveer 1 miljoen mensen onder de armoedegrens. De voedselbanken helpen diegene die het financieel even niet redden, door......
Lees verder »

Wie mist zijn parkiet in Eibergen?
EIBERGEN - Wekelijks plaatsen we wel berichten op onze site over vermisten of gevonden honden, katten en soms zelfs paarden. Een gevonden parkiet zie......
Lees verder »

Eredivisiewedstrijd Polar Bears – Schuurman BZC afgelast door corona
BERKELLAND - Ondanks dat vandaag, zaterdag 25 september, opnieuw een aantal versoepelingen zijn doorgevoerd in de coronamaatregelen, is het duel tuss......
Lees verder »

Lezing ‘Op zoek naar leven in een evoluerend heelal’
RUURLO – op vrijdag 8 oktober biedt wetenschapsjournalist en publicist Govert Schilling bij KunstKring Ruurlo zijn toehoorders een boeiende presentat......
Lees verder »

Zonnebloem Borculo-Haarlo zoekt nieuwe voorzitter
BORCULO - De Zonnebloem, afd. Borculo-Haarlo is op zoek naar een nieuwe voorzitter. De huidige voorzitter, Ton van Uem, heeft twee termijnen van 3 ja......
Lees verder »

Dames trimgroep zoekt nieuwe aanwas
EIBERGEN/NEEDE Iedere maandagochtend de week sportief beginnen met een trimloopje in de buitenlucht? Dat kan bij de dames trimgroep die wekelijks bij......
Lees verder »

Je bedrijfspand gezond houden? Denk dan hier aan!
BERKELLAND - Het bedrijfspand van jouw onderneming is natuurlijk de plek waar jij en alle andere medewerkers dienen te werken. Om een zo goed mogelij......
Lees verder »

Dr. Cas Weykamp neemt na 44 jaar afscheid van SKB
BERKELLAND - Het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk neemt afscheid van dr. Cas Weykamp. Dr. Weykamp bouwde tijdens zijn carrière ......
Lees verder »

Fratsen door Marcel Stroet

Fratsen Park De Stroet
NEEDE - Onlangs tuffen ik met onze bezorgbusse hendig deur de Beltrumse stroaten. Neet vulle volk in de beene en ik mos denken an de familie Dute en ......
Lees verder »

Fratsen gemoffel
NEEDE - Kiek ie ok voetbalwedstrieden op `t EK ?? Dan vin ik `t altied mooi um de aparte dinge te zeen. Zoas `t publiek dat zut dat ze in beeld komp ......
Lees verder »

Fratsen Ter observatie
BERKELLAND - Ja leu ik heb `t ok al e kreggen, `t earste spuitje. Ik bun van 62 dus ik moch mienzelf anmelden. Wonder boaven wonder kon ik al noa dree......
Lees verder »

Fratsen Dummelig
NEEDE - An `t woord dummelig mos ik denken toen Rutte zich noa een wekke al neet mear kon herinneren wat e zeg had. Vrogger heb ik in `t mooie Reurle......
Lees verder »

NUB TV

film: Kijkje op de kermis in Borculo

Uit de krant

Willy’s tuincolumn: Koester het dialect a’j plat könt praoten, mo’j ut neet laoten
Hoe heet dit? En dat? Soms weet ik niet eens de Nederlandse naam, maar ken ik alleen het dialect. Maar geregeld vraag ik mij ook af of er naam is in ......
Lees verder »

Dorps Accommodatie Rietmolen bestaat 10 jaar
 RIETMOLEN – Op 29 mei was het precies 10 jaar geleden dat de Dorps Accommodatie Rietmolen, kort weg DAR, werd geopend. Rob Spikker werd in 2017 voor......
Lees verder »

Willy’s tuin column: De gratis EHBO-doos
BERKELLAND - EHBO met onkruid raar? Nee helemaal niet, je kent het alleen (nog) niet! Onkruid vind ik altijd zo negatief klinken, maar het kan ook hee......
Lees verder »

De woningnood is hoog, er is een groot tekort aan voedselbanken, maar jij kunt helpen.
BERKELLAND - Waar? Gewoon in je eigen tuin. Moeilijk? Nee hoor, kwestie van doen! Hoe? Hier en daar wat rommeltjes laten liggen, een bakje met water n......
Lees verder »

Willy’s tuincolumn: “Vandaag eten we onkruid!”
BERKELLAND - Nee, nu niet gelijk afhaken, je kent het niet, en wat een boer niet kent…..Probeer het maar een keer, net als ik. De eerste keer dat ik e......
Lees verder »