Muzikale verrassing tijdens ”Barticamp”

EIBERGEN – Alweer voor het tiende jaar verzorgt de Stichting B\Articamp in de gemeente Berkelland een levendige kunstmanifestatie, tijdens het eerste weekend van september (5 en 6 september van 11 tot 17 uur). Onder het motto “Windkracht 10” staat ook dit jaar de organisatie garant voor een zeer divers aanbod van beeldende kunst, dans, theater, dichten, fotografie, video en nieuwe media. En wellicht weer enkele muzikale verrassingen door duizendpoot Martine Mussies? Martine is geen onbekende op Kunstfestival Barticamp. Deze oud-leerlinge van Het Assink in Haaksbergen werd in 2012 voor het eerst uitgenodigd. Dat jaar opende zij samen met de Enschedese stadsdichter Bob Boswinkel, waarbij zij Azerbeidzjaanse volksmuziek liet horen op de tenorblokfluit, passend bij de thema’s van Bobs gedichten. Voor de rest van het weekend nam ze een hele schare muzikale vrienden mee. Ze begeleidde de jonge zangeres Joelle Goercharn, die ontroerde in eigen werk en bekende songs als That’s All en Halleluja I love him so. Daarnaast speelde ze speelde onder meer piano in een jazzduo met Peter Wenk en barokmuziek op haar cello, samen met violiste Zlata Brouwer.

Ook vorig jaar was multi-muzikante Martine van de partij. Als klassiek pianiste met Schumanns Fantasiestücke en op de gitaar als “prima” in Douze Cordes, een Romantisch gitaarduo met Jermaine van Laar. Daarnaast had ze op de zondag een eigen act: als een klassieke sirene, midden in de vijver, bespeelde ze haar zelfgebouwde muziekinstrument “harpij” – een soort kruising tussen een harp en een cither. Wederom sloot ze zich aan bij de andere acts op Barticamp; zo bleek haar harpij ook prima te passen binnen de djembé-workshops van Wim Holthaus.

Martine studeerde conservatorium en muziekwetenschap, onder meer in Sint-Petersburg, maar wilde geen traditionele concertpianiste worden: “ik haal meer voldoening uit het lesgeven aan mijn autistische leerlingen en aan het spelen van allerlei verschillende instrumenten op verrassende locaties.” Maar over wat ze de komende editie van Barticamp zal gaan doen laat Martine zich nog niet uit, “Ik kom in elk geval weer kijken en genieten”, schrijft ze desgevraagd, “en misschien neem ik wel weer een instrument mee voor op het water?”.

Ook haar website verraadt weinig. Maar op haar sociale media komen de laatste weken opvallend veel kleine gitaarachtigen voorbij, een ukulele, een kindergitaar, een mandoline… ze begeleidt zichzelf in dromerige eigen liedjes en een cover uit de nieuwste Pixar film. Dat belooft wat.

*

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven