Zomerse zondagwandeling in Gelselaar

GELSELAAR – Op 9 augustus verzorgt natuurorganisatie IVN weer een bijzondere wandeling. Dit keer over het Noordijkerveld, gelegen in de buurt van Gelselaar. Eeuwenlang was het Noordijkerveld een groot heideveld; het is pas begin 20 eeuw ontgonnen. Van 1910 tot 1935 liep er zelfs een stoomtreintje voor goederen en passagiers, via Gelselaar, van Neede naar Hellendoorn. De ballastputten daar zijn gegraven ten behoeve van dit spoor. Na de komst van het Twentekanaal in 1930 liep het spoorvervoer zoveel terug, dat de lijn moest worden opgeheven. Het Noordijkerveld is nu een waterwingebied. Water uit de Schipbeek, die noordelijk van de drinkwaterwinning loopt, gaat naar zogenaamde infiltratievijvers. Het water van het Noordijkerveld wordt vervolgens samen met het water van de drinkwaterwinning van Lochem en Eibergen (winning Haarlo en Olden Eibergen) verder geleid vanuit Eibergen.

Tezamen voorzien ze globaal de gemeenten Haaksbergen en Berkelland en een gedeelte van Winterswijk van water. In 1992 was de inrichting van dit waterwingebied met zijn bezinkingsvijvers voltooid. Daarna is er op advies van een prof uit Wageningen een geweldige variëteit aan zaden van wilde planten uitgestrooid, o.a. van de klokjesgentiaan, zonnedauw, wilde bertram, grote pimpernel, enz. Het Noordijkerveld is daarmee een mooi voorbeeld van nieuwe natuur in een van oudsher agrarisch landschap. De gidsen van de IVNafdeling Noord-Midden Achterhoek zullen daar tijdens de excursie een heleboel meer over vertellen.

De excursie duurt ongeveer twee uur en wordt onderbroken door een pauze. Dan is er koffie of thee à 50 cent per persoon. De wandeling zelf is gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt zeer op prijs gesteld. Aanmelden is niet nodig. De start is om twee uur bij ANWB-paddenstoel 21437 op de kruising Oude Borculoseweg, Rode Dijk en Haardijk.  Meer informatie: Gerdien Velderman tel.0545-273369.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven