Monumentendag: ”Gelselaar schittert”

GESELAAR – Het dorp Gelselaar schittert op Open Monumentendag bij boerderij Winkels met schilderkunst (Nico Nijkamp uit Diepenheim schildert hier ook op locatie) en unieke beelden en korte verhalen van Arend Heideman over ambachtelijke zaken. De schuur van Winkels, op de hoek van de Dorpsstraat en de Schoolstraat, biedt hiermee op zaterdag 12 september veel kijk- en luistergenot. En het aangrenzende café-restaurant Florijn houdt gelijktijdig een kleine expositie van de deelnemende kunstenaar. Op aantrekkelijke wijze weten de Stichting Erfgoed Gelselaar en de projectgroep Bie Winkels! deze septemberdag het eigen karakter te verbinden met Kunst & Ambacht, het landelijke thema dit jaar voor de monumentendag. Nabij het kunstwerk van de drie schrijvende meesters, onder wie Hendrik Willem Heuvel (1864-1926). Arend Heideman werkt aan een boek als een vervolg op één van de Gelselaarse verhalen van Heuvel.

Hiervoor verrichtte hij veel cultuurhistorisch onderzoek. Vooral bij Winkels. Voor de monumentendag stelt hij uit zijn materiaal een aantal korte verhalen samen, die ook allerlei onbekend handwerk belichten. Elk half uur klinken zo tussen 10 en 17 uur op zaterdag 12 september bij Winkels één of meer bijzondere korte verhalen. Met passende beelden. Over stoven, litterdoeken, geveltaal, een winkelbel, koffiekannen, een eeuwenoude waterput, ganzenveren, etc. Tussendoor toont Heideman unieke filmpjes over Winkels.

Nico Nijkamp is als kunstenaar een nieuwe richting ingeslagen: schilderen op locatie, in de buitenlucht. In meestal één dag voltooit hij ter plekke een werk. Op 12 september staat zijn ezel bij Winkels en mogen de bezoekers van de monumentendag hem ook op de vingers kijken. Vooraf geeft een filmpje op internet, waarvoor deze week opnames ter plekke zijn gemaakt, een beeld van zijn expressieve manier van schilderen, waarbij hij zich laat leiden door gebeurtenissen en omstandigheden. Een aantal schilderijen exposeert hij dezelfde dag in café-restaurant Florijn.

Een kleine boekenexpositie bij Winkels op deze monumentendag onderstreept de band van Gelselaar met de schrijvende meesters. Naast boeken van H.W. Heuvel en G.A. van der Lugt toont Heideman hier zijn collectie van het werk van H.J. Krebbers (1852-1936), die werd geboren op Geers in Gelselaar. Ook het naburige dorp Geesteren komt aan zijn trekken in Gelselaar. Van de uit dat dorp afkomstige schrijver D.M. Maalderink verwierf Heideman ook een collectie. Ook die boeken zijn te zien.

Voor de aankleding van de monumentenactiviteiten in Gelselaar draagt de Stichting Erfgoed zorg. Die laat vrolijk snaterende ganzen weiden naast de schuur en over de Dorpsstraat drijven. Dit maakt het plaatje van Gelselaar weer compleet.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven