Berkelland gaat van start met flitstrouwen

BORCULO – Sinds een aantal jaren is er een terugloop te zien in het aantal huwelijken en partnerschappen. Daarnaast wordt er steeds meer gebruik gemaakt van de kosteloze huwelijksvoltrekking. Met ingang van 1 januari 2016 voert de gemeente Berkelland nu het flitshuwelijk in. De kosten voor deze flitshuwelijksvoltrekking bedragen op dinsdag en woensdag 100 euro en op donderdag en vrijdag 200 euro. Het flitshuwelijk kan om 10.00 en 11.00 uur worden voltrokken.

Het kosteloos huwelijk is door de wetgever ooit ingevoerd om inwoners die het financieel niet makkelijk hebben de mogelijkheid te bieden om te kunnen trouwen. De laatste jaren zien we dat er steeds meer oneigenlijk gebruik van deze mogelijkheid gemaakt wordt. Er ontstaan zelfs wachtlijsten voor de twee tijdstippen waarop gemeenten deze kosteloze huwelijken aanbieden. Dat is een landelijke ontwikkeling die ook in Berkelland waar te nemen is. Van de in totaal 143 huwelijken in 2015 hebben wij maar liefst 97 huwelijken voltrokken waar geen vergoeding tegenover staat. Veel gemeenten versoberen om deze reden de kosteloze huwelijksvoltrekking. Een ontwikkeling die we volgen en invoeren in Berkelland.

Om Berkelland als huwelijksgemeente aantrekkelijk te houden voeren wij een tussenvorm in. Het zogenoemde flitshuwelijk. Kosteloos huwelijk: Deze vorm bieden we aan op woensdagmorgen om 9.00 uur en 9.30 uur. Dit huwelijk voltrekken we in spreekkamer D1 in het gemeentehuis in Borculo. We voldoen daarmee aan de wettelijke eis. Dat wil zeggen het bruidspaar en maximaal 2 getuigen zijn aanwezig. Er zal geen toespraak worden gehouden. Slechts het Ja-woord zal worden gevraagd.

Flitshuwelijksvoltrekking: Deze vorm bieden we aan op alle ochtenden met uitzondering van de maandag. Maximaal kunnen per ochtend twee huwelijken worden voltrokken. Dit huwelijk voltrekken we in kamer D5 in het gemeentehuis in Borculo om 10.00 uur en 11.00 uur. Naast de maximaal vier getuigen mogen hierbij ook vier personen extra aanwezig zijn. Er zal een korte toespraak worden gehouden. Het tarief voor dit huwelijk loopt in de loop van de week op, om een goede spreiding te krijgen.
• dinsdag en woensdag 100,00 euro
• donderdag en vrijdag 200,00 euro

Normaal huwelijk: Hieraan veranderen we niets. Dit blijft een huwelijk met alle toeters en bellen. Ook de keuze voor een vrije locatie blijft mogelijk. In tegenstelling tot voorgaande huwelijksvormen zal het normale huwelijk worden voltrokken door een buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand (babs).

De kosten bedragen: Maandag tot en met vrijdag van 8.30 uur tot 17.00 uur 453,60 euro. Maandag tot en met vrijdag voor 8.30 uur of na 17.00 uur 681,00 euro, Zaterdag 795,95 euro, Zondag of algemeen erkende feestdag 909,65 euro. Deze situaties en tarieven gelden ook voor partnerschapsregistraties

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven