‘Gelredag’ bij Lebbenbrugge in Borculo

Renate met haanBORCULO – Museumboerderij de Lebbenbrugge in Borculo staat zaterdag 16 januari bol van Achterhoekse tradities. Zo komt Jan Ottink uit Lochem optreden, zijn er hanenkraaiwedstrijden en kan het publiek webbingvlechten. Het zijn de onderwerpen die op de maandag vooraf (11 januari) te zien zijn in de uitzending van Een wagen vol verhalen bij Omroep Gelderland. Daarnaast organiseert de Lebbenbrugge ouderwetse kinderspelen, ambachtelijk vlechten, weven op de oude weefstoel en met de pas gerestaureerde tentwagen kan het publiek een ritje maken. De Gelredag bij de Lebbenbrugge in Borculo is van 10.00 tot 15.00 uur gratis te bezoeken. De museumboerderij komt zelf ook aan bod in de uitzending van Een wagen vol verhalen, het programma over tradities en gebruiken in Gelderland. Presentatrice Renate Schutte loopt daar ”tegen de lamp”. Over deze en andere spreekwoorden en gezegdes kunnen de bezoekers op 16 januari ook uitleg krijgen. De Gelredagen worden elke zaterdag georganiseerd op een locatie uit de uitzending van Een wagen vol verhalen. De hele zaterdagochtend is bij Omroep Gelderland een live-verslag op radio te horen.

Op maandag 11 januari is bij Omroep Gelderland te zien dat Een wagen vol verhalen door de Achterhoek (omgeving Ruurlo) rijdt. Jan Ottink zingt het prachtige nummer “Begraaf mien in mien overal”, een lied over identiteit en hoe je gevormd wordt door waar je vandaan komt. Jan Krooshof legt uit wat je moet doen om een haan zo vaak mogelijk te laten kraaien binnen een kwartier tijd. Onderwerpen op tv, maar ook op zaterdag te zien, horen en beleven op de Gelredag.  Het slaan met een bijl in eikenhouten gebinten is een oud gebruik. Wie tijdens bruiloften in Laren de diepste sporen wist achter te laten in het gebint was de winnaar. En wat zijn de bruiloftneugers? In Rietmolen kent iedereen nog het versje om de gasten uit te nodigen voor de bruiloft.

Benieuwd naar al deze verhalen? Lees erover op www.eenwagenvolverhalen.nl of kijk op 11 januari vanaf 18.20 uur (elk uur herhaald) naar Omroep Gelderland. De onderwerpen voor het tv-programma ‘Een wagen vol verhalen’ zijn verzameld via de speciale website www.eenwagenvolverhalen.nl die Omroep Gelderland samen met Gelders Erfgoed heeft ontwikkeld. Gelderlanders kunnen hier hun (oude en nieuwe) tradities en gebruiken plaatsen. Verhalen worden hier verzameld en bewaard voor latere generaties.

Op Facebook worden verhalen gedeeld, nieuws over het project verteld en staat ook een fotoboek van de opnamedag in Ruurlo e.o. (www.facebook.com/eenwagenvolverhalen).

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven