Beltrum krijgt vlag met ”familiewapen”

BELTRUM – Een aantal jaren geleden waren een aantal instanties in Beltrum druk bezig met het realiseren van een vlag voor de Beltrumse gemeenschap. Maar op gegeven moment ontstond er toch onenigheid over de onder meer de keus van het juiste ontwerp. De hoogste tijd voor Prins Sander en adjudant Richard om hier verandering in te brengen. Het voeren van de vlag als identificatiemiddel vindt zijn oorsprong in de vroege Middeleeuwen, omdat veldslagen destijds steeds complexer werden. Daarnaast was de vlag met het familiewapen een teken van macht, trots en eenheid. Als koningen, hertogen en prinsen ten strijde trokken om hun imperium te vergroten voerden zij hun familiewapen altijd bij zich middels vlaggen en vaandels. De vlag kent dus al een hele lange traditie, nog altijd is bijvoorbeeld de Nederlandse vlag hét symbool voor onze vaderlandse trots. Zo zagen we ook bij de Slag om Grolle de nodige vaandels en vlaggen, maar geen Beltrumse… En dat kan niet, zo vinden de Beltrumse Prins en Adjudant: Beltrum moet een vlag hebben.

Stichting Oud-Beltrum, Historische Werkgroep Beltrum en de Raad van Overleg hadden het een paar jaar geleden bijna voor elkaar. Er was onderzoek gedaan naar het verleden, ontwerpen waren er gemaakt, maar uiteindelijk kon met het toch niet eens worden en ging het hele feest niet door. Prins Sander en Adjudant Richard gaan hier nu verandering in brengen. Vanaf heden zal Beltrum weer een vlag hebben.

“Niks geen gedonder, We hebben een keus gemaakt en gekozen voor het traditionele ontwerp in een modern jasje, omdat dit het meest past bij de historische betekenis van de vlag. Wij hebben de knoop doorgehakt en gaan onze vlag aanbieden aan de Beltrumse bevolking. We hebben de Beltrumse vlag hoog in het vaandel”, aldus Prins Sander. “En zullen op zoek gaan naar een mogelijkheid om er voor te zorgen dat de vlag dan ook daadwerkelijk in Beltrum zal gaan wapperen.”

Op zaterdag 6 februari zal op het Mariaplein middels een symbolische gebaar, het hijsen van de vlag, zal de vlag worden geschonken aan de Beltrumse gemeenschap. En kan Beltrum weer trots met vlag ten strijde trekken met de carnaval. Plaats van handeling: Mariaplein Beltrum. Datum: zaterdag 6 februari 2016. Tijd: 12.30 uur.

 

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven