Berkelland in 2019 energieneutraal?

BORCULO – Berkelland wil een energie neutrale samenleving zijn in 2030. In 2019 wil de gemeente nog in deze collegeperiode een derde van die ambitie hebben gerealiseerd. Hoe de gemeente dat wil bereiken, staat in het Energie Uitvoeringsprogramma 2015 t/m 2018.

Het doel is onder meer bij 1500 woningen (van voor 1980) een energierenovatie uit te voeren en bij woningen en bedrijven 7000 aansluitingen voor zonne-energie te realiseren. Ook wil de gemeente initiatieven uit de samenleving voor duurzame energieopwekking ondersteunen, zoals kleine en middelgrote windturbines, zonnepanelen op bedrijfsdaken, grotere zon-PV grondopstellingen en biomassa-installaties. Voor zo’n 60 bedrijven en instellingen komt een subsidie beschikbaar voor een energiescan plus investeringsadvies, met de voorwaarde dat deze leidt tot een investering in aantoonbare energiewinst.

Energieloket
Het energieloket zetten we samen met AGEM, Achterhoek Duurzaam Verbouwen en de regiogemeenten voort. Bij het Verduursaam Energieloket kunnen inwoners en ondernemers uit de hele Achterhoek informatie en advies krijgen over financiering en uitvoeren van opwekken en besparen.

Openbare verlichting energiezuiniger, gebouwen energieneutraal, elektrische auto’s
Zelf gaat de gemeente de openbare verlichting in versneld tempo energiezuiniger maken door de oudste energie slurpende armaturen te vervangen door LED’s en dimmers, die 25 jaar meegaan. Ook onderzoekt de gemeente hoe ze haar eigen 35 gebouwen energieneutraal kan maken. Als eerste komen het gemeentekantoor en de gemeentewerf aan de beurt. Daarnaast investeert de gemeente in drie nieuwe elektrische auto’s voor haar wagenpark.

CO2-uitstoot terug met circa 75 duizend ton
Energieneutraal wil zeggen dat woningen en bedrijven evenveel energie gebruiken als ze opwekken. Berkelland legt de lat hoog. Van het verwachte energieverbruik in 2030 moet in 2019 al een derde zijn bespaard of duurzaam opgewekt. Praktisch vertaald gaat het om circa 85 miljoen kilowattuur (elektriciteit) en circa 13 miljoen m3 aan aardgasverbruik (warmte). Omgerekend brengt de gemeente de CO2-uitstoot terug met circa 75 duizend ton, te vergelijken met de uitstoot van 22 duizend middenklassenauto’s (bij gemiddeld 20 duizend kilometer per jaar).

Inwoners, ondernemers en maatschappelijke partners onmisbaar
Het realiseren van de stevige ambitie voor 2019 kan de gemeente niet alleen. Initiatieven van inwoners, ondernemers en maatschappelijke partners zijn onmisbaar. Uit het uitgebreide consultatieproces tijdens de voorbereiding van het Energie Uitvoeringsprogramma blijkt dat het draagvlak groot is. Uit een internet-enquête onder de bevolking blijkt dat een grote meerderheid (=70%) de doelstelling van ‘Berkelland Energieneutraal 2030’ onderschrijft. Inwoners willen eerst energie besparen in hun eigen woning, om daarna te investeren in de opwekking van duurzame energie uit zonnepanelen.

‘Energiebestemmingsplan’
Ook in de regio is de bereidheid om te investeren in duurzaamheid groot. De gemeente wil initiatieven en ontwikkelingen stimuleren en ondersteunen. Voor de ruimtelijke inpassing van duurzame energie opwekinstallaties maakt de gemeente een apart ‘energiebestemmingsplan’ Hierin kan bijvoorbeeld duidelijkheid komen over de toegestane hoogte van windturbines. De gemeente verwacht in de zomer 2016 hierover een inspraakronde te kunnen organiseren.

Extra financiële middelen om succesvol te zijn
Om succesvol te zijn, moet de gemeente een aanzienlijke inspanning verrichten met inzet van extra financiële middelen. Om de ambitie ‘Berkelland 1/3 energieneutraal in 2019’ te realiseren investeert de gemeente een bedrag van 1,8 miljoen euro. Daarnaast wil men het SVn-fonds voor duurzaamheidsleningen jaarlijkse aanvullen met 1,5 miljoen euro. Inwoners, bedrijven en instellingen kunnen een lening afsluiten tegen een aantrekkelijk lage rente om in duurzame opwekking en energiebesparing te investeren. Van het bestaande budget van 2 miljoen euro wordt al volop gebruik gemaakt. Ook wil de gemeente de regeling ‘Achterhoek bespaart’ voortzetten. In vijf jaar tijd is dankzij deze regeling bij zo’n 2100 woningen gemiddeld 3.000 euro geïnvesteerd in woningisolatie. In de afgelopen vijf jaar is zo 6,5 miljoen euro in de lokale economie geïnvesteerd.

Stevige versnelling aan ambitie: energieneutraal in 2030
De Achterhoek staat in de top 3 van de regio’s met de hoogste jaarlijkse zonnestroomopbrengst per inwoner. Het aantal zonnestroomaansluitingen is tussen 2011 en 2014 exponentieel gegroeid van 710 naar 1110. Dat is beduidend hoger dan in andere gemeenten in Nederland. Ondanks de gestage toename van het aantal inwoners dat investeert in woningisolatie en zonne-energie, zou Berkelland pas rond 2080 energieneutraal zijn. Met dit Energie Uitvoeringsprogramma 2015 t/m 2018 geeft de gemeente Berkelland een stevige maar onmisbare versnelling aan haar ambitie: energieneutraal in 2030.

 

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven