Berkelland in 2019 energieneutraal?

Door Redactie op 22-04-2016

BORCULO – Berkelland wil een energie neutrale samenleving zijn in 2030. In 2019 wil de gemeente nog in deze collegeperiode een derde van die ambitie hebben gerealiseerd. Hoe de gemeente dat wil bereiken, staat in het Energie Uitvoeringsprogramma 2015 t/m 2018.

Het doel is onder meer bij 1500 woningen (van voor 1980) een energierenovatie uit te voeren en bij woningen en bedrijven 7000 aansluitingen voor zonne-energie te realiseren. Ook wil de gemeente initiatieven uit de samenleving voor duurzame energieopwekking ondersteunen, zoals kleine en middelgrote windturbines, zonnepanelen op bedrijfsdaken, grotere zon-PV grondopstellingen en biomassa-installaties. Voor zo’n 60 bedrijven en instellingen komt een subsidie beschikbaar voor een energiescan plus investeringsadvies, met de voorwaarde dat deze leidt tot een investering in aantoonbare energiewinst.

Energieloket
Het energieloket zetten we samen met AGEM, Achterhoek Duurzaam Verbouwen en de regiogemeenten voort. Bij het Verduursaam Energieloket kunnen inwoners en ondernemers uit de hele Achterhoek informatie en advies krijgen over financiering en uitvoeren van opwekken en besparen.

Openbare verlichting energiezuiniger, gebouwen energieneutraal, elektrische auto’s
Zelf gaat de gemeente de openbare verlichting in versneld tempo energiezuiniger maken door de oudste energie slurpende armaturen te vervangen door LED’s en dimmers, die 25 jaar meegaan. Ook onderzoekt de gemeente hoe ze haar eigen 35 gebouwen energieneutraal kan maken. Als eerste komen het gemeentekantoor en de gemeentewerf aan de beurt. Daarnaast investeert de gemeente in drie nieuwe elektrische auto’s voor haar wagenpark.

CO2-uitstoot terug met circa 75 duizend ton
Energieneutraal wil zeggen dat woningen en bedrijven evenveel energie gebruiken als ze opwekken. Berkelland legt de lat hoog. Van het verwachte energieverbruik in 2030 moet in 2019 al een derde zijn bespaard of duurzaam opgewekt. Praktisch vertaald gaat het om circa 85 miljoen kilowattuur (elektriciteit) en circa 13 miljoen m3 aan aardgasverbruik (warmte). Omgerekend brengt de gemeente de CO2-uitstoot terug met circa 75 duizend ton, te vergelijken met de uitstoot van 22 duizend middenklassenauto’s (bij gemiddeld 20 duizend kilometer per jaar).

Inwoners, ondernemers en maatschappelijke partners onmisbaar
Het realiseren van de stevige ambitie voor 2019 kan de gemeente niet alleen. Initiatieven van inwoners, ondernemers en maatschappelijke partners zijn onmisbaar. Uit het uitgebreide consultatieproces tijdens de voorbereiding van het Energie Uitvoeringsprogramma blijkt dat het draagvlak groot is. Uit een internet-enquête onder de bevolking blijkt dat een grote meerderheid (=70%) de doelstelling van ‘Berkelland Energieneutraal 2030’ onderschrijft. Inwoners willen eerst energie besparen in hun eigen woning, om daarna te investeren in de opwekking van duurzame energie uit zonnepanelen.

‘Energiebestemmingsplan’
Ook in de regio is de bereidheid om te investeren in duurzaamheid groot. De gemeente wil initiatieven en ontwikkelingen stimuleren en ondersteunen. Voor de ruimtelijke inpassing van duurzame energie opwekinstallaties maakt de gemeente een apart ‘energiebestemmingsplan’ Hierin kan bijvoorbeeld duidelijkheid komen over de toegestane hoogte van windturbines. De gemeente verwacht in de zomer 2016 hierover een inspraakronde te kunnen organiseren.

Extra financiële middelen om succesvol te zijn
Om succesvol te zijn, moet de gemeente een aanzienlijke inspanning verrichten met inzet van extra financiële middelen. Om de ambitie ‘Berkelland 1/3 energieneutraal in 2019’ te realiseren investeert de gemeente een bedrag van 1,8 miljoen euro. Daarnaast wil men het SVn-fonds voor duurzaamheidsleningen jaarlijkse aanvullen met 1,5 miljoen euro. Inwoners, bedrijven en instellingen kunnen een lening afsluiten tegen een aantrekkelijk lage rente om in duurzame opwekking en energiebesparing te investeren. Van het bestaande budget van 2 miljoen euro wordt al volop gebruik gemaakt. Ook wil de gemeente de regeling ‘Achterhoek bespaart’ voortzetten. In vijf jaar tijd is dankzij deze regeling bij zo’n 2100 woningen gemiddeld 3.000 euro geïnvesteerd in woningisolatie. In de afgelopen vijf jaar is zo 6,5 miljoen euro in de lokale economie geïnvesteerd.

Stevige versnelling aan ambitie: energieneutraal in 2030
De Achterhoek staat in de top 3 van de regio’s met de hoogste jaarlijkse zonnestroomopbrengst per inwoner. Het aantal zonnestroomaansluitingen is tussen 2011 en 2014 exponentieel gegroeid van 710 naar 1110. Dat is beduidend hoger dan in andere gemeenten in Nederland. Ondanks de gestage toename van het aantal inwoners dat investeert in woningisolatie en zonne-energie, zou Berkelland pas rond 2080 energieneutraal zijn. Met dit Energie Uitvoeringsprogramma 2015 t/m 2018 geeft de gemeente Berkelland een stevige maar onmisbare versnelling aan haar ambitie: energieneutraal in 2030.

 

Copyright © 2022 NUB
Realisatie: Niels Voortman - Computer-Parts.NL - Eibergen

Inloopbijeenkomst over de N346 Schakel Achterhoek-A1
BERKELLAND - Provincie Gelderland organiseert samen met aannemer BAM Infra een inloopbijeenkomst over het ontwerp en de uitvoering van de N346 Schake......
Lees verder »

Politie Berkelland vraagt informatie over Cam (16)
  REGIO - De politie Berkelland heeft aandacht gr gevraagd voor het volgende: De politie is sinds maandag 15 augustus op zoek naar Cam uit Harrev......
Lees verder »

Zangkoor Timeless bij Camping Veldzicht in Haarlo
HAARLO - Zangkoor Timeless uit Haarlo verzorgd een gezellige luister en meezing avond bij Camping Veldzicht op 20 augustus a.s. Het repertoi......
Lees verder »

Corsoviering bij Piepermolen in Rekken
REKKEN - Na twee jaar kan men in Rekken weer een oecumenische viering houden, als opmaat voor het Rekkens Volksfeest. Deze wordt gehouden op 21 august......
Lees verder »

Wegen afgesloten in Beltrum van 22 augustus t/m 2 september
BERKELLAND - Van 22 augustus tot en met 2 september vinden asfalteringswerkzaamheden plaats op de Haneveldsweg, Bumptmansweg en Veldweg in Beltrum. Hi......
Lees verder »

De eenmalige energietoeslag verhoogd naar € 1300,-
BERKELLAND - Huishoudens met een laag inkomen kunnen door de stijgende energieprijzen een eenmalige energietoeslag van de gemeente krijgen. Door de s......
Lees verder »

Muziekvereniging Euphonia haalt oud papier op
EIBERGEN – Zaterdag 20 augustus kunnen inwoners van Eibergen hun oud papier weer aan de straat zetten. Vanaf 9.00 uur ’s ochtends gaan leden en onder......
Lees verder »

Gratis workshops en trainingen over opvoeden en opgroeien
BERKELLAND - In september start het Preventie Platform Jeugd weer met workshops en trainingen gericht op opvoeden en opgroeien. Zo begint er een weer......
Lees verder »

Vandaag: VAN Jubileum fietstocht
GEESTEREN - Dit jaar bestaat VAN Berkel & Slinge 25 jaar, en de VALA, waarbij alle Achterhoekse natuurverenigingen zijn aangesloten, bestaat ook ......
Lees verder »

Muziekvereniging Amicitia Rietmolen zoekt dirigent
RIETMOLEN - Muziekvereniging Amicitia uit Rietmolen is dringend op zoek naar een dirigent voor haar orkest. De vaste repetitie avond is op maandag. Di......
Lees verder »

Zomers concert Emergo uit Castricum in Ruurlo
RUURLO - Bij goed weer geeft muziekvereniging Emergo uit Castricum op vrijdag 19 augustus een buitenconcert op het Kerkplein in Ruurlo. Het concert be......
Lees verder »

Kinderdag: Gratis activiteiten in het park bij het gemeentehuis
BORCULO - De Kinderdag is er weer in Borculo. Op zaterdag 20 augustus is er van alles te doen in het park bij het gemeentehuis in Borculo. Deelna......
Lees verder »

Fratsen door Marcel Stroet

Fratsen op kop
NEEDE - Op mien bienoa dagelijkse tochtje van Nee noar Beltrum zoog ik van de een op de andere dag inens allemoale vlaggen op kop hangen. Bie de ears......
Lees verder »

Fratsen Kleurt wal bie
NEEDE - Noe was wij onlangs een betje an `t verbrekken ,hier en doar mossen wat tegels oet dee versletten waren. Ok een stukske muure mos vernieuwd w......
Lees verder »

Fratsen gedoo
NEEDE - Wat een gedoo is `t toch,iedereene mut mear betalen deur de hooge energieprieze,moar snappen kun e wij `t neet. Ollie maatschappen dreit woek......
Lees verder »

Fratsen Tegenstriedigheden
NEEDE - Langzamerhand kump `t zowiet dat gin mense de wereld mear snapt. De hele wereld is `t deroaver ens dat wij wat zuuniger mot wean op de eardbo......
Lees verder »

NUB TV

Eibergen neemt groots afscheid van Wim en Trees


EIBERGEN – Weken lang werd er over gesproken, een einde van een tijdperk. Dit einde is nu aangebroken. Vrijdag en zaterdag nam Eibergen massaal afscheid van het horeca echtpaar Wim en Trees Tijink. Café Tijink is een begrip in Eibergen en ver daarbuiten. Daarom blijft het café onder de nieuwe eigenaar Mesut Mis de zelfde naam dragen. 
Mesut bood Wim en Trees zaterdagavond namens heel Eibergen een schilderij gemaakt door Johan Deters aan met daarop Wim, Trees en hun trouwe viervoeter. Vandaag is er nog een afscheid voor genodigden en dan trekken Wim en Trees de deur van het door hun zo geliefde café achter hun dicht. Mesut Mis en zijn team zwaaien er vanaf morgen het scepter. 

Uit de krant

Met trots dragen wij de groene Achterhoek muts en sjaal!
BERKELLAND - Deze prachtige Achterhoekse vlag muts met groene pluim is een mooi gebreide winter muts in de Achterhoek kleuren.. De heerlijk zachte mu......
Lees verder »

Geest eren
GEESTEREN - Als op oudejaarsavond om tien uur de klok in Geesteren slaat en je het schreeuwen van de steenuil hoort, is de kans groot dat de nieuwjaa......
Lees verder »

Balkenbrij is typisch Gelders: ‘Het smaakt lekkerder dan het klinkt’
ACHTERHOEK - Je houdt ervan, of je vindt het absoluut niet lekker: balkenbrij. Het vleesgerecht kent zijn oorsprong in Gelderland en is misschien wel ......
Lees verder »

Recept: Salade kalfstong met tartaar van ossenhaas
Ossenhaas tartaar: Benodigdheden: Gesnipperde ui (geblanceerd) Gehakte kappertjes Augurk Fijn gesneden bieslook Sweet chilli Zout en peper  &nbs......
Lees verder »

Willy’s tuincolumn: Koester het dialect a’j plat könt praoten, mo’j ut neet laoten
Hoe heet dit? En dat? Soms weet ik niet eens de Nederlandse naam, maar ken ik alleen het dialect. Maar geregeld vraag ik mij ook af of er naam is in ......
Lees verder »