Expositie ‘Handen vol werk’ in Neede

Foto Jo Huijsman april 2016
NEEDE – Jo Huijsman uit Neede begon in 2004 met traditioneel quilten. Door een bezoek en op zoek naar een leuke activiteit aan het toenmalig cultureel centrum Het Bastion in het dorp, is ze in aanraking gekomen met quilten. Een aantal jaren later bezocht Jo een grote quiltexpositie in het Fries Museum. Tijdens deze tentoonstelling maakt ze kennis met hedendaags quilten en het meer abstracte art quilten. In 2008 maakte Jo de overstap naar art quilten. Dit is een abstracte vorm van textielkunst. Nu ze meer tijd heeft, is ze bijna dagelijks bezig met art quilten.

Jo besloot cursussen en workshops te volgen om het art quilten nog beter onder de knie te krijgen. Ook sloot Jo zich aan bij de Art Quilt Groep Oost om zich verder te ontwikkelen in deze vorm van kunst. Deze maand rondt Jo haar tweejarige kaderopleiding bij het Quiltersgilde af. Haar eindexamenstuk zal te bewonderen zijn tijdens deze expositie in de Oale Smederieje. Vorig jaar won Jo de jubileumwedstrijd van kunstkring BArt. Inmiddels is Jo lid van deze kunstkring.

De geschiedenis van de quilt gaat al heel ver terug. De oudste quilt die is gevonden, dateert uit de Romeinse tijd. De oudste quilt in Nederland is een poppendeken uit 1680. Vanaf ongeveer 1950 zijn textielkunstenaars gaan experimenteren en zijn de artquilts ontstaan, waar ook textielvreemde materialen in verwerkt worden.

Historische Kring Neede is verheugd om het werk van plaatsgenoot Jo Huijsman te kunnen tonen in de Oale Smederieje. Bezoekers kunnen kennis maken met een vorm van moderne kunst die haar oorsprong heeft in het verleden. Dankzij de prachtige art quilt-werken van Jo komen heden en verleden de komende tijd bij elkaar in de smederij.

Van zaterdag 21 mei tot en met zaterdag 25 juni 2016 is de expositie Handen vol werk te zien. De openingstijden van de Oale Smederieje zijn op woensdag van 14.00 – 17.00 uur en op zaterdag van 14.00 – 16.30 uur. Op zaterdag 21 mei is Jo aanwezig in de smederij.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven