Avondexcursie over het Stelkampsveld

BORCULO – Eenmaal per jaar organiseert IVN Noord-Midden Achterhoek een avondwandeling. Dit jaar is dat op donderdag 23 juni `s avonds om 19 uur. Het wordt een wandeling vol kleuren en geuren over het Stelkampsveld en omgeving. Dat is een natuurgebied gelegen tussen Borculo en Barchem. Sinds de zeventiger jaren vindt hier natuurontwikkeling plaats. Het gebied wordt nog steeds vergroot en verschraald. Er ontstaat een terrein met een begroeiing zoals wij die kennen van de Achterhoek uit vroegere tijden.

Het gebied kenmerkt zich door de grote afwisseling. Er is een oud kampenlandschap, er zijn houtwallen en bossen, maar ook schrale heide en bloemrijke weilanden. Op de dekzandrug gaat de route door struikheide, berkenbos, adelaarsvarens en jeneverbessen. De excursie gaat verder ook door een gebied met kleine beekjes en vennen. Daar staat het water `s winters hoog en `s zomers wordt het vastgehouden. Daardoor zijn er natte schrale hooilanden en blauwgraslandjes ontstaan. Met wat geluk zijn ook verscheidene soorten orchideeën te ontdekken.

Staatsbosbeheer maait het Stelkampsveld jaarlijks waardoor er zeldzame, kleurrijke planten groeien zoals dopheide, zonnedauw, wolfsklauw en Spaanse ruiter. ’s Avonds geuren vooral die bloemen die daarmee bepaalde insecten lokken. De natuurgidsen van het IVN zullen er onderweg meer over vertellen.

Voor koffie onderweg wordt gezorgd; dat kost € 0,50 per kop. Deelname aan de wandelexcursie is gratis, maar een vrijwillige bijdrage is natuurlijk welkom. Aanmelden is niet nodig. De totale tocht duurt ongeveer 2 uur.

De start is bij de parkeerplaats achter Borculoseweg 34 te Barchem. Let op de IVN borden.
Nadere info: [email protected]

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven