”Expositie, dichters, muziek en films!”

Bie Winkels 2016GELSELAAR – Met een reeks bijzondere activiteiten gaat de projectgroep Bie Winkels op zaterdagavond 25 juni in de schuur van de monumentale boerderij aan de Dorpsstraat in Gelselaar de zomer in: expositie Ada Schreurs uit Dinxperlo, dichters op de delle Sander Grootendorst en Jaap Nijstad en muziek trio Klezzy en een filmavond op vrijdag 1 juli met Dinanda Luttikhedde in de sfeer van Zomergasten. Al maanden werkt de projectgroep, die dit jaar ook al workshops gedichten schrijven en schilderen op locatie organiseerde, aan de voorbereiding van haar zomeractiviteiten. Nog net voor de opening van de expositie wordt de verdere inrichting van de schuur voltooid. Met een bijdrage van het Fonds 1819 zijn naast verlichting passende expositieschermen aangeschaft van rond kastanjehout en rasterhekwerk. Dit systeem biedt een goede doorkijk. Zo blijven in stallen van de schuur de oude landbouwmachines en –werktuigen zichtbaar.

Expositie Ada Schreurs
Een belangrijke reden Ada Schreurs uit te vragen voor een expositie van haar schilderijen in Gelselaar is dat ze hier is geboren (op Strik) en heeft gewoond. Werk van haar, waaronder Gelselaarse ganzen, is te zien via de site www.adaschreursart.nl. Exposities, kunstmarkten en galeries trokken haar altijd al. Later ging ze zelf schilderen, waarvoor ze bij verschillende mensen lessen volgde. Figuratief schilderen is niet echt haar ding. Nog steeds is ze op zoek naar een mengeling tussen figuratief en abstract. Schilderen is voor mij een heerlijke bezigheid waar ik me zelf helemaal in kan vinden, het geeft mij rust”, zegt ze. Via een verloting kan het publiek tijdens de expositie in het bezit komen van één van haar werken. De expositie in de schuur van Winkels wordt gehouden van zaterdag 25 juni tot en met de ganzenmarkt op zondag 3 juli en is dagelijks  geopend van10.30 tot 17 uur.

Dichters op de delle en muziek
Net als vorig jaar wordt de zomerexpsositie Bie Winkels officieel geopend met een Achterhoekse avond, op zaterdag 25 juni, met dichters (op de delle) en muziek, die om acht uur begint. De dichters deze avond zijn Sander Grootendorst uit Zutphen (maakt deel uit van het dichterscollectief Vlinderwerk en is ook bekend als natuurliefhebber en journalist) en Jaap Nijstad (kunsthistoricus, was betrokken bij de publicatie Dichter bij de Graafschap en woont sinds kort in Gelselaar). Voor de muziek deze avond zorgt het trio Klezzy (Nardi Strijbos-Hilhorst saxofoon, Joren Strijbos cajon/slagwerk en Stefan Potman accordeon). De entree kost inclusief een consumptie vijf euro. Boekhandel Lovink uit Lochem verleent medewerking aan deze avond, met een tafeltje waarbij dichtbundels verkrijgbaar zijn.

Filmavond Dinanda Luttikhedde
Dinanda Luttikhedde keert voor Bie Winkels even terug in Gelselaar met een filmavond, op vrijdag 1 juli (aanvang 20 uur en entree inclusief consumptie vijf euro). Dinanda is ook geboren in Gelselaar, als kunstenaar opgeleid in Kampen en Groningen en maakt documentaire films. Bekende films van haar zijn Varkenshuis en Onland. In 2013 woonden op drie plekken in Nederland twee Bonte Bentheimers in een Varkenshuis van de PeerGrouP. Ze werden verzorgd door hulpboeren uit de buurt, trokken dagelijks veel bekijks en waren aanleiding voor veel discussie. De beeldende documentaire Onland uit 2011 zoemt in op de scheidslijn van twee tijdsvlakken. Gevolgd worden de alledaagse werkzaamheden van een boer en even verderop de aanleg van de waterberging.

De filmavond krijgt de vorm van het bekende televisieprogramma Zomergasten. Projectgroeplid Jan Buist interviewt Dinanda Luttikhedde aan de hand van haar documentaires en fragmenten daaruit. Voor het publiek is er ook gelegenheid met haar in gesprek te gaan en met elkaar te discussiëren.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven