Natuurwandeling rondom het kasteel

RUURLO – Zondag 10 juli verzorgt natuurorganisatie IVN weer een bijzondere wandeling, dit keer rond kasteel Ruurlo, mooi te zien vanuit de richting Vorden. Om het kasteel ligt een parklandschap in Engelse stijl, dat overgaat in land-en bosbouwgronden. Het kasteel wordt al in 1326 genoemd en is vanaf de 15e eeuw lang in bezit van de Nederlandse adellijke familie van Heeckeren geweest. Willem van Heeckeren van Kell, adviseur van koning Willem III, werd in Ruurlo geboren. Het kasteel werd tot de fusie met de andere gemeentes van Berkelland ook nog een tijd gebruikt als gemeentehuis.

Doordat er voortdurend bijgebouwd en verbouwd werd, is het gebouw een mengelmoes van bouwstijlen. Vlak voor de restauratie uit de jaren tachtig was het landgoed de locatie voor de televisieserie “De Zevensprong” naar het boek van Tonke Dragt. In 2003 is naast het kasteel de Orangerie uit 1879 herbouwd. Op dit moment wordt alles in gereedheid gebracht voor weer een nieuwe functie: een museum met werken van Carel Willink. De opening staat gepland voor komend jaar.

Gidsen van de IVN afdeling Noord Midden Achterhoek lopen met de deelnemers in een wijde boog rondom het kasteel. Het wordt een gevarieerde wandeling onder meer langs en over de Baakse Beek. Onderweg wordt meer verteld over de zeer belangrijke rol die deze beek in de geschiedenis van het kasteel heeft gespeeld. Ook is er natuurlijk aandacht voor de bomen en planten onderweg.

Aanmelden voor deze twee uur durende wandeling is niet nodig. Deelname is gratis, maar een vrijwillige bijdrage is welkom. Halverwege de excursie is er koffie voor 50 cent pp. Start: 14.00 uur parkeerplaats bij het kasteel, Vordenseweg 2, 7261 Ruurlo. Info: Wim van den Brink tel. 06-46124629.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven