Unieke muziekles in NL: Doedelzak

BORCULO – Met ingang van het schooljaar 2016-2017 is in Berkelland de mogelijkheid doedelzak te leren spelen. Uniek, want op geen enkele muziekschool in Nederland is de doedelzak in het lesaanbod opgenomen. Vanaf het najaar wel bij het Segnocollectief, dat muzieklessen in de regio Berkelland verzorgt. Het lesaanbod van het Segnocollectief, waarin muziekdocenten de krachten hebben gebundeld nadat de muziekschool in Borculo stopte, wordt zaterdag 4 juni gepresenteerd tijdens de open dag in De Huve in Eibergen.

Conservatorium
Dat Annemieke van Doesburg lessen doedelzak gaat verzorgen is bijzonder, maar niet geheel onverwacht. Sinds 2004 speelt ze al doedelzak bij The Highland Valley in Borculo, een gezelschap dat in heel Europa optreedt. In 2014 studeerde ze af aan het conservatorium als Docent Muziek en ze geeft sindsdien veel muzieklessen in de regio Berkelland. Van Algemene Muzikale Vorming op basisscholen tot koordirectie: op een breed terrein is ze muzikaal actief.

Meer bekendheid
Annemieke geeft al wekelijks les bij de Highland Valley, maar om de doedelzak meer bekendheid te geven en een breder publiek te laten zien hoe leuk het eigenlijk is om zo’n niet alledaags instrument te kunnen bespelen, gaat ze nu aan de slag bij het Segnocollectief. “Je komt nog wel eens vooroordelen tegen over de doedelzak, dat het een ouderwets instrument is, of dat het vooral veel lawaai maakt. Mensen weten vaak niet wat het inhoudt, dat je er veel meer mee kunt”, is haar ervaring. “Zelf speel ik maandelijks in volle evenementenhallen met de Music Show Scotland, dat had ik vroeger ook niet gedacht!”

Geweldig gevoel
Doedelzak leren vergt doorzettingsvermogen en enthousiasme, maar het uiteindelijk kunnen spelen geeft een geweldig gevoel. “Zeker als je dat met een hele groep kunt doen, dat is gaaf! Ik wil leerlingen deze kans ook geven, samen muziek maken op zo’n machtig instrument is ontzettend mooi!”

Aanmelden
Leerlingen kunnen zich al aanmelden of een proefles aanvragen. De lessen beginnen in het nieuwe schooljaar. Meer informatie? Stuur een mail naar [email protected]. Kijk voor meer informatie op de website www.Doedelzakspeler-Annemieke.nl. Informatie over het Segnocollectief is te vinden op www.segnocollectief.nl

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven