Eibergse fietsdagen komen er aan

Door Redactie op 03-08-2016

EIBERGEN – Dat is het motto dat TCE-Tourclub Eibergen elk jaar kiest tijdens de Eibergse Fietsdagen; een variant op de reclamespot van de provincie Gelderland, waar overigens ook de Achterhoek prominent in voorkomt! TCE heeft voor het derde jaar achtereen vier nieuwe routes gemaakt. Bij de coördinator van de fietsdagen en ook bij andere bestuursleden, is al menig telefoontje of mailtje binnengekomen; potentiële deelnemers vragen naar B&B ’s, campings, e.d. Ze worden altijd doorverwezen naar de website van TCE, waar alle informatie rondom de Eibergse Fietsdagen te vinden is. Dinsdag 9 augustus is de eerste fietsdag en de start is vanaf 10.00 uur bij Eet- en Feestcafé De Klok. Elke fietsdag levert de deelnemers een andere mooi streek! Een streek van 25 km, 40 km óf eentje van 60 km.

Dag 1, dinsdag 11 augustus: Bos, Heide & Veen Route
Deze eerste dag direct al een prachtige, afwisselende route door schitterende natuur! Zodra u het dorp Eibergen verlaten heeft, fietst u langs het fraaie riviertje de Berkel naar Muldershuis en Mallumse Molen. Vandaar gaat de route richting het Assinkbos; via de schouwpaden van dit fraaie bos komt u bij Erve Bruggert, waar de koffie klaar staat! Via fraaie landweggetjes pedaleert u verder richting het prachtige Buurserveen; u passeert het idyllische Buursermeertje en het oude boerderijtje de Bommelas; kort daarna kunt u een bezoek brengen aan het interessante informatiecentrum van Staatsbosbeheer; ook hier is eventueel koffie te verkrijgen. Daarna fietst u via landweggetjes richting het Rutbeek; u schampt deze recreatieplas en fietst opnieuw via het Buurserzand naar het dorpje Buurse; hier is de stempelpost bij café Winkelman.  Na deze rustpauze gaat de route langs het Witte Veen naar uitspanning de Haarmühle op het Duitse grensgebied en even later passeert u opnieuw een oude grensovergang bij Ter Huurne. Vervolgens fietst u via fraaie weggetjes en paadjes naar het Kommiezenpad dat op de grens van Nederland en Duitsland ligt. Even later kunt u genieten van de prachtige natuur van het Haaksbergerveen; via het Jurisdictiepad komt u weer op Duits grondgebied om enkele kilometers later bij het grensdorpje Oldenkott te arriveren. Bij café Rotering kunt u op het terras genieten van een welverdiend natje. Via een prachtig fietspad langs de Berkel komt u in het kerkdorp Rekken; u treft het, want daar -bij de Piepermolen–  is een schitterende Dahliatuin te bewonderen! Na dat u hier uw ogen heeft uitgekeken, fietst u verder over mooie fietspaadjes en langs de kabbelende Ramsbeek met zijn fraaie vistrapjes naar de finish bij Eet- en Feestcafé De Klok.

De 40 km route buigt vóór het Buurserveen af richting het Haaksbergerveen en via de Kalkdijk en de Urkerweg sluit deze route kort vóór het Haaksbergerveen aan op de 60 km route. De 25 km route buigt in het Assinkbos of in de richting van het Haaksbergerveen; vlak voor het Jurisdictiepad sluit deze route aan op de 40 en 60 km route. De stempelpost is bij café Rotering.

Dag 2, woensdag 10 augustus: Tukkerland Route
Deze tweede dag loopt de fietsroute noordwaarts richting het Twentse land, dat ook wel Tukkerland genoemd wordt. Na de start fietst u via park De Maat richting de Woestenes en sportpark De Bijenkamp. Na enkele kerkpaadjes komt u in het kerkdorp Rietmolen, waar bij café Otten de koffie klaar staat. Via fraaie landweggetjes en fietspadjes pedaleert u naar het Needse Achterveld, een fraai natuurgebied. Daarna fietst u het Tukkerland binnen en via onder andere de Brummelhuizerbrink en het fraaie kerkpad over de Bentelose Es komt u bij de stempelpost in het dorpje Beckum. U verlaat dit dorpje in noordwestelijke richting en via het pad de Kerkvelder Dwarsweg fietst u door het prachtige natuurgebied ten zuiden van Delden. Hierna kruist u de Bentelosetraat en vervolgt u de route richting het Twentekanaal. Al fietsend langs dit kanaal kunt u genieten van de rust van water, van het wuivende riet en de watervogels.

Via onder andere de Sloezenweg (weg naar de sluizen!) komt u in het Twentse dorpje Hengevelde; hier zijn verschillende horeca gelegenheden, waar u de inwendige mens kunt versterken. Enkele kilometers na dit dorp fietst u opnieuw in het prachtige Needse Achterveld. Aan de Visschemorsdijk liggen de uiterst fraaie ‘Tuinen van Geerdink’; vergeet niet ze te bezichtigen! Nadat u genoten heeft van de wandeling door de tuinen fietst u over een fraai fietspad achter langs het oude openlucht zwembad ’t Vleer om uiteindelijk via de oude spoorbaan richting de finish bij Eet- en Feestcafé De Klok te fietsen.

De 40 km route fiets na de Brummelhuizerbrink via enkele fraaie landweggetjes richting Hengevelde om daar aan te sluiten op de 60 km route.

De 25 km route buigt in het Needse Achterveld af en sluit daar aan op de overige routes. De stempelpost is bij café Otten in Rietmolen.

Dag 3, donderdag 11 augustus: Museum Route
Deze derde dag kunt u echt cultuur gaan snuiven! U kunt namelijk meerdere musea bezoeken die aan de route liggen. Vanaf de start fietst u het dorp uit en al snel toert u over de prachtige Olden Eibergsedijk richting Haarlo; maar voor u daar aankomt loopt de route eerst nog langs de bossen van het Geldersch Landschap en een fraai kerkpad: aan het eind van dit fietspad vindt u een klein kerkje genaamd de ‘Kluuntjespot’. En dan staat de koffie klaar bij café Prinsen in Haarlo. Daarna gaat de route verder over landweggetjes achter langs de Hambroekplas en na de oversteek van de Hekweg naar het Nederbielspad. Na enkele kilometers fietst u het stadje Borculo binnen met zijn leuke straatjes en meerdere musea. Als eerste komt u langs het Kristalmuseum en enkele honderden meters verder is het Brandweer- en Stormrampmuseum. Nadat u een bezoek heeft gebracht aan deze musea (vergeet uw museumjaarkaart niet!) fietst u verder door dit prachtige stadje. Een aantal kilometers verder bent u beland in de fraaie natuur rond boerderijmuseum De Lebbenbrugge. Nadat u hier heeft rondgelopen en rondgekeken fietst u verder over prachtige fietspaden door een schitterende natuur richting Huize Beekvliet. Precies voor de brug slaat u linksaf en via fietspadjes en landweggetjes komt u aan bij ‘de witte wieven’ in Zwiep. Na een eventuele stop bij deze uitspanning pedaleert u via verharde wegen richting Pannenkoekenboerderij Erve Brooks en het bijbehorende boerderijmuseum Erve Niehof. Hierna pedaleert u via fraaie verharde landweggetjes richting het rustieke plaatsje Geesteren met zijn fraaie kerkje; onderweg passeert u wijnhoeve Kunneman. U fietst het dorpje uit via een fraai fietspad en over mooie landweggetjes komt u in Noordijk, waar bij Oudheidkundig Museum de ‘Oale Schole’ de koffie met de overheerlijke wafels met warme kersen voor u klaar gemaakt worden. Na dit bezoek pedaleert u verder langs het dorp Neede en het gebied de Hoonte over een voormalige spoorbaan en langs een hertenkamp. Via een fraai fietspad pedaleert u richting de finish bij Eet- en Feestcafé de Klok.

De 40 km route buigt na boerderijmuseum De Lebbenbrugge af richting De Heure; over mooie fietspaden en landweggetjes en over het Elbrinksvonder komt u op de Molenweg en kunt u de fraaie Geesterse molen bewonderen alvorens u in dit kerkdorpje aansluit op de 60 kmroute.

De 25 km route buigt op de Needse Tolweg af en fiets na enkele kilometers het plaatsje Noordijk binnen om daar aan te sluiten op de andere routes.

Dag 4, vrijdag 12 augustus: Grenzeloze Route
Deze vierde en laatste dag staat in het teken van het bestaan van de grenspalen gedurende een periode van 250 jaar. Daarom fietst elke deelnemer vandaag over de voormalige grens richting onze oosterburen. U verlaat het dorp via de verkeerslichten en fietst via het landweggetje Hagensweg langs het Kerkloobos. Via fraaie fietspaden en lokale weggetjes komt u in ’t Kip, een deel van het kerkdorp Rekken. Mocht u het dinsdag gemist hebben -óf nog eens willen bewonderen- dan kunt de prachtige Dahliatuin bezichtigen; ongetwijfeld kunt u hier ook een kopje koffie drinken.

Na bezichtiging fietst u verder langs het riviertje de Berkel richting grensplaatsje Oldenkotte; inderdaad u was hier dinsdag ook, u kwam toen echter van de andere kant!! Ook bij café Rotering staat de koffie klaar. Na deze stop toert u verder over die typisch Duitse landweggetjes en arriveert u in het rustieke dorpje Ellewick waar aan de Lindenallee Landhaus Sahlmer ligt. Na het verlaten van dit dorpje passeert u het -hier nog meanderende- riviertje de Berkel. Na enkele kilometers fietst u via een fraai fietspad het Duitse stadje Vreden binnen. Via allerlei fietspaden -onder andere langs de Berkel- komt u in het prachtige oude centrum van deze stad. Een prachtig marktplein, horeca, winkels, de Stiftskirche St. Felizitas en de kerk St. Georg. Nadat u hier bent uitgekeken en genoten heeft van ‘Kaffee und Kuchen’ fietst u verder door het stadje richting de prachtige Berkelsee; over fraaie fietspaden toert u rondom dit meer en verlaat u via de buitenwijken Vreden.

U pedaleert nu richting Gaxel en passeert het café Zur Grünen Grenze om een aantal kilometers verder inderdaad een groene grens te passeren, die u weer in ‘die Heimat’ brengt. Via een prachtig fietspad door het Notarisbosch fietst u door de buurtschap Huppel naar Meddo, waar u kunt verpozen bij café Spiekerman. Na dit kerkdorp toert u over de weggetjes van de Gelderse Esch opnieuw naar een groene grens, waarna u weer in het land van de oosterburen bent. U fietst nu langs het prachtige Zwillbrocker Venn en wellicht kunt u vanuit het Flamingo Beobachtungsplattform deze fraaie dieren zien. Na het verlaten van dit schitterende gebied komt u langs uitspanning Haak en Hoek (speeltuin!). Via het natuurgebied De Leemputten fietst u over landweggetjes en fietspaden in de richting van Eibergen. Over de voormalige spoorbaan en enkele weggetjes fietst u voor de laatste maal het dorp Eibergen binnen om uw fietsweek af te sluiten bij Eet- en Feestcafé De Klok.

De 40 km route buigt af in het dorpje Ellewick. De stempelpost en ‘Kaffee und Kuchen’ is bij Landhaus Sahlmer. Na deze rust fietst u via landweggetjes verder richting natuurgebied Zwillbrocker Venn, waar de route aansluit op de 60 km route.

De 25 km route buigt af na het dorp Rekken en fietst u via typisch Duitse landweggetjes richting natuurgebied Zwillbrocker Venn, waar de route aansluit op de andere routes. Uw stempelpost en koffie is bij uitspanning Haak en Hoek.

Elke dag kan er gestart worden vanaf 10.00 uur; deelnemers aan de 60 km kunnen starten tot 14.00 uur; fietsers die de 40 km route doen, kunnen tot 17.00 uur starten, terwijl 25 km fietsers kunnen straten tot 18.30 uur. De start is bij Eet- en Feestcafé De Klok.

Deelnemers kunnen week- en dagkaarten kopen. Een weekkaart kost € 10,oo en een dagkaart € 4,00; de prijzen zijn voor alle afstanden gelijk!

Elke deelnemer ontvangt een duidelijke routebeschrijving; daarnaast wordt elke route ook uitgepijld met de bekende oranje NTFU pijlen.

Copyright © 2022 NUB
Realisatie: Niels Voortman - Computer-Parts.NL - Eibergen

Woninginbraak in Eibergen
EIBERGEN - Op zondagavond 7 augustus omstreeks 22:15 uur heeft er aan de Burgemeester Wilhelmweg in Eibergen een woninginbraak plaatsgevonden. Heeft u......
Lees verder »

Militaire oefening in leegstaande school
RUURLO - Het ministerie van Defensie houdt van 15 tot en met 17 augustus een oefening in Ruurlo. De oefening speelt zich af in de leegstaande school ......
Lees verder »

Maandelijks Alzheimer Trefpunt Berkelland in Neede
NEEDE - Alzheimer Trefpunt Berkelland van Alzheimer Nederland Oost-Gelderland is de ontmoetingsplek voor mensen met dementie en hun naasten. Elke twe......
Lees verder »

Outdoor kampvuur bios bij Camping Oetdoor Haarlo
HAARLO - Op 15 augustus organiseert Camping Oetdoor in Haarlo een outdoor kampvuur bios.  ‘s middags voor de kids met Pipi Langkous en voor ‘s a......
Lees verder »

Dirk Zwart bespeelt de vleugel in de Dorpskerk
RUURLO – Na de serie orgelconcerten van de afgelopen weken kan men komende zaterdag in de Dorpskerk genieten van pianospel. Dirk Zwart neemt plaats ac......
Lees verder »

Agem zoekt Energiebespaarmaatjes! Zet jij je vrijwillig in?
BERKELLAND - Door de alsmaar stijgende energieprijzen hebben steeds meer mensen moeite om hun energierekening te betalen. Wil jij deze mensen helpen d......
Lees verder »

Van wie is deze hond?
RUURLO - van wie is deze hond? Is gevonden aan de Ruurlose straat vlakbij houtzagerij Kolkman. Daar is de hond nu. ......
Lees verder »

Laatste Zomerboekenmarkt Rekken van het seizoen
REKKEN - Op woensdagmiddag 10 augustus zal in de Antonius aan de Lindevoort te Rekken de laatste Boekenmarkt van dit seizoen gehouden worden. Opnieuw......
Lees verder »

Openingstijden bieb Ruurlo gaan wijzigen
RUURLO  – Vanaf 1 september zullen de openingstijden van de Bibliotheek Ruurlo aangepast worden. De vrijdagavondopenstelling zal gaan vervallen. ......
Lees verder »

Koopjesmarkt en kinderrommelmarkt in Eibergen
EIBERGEN - Koopjesmarkt en kinderrommelmarkt in Eibergen 27 augustus van 10:00-16:00 gaan de ondernemers in Eibergen weer stunten met mooie koop......
Lees verder »

Kenmerken van casino spellen zonder registratie
BERKELLAND - Een niet-geregistreerd casino is een virtuele club waar u speelautomaten kunt spelen en bonussen kunt activeren zonder dat u een account......
Lees verder »

Waarom zijn visgraat vloeren zo populair?
BERKELLAND - Visgraatvloeren, vaak visgraatvloeren genoemd, worden al enkele decennia veel gebruikt. Vanwege zijn unieke en opvallende aantrekkelijkh......
Lees verder »

Fratsen door Marcel Stroet

Fratsen op kop
NEEDE - Op mien bienoa dagelijkse tochtje van Nee noar Beltrum zoog ik van de een op de andere dag inens allemoale vlaggen op kop hangen. Bie de ears......
Lees verder »

Fratsen Kleurt wal bie
NEEDE - Noe was wij onlangs een betje an `t verbrekken ,hier en doar mossen wat tegels oet dee versletten waren. Ok een stukske muure mos vernieuwd w......
Lees verder »

Fratsen gedoo
NEEDE - Wat een gedoo is `t toch,iedereene mut mear betalen deur de hooge energieprieze,moar snappen kun e wij `t neet. Ollie maatschappen dreit woek......
Lees verder »

Fratsen Tegenstriedigheden
NEEDE - Langzamerhand kump `t zowiet dat gin mense de wereld mear snapt. De hele wereld is `t deroaver ens dat wij wat zuuniger mot wean op de eardbo......
Lees verder »

NUB TV

Bas in de badkuip over de crossbaan van de Zwarte Cross


BERKELLAND – Afgelopen weekend vond in Lichtenvoorde de Zwarte Cross plaats. Vele Berkellanders waren aanwezig om er te feesten, te dansen en te crossen. Een van die Berkellanders was onze eigen Bas te Velthuis. Hij bracht het gehele weekend verslag uit via onze collega’s van REGIO8 en Omroep Gelderland. Zondagmorgen kwam er een grote droom van hem uit, hij mocht namelijk een rondje mee over de crossbaan. De dames met wie hij mee reed hadden een mooie plek voor Bas bedacht: in een badkuip achter de auto aan. Als klap op de vuurpijl mocht hij ook nog een konijnenpak aan.

Uit de krant

Met trots dragen wij de groene Achterhoek muts en sjaal!
BERKELLAND - Deze prachtige Achterhoekse vlag muts met groene pluim is een mooi gebreide winter muts in de Achterhoek kleuren.. De heerlijk zachte mu......
Lees verder »

Geest eren
GEESTEREN - Als op oudejaarsavond om tien uur de klok in Geesteren slaat en je het schreeuwen van de steenuil hoort, is de kans groot dat de nieuwjaa......
Lees verder »

Balkenbrij is typisch Gelders: ‘Het smaakt lekkerder dan het klinkt’
ACHTERHOEK - Je houdt ervan, of je vindt het absoluut niet lekker: balkenbrij. Het vleesgerecht kent zijn oorsprong in Gelderland en is misschien wel ......
Lees verder »

Recept: Salade kalfstong met tartaar van ossenhaas
Ossenhaas tartaar: Benodigdheden: Gesnipperde ui (geblanceerd) Gehakte kappertjes Augurk Fijn gesneden bieslook Sweet chilli Zout en peper  &nbs......
Lees verder »

Willy’s tuincolumn: Koester het dialect a’j plat könt praoten, mo’j ut neet laoten
Hoe heet dit? En dat? Soms weet ik niet eens de Nederlandse naam, maar ken ik alleen het dialect. Maar geregeld vraag ik mij ook af of er naam is in ......
Lees verder »