Eibergse fietsdagen komen er aan

Door Redactie op 03-08-2016

EIBERGEN – Dat is het motto dat TCE-Tourclub Eibergen elk jaar kiest tijdens de Eibergse Fietsdagen; een variant op de reclamespot van de provincie Gelderland, waar overigens ook de Achterhoek prominent in voorkomt! TCE heeft voor het derde jaar achtereen vier nieuwe routes gemaakt. Bij de coördinator van de fietsdagen en ook bij andere bestuursleden, is al menig telefoontje of mailtje binnengekomen; potentiële deelnemers vragen naar B&B ’s, campings, e.d. Ze worden altijd doorverwezen naar de website van TCE, waar alle informatie rondom de Eibergse Fietsdagen te vinden is. Dinsdag 9 augustus is de eerste fietsdag en de start is vanaf 10.00 uur bij Eet- en Feestcafé De Klok. Elke fietsdag levert de deelnemers een andere mooi streek! Een streek van 25 km, 40 km óf eentje van 60 km.

Dag 1, dinsdag 11 augustus: Bos, Heide & Veen Route
Deze eerste dag direct al een prachtige, afwisselende route door schitterende natuur! Zodra u het dorp Eibergen verlaten heeft, fietst u langs het fraaie riviertje de Berkel naar Muldershuis en Mallumse Molen. Vandaar gaat de route richting het Assinkbos; via de schouwpaden van dit fraaie bos komt u bij Erve Bruggert, waar de koffie klaar staat! Via fraaie landweggetjes pedaleert u verder richting het prachtige Buurserveen; u passeert het idyllische Buursermeertje en het oude boerderijtje de Bommelas; kort daarna kunt u een bezoek brengen aan het interessante informatiecentrum van Staatsbosbeheer; ook hier is eventueel koffie te verkrijgen. Daarna fietst u via landweggetjes richting het Rutbeek; u schampt deze recreatieplas en fietst opnieuw via het Buurserzand naar het dorpje Buurse; hier is de stempelpost bij café Winkelman.  Na deze rustpauze gaat de route langs het Witte Veen naar uitspanning de Haarmühle op het Duitse grensgebied en even later passeert u opnieuw een oude grensovergang bij Ter Huurne. Vervolgens fietst u via fraaie weggetjes en paadjes naar het Kommiezenpad dat op de grens van Nederland en Duitsland ligt. Even later kunt u genieten van de prachtige natuur van het Haaksbergerveen; via het Jurisdictiepad komt u weer op Duits grondgebied om enkele kilometers later bij het grensdorpje Oldenkott te arriveren. Bij café Rotering kunt u op het terras genieten van een welverdiend natje. Via een prachtig fietspad langs de Berkel komt u in het kerkdorp Rekken; u treft het, want daar -bij de Piepermolen–  is een schitterende Dahliatuin te bewonderen! Na dat u hier uw ogen heeft uitgekeken, fietst u verder over mooie fietspaadjes en langs de kabbelende Ramsbeek met zijn fraaie vistrapjes naar de finish bij Eet- en Feestcafé De Klok.

De 40 km route buigt vóór het Buurserveen af richting het Haaksbergerveen en via de Kalkdijk en de Urkerweg sluit deze route kort vóór het Haaksbergerveen aan op de 60 km route. De 25 km route buigt in het Assinkbos of in de richting van het Haaksbergerveen; vlak voor het Jurisdictiepad sluit deze route aan op de 40 en 60 km route. De stempelpost is bij café Rotering.

Dag 2, woensdag 10 augustus: Tukkerland Route
Deze tweede dag loopt de fietsroute noordwaarts richting het Twentse land, dat ook wel Tukkerland genoemd wordt. Na de start fietst u via park De Maat richting de Woestenes en sportpark De Bijenkamp. Na enkele kerkpaadjes komt u in het kerkdorp Rietmolen, waar bij café Otten de koffie klaar staat. Via fraaie landweggetjes en fietspadjes pedaleert u naar het Needse Achterveld, een fraai natuurgebied. Daarna fietst u het Tukkerland binnen en via onder andere de Brummelhuizerbrink en het fraaie kerkpad over de Bentelose Es komt u bij de stempelpost in het dorpje Beckum. U verlaat dit dorpje in noordwestelijke richting en via het pad de Kerkvelder Dwarsweg fietst u door het prachtige natuurgebied ten zuiden van Delden. Hierna kruist u de Bentelosetraat en vervolgt u de route richting het Twentekanaal. Al fietsend langs dit kanaal kunt u genieten van de rust van water, van het wuivende riet en de watervogels.

Via onder andere de Sloezenweg (weg naar de sluizen!) komt u in het Twentse dorpje Hengevelde; hier zijn verschillende horeca gelegenheden, waar u de inwendige mens kunt versterken. Enkele kilometers na dit dorp fietst u opnieuw in het prachtige Needse Achterveld. Aan de Visschemorsdijk liggen de uiterst fraaie ‘Tuinen van Geerdink’; vergeet niet ze te bezichtigen! Nadat u genoten heeft van de wandeling door de tuinen fietst u over een fraai fietspad achter langs het oude openlucht zwembad ’t Vleer om uiteindelijk via de oude spoorbaan richting de finish bij Eet- en Feestcafé De Klok te fietsen.

De 40 km route fiets na de Brummelhuizerbrink via enkele fraaie landweggetjes richting Hengevelde om daar aan te sluiten op de 60 km route.

De 25 km route buigt in het Needse Achterveld af en sluit daar aan op de overige routes. De stempelpost is bij café Otten in Rietmolen.

Dag 3, donderdag 11 augustus: Museum Route
Deze derde dag kunt u echt cultuur gaan snuiven! U kunt namelijk meerdere musea bezoeken die aan de route liggen. Vanaf de start fietst u het dorp uit en al snel toert u over de prachtige Olden Eibergsedijk richting Haarlo; maar voor u daar aankomt loopt de route eerst nog langs de bossen van het Geldersch Landschap en een fraai kerkpad: aan het eind van dit fietspad vindt u een klein kerkje genaamd de ‘Kluuntjespot’. En dan staat de koffie klaar bij café Prinsen in Haarlo. Daarna gaat de route verder over landweggetjes achter langs de Hambroekplas en na de oversteek van de Hekweg naar het Nederbielspad. Na enkele kilometers fietst u het stadje Borculo binnen met zijn leuke straatjes en meerdere musea. Als eerste komt u langs het Kristalmuseum en enkele honderden meters verder is het Brandweer- en Stormrampmuseum. Nadat u een bezoek heeft gebracht aan deze musea (vergeet uw museumjaarkaart niet!) fietst u verder door dit prachtige stadje. Een aantal kilometers verder bent u beland in de fraaie natuur rond boerderijmuseum De Lebbenbrugge. Nadat u hier heeft rondgelopen en rondgekeken fietst u verder over prachtige fietspaden door een schitterende natuur richting Huize Beekvliet. Precies voor de brug slaat u linksaf en via fietspadjes en landweggetjes komt u aan bij ‘de witte wieven’ in Zwiep. Na een eventuele stop bij deze uitspanning pedaleert u via verharde wegen richting Pannenkoekenboerderij Erve Brooks en het bijbehorende boerderijmuseum Erve Niehof. Hierna pedaleert u via fraaie verharde landweggetjes richting het rustieke plaatsje Geesteren met zijn fraaie kerkje; onderweg passeert u wijnhoeve Kunneman. U fietst het dorpje uit via een fraai fietspad en over mooie landweggetjes komt u in Noordijk, waar bij Oudheidkundig Museum de ‘Oale Schole’ de koffie met de overheerlijke wafels met warme kersen voor u klaar gemaakt worden. Na dit bezoek pedaleert u verder langs het dorp Neede en het gebied de Hoonte over een voormalige spoorbaan en langs een hertenkamp. Via een fraai fietspad pedaleert u richting de finish bij Eet- en Feestcafé de Klok.

De 40 km route buigt na boerderijmuseum De Lebbenbrugge af richting De Heure; over mooie fietspaden en landweggetjes en over het Elbrinksvonder komt u op de Molenweg en kunt u de fraaie Geesterse molen bewonderen alvorens u in dit kerkdorpje aansluit op de 60 kmroute.

De 25 km route buigt op de Needse Tolweg af en fiets na enkele kilometers het plaatsje Noordijk binnen om daar aan te sluiten op de andere routes.

Dag 4, vrijdag 12 augustus: Grenzeloze Route
Deze vierde en laatste dag staat in het teken van het bestaan van de grenspalen gedurende een periode van 250 jaar. Daarom fietst elke deelnemer vandaag over de voormalige grens richting onze oosterburen. U verlaat het dorp via de verkeerslichten en fietst via het landweggetje Hagensweg langs het Kerkloobos. Via fraaie fietspaden en lokale weggetjes komt u in ’t Kip, een deel van het kerkdorp Rekken. Mocht u het dinsdag gemist hebben -óf nog eens willen bewonderen- dan kunt de prachtige Dahliatuin bezichtigen; ongetwijfeld kunt u hier ook een kopje koffie drinken.

Na bezichtiging fietst u verder langs het riviertje de Berkel richting grensplaatsje Oldenkotte; inderdaad u was hier dinsdag ook, u kwam toen echter van de andere kant!! Ook bij café Rotering staat de koffie klaar. Na deze stop toert u verder over die typisch Duitse landweggetjes en arriveert u in het rustieke dorpje Ellewick waar aan de Lindenallee Landhaus Sahlmer ligt. Na het verlaten van dit dorpje passeert u het -hier nog meanderende- riviertje de Berkel. Na enkele kilometers fietst u via een fraai fietspad het Duitse stadje Vreden binnen. Via allerlei fietspaden -onder andere langs de Berkel- komt u in het prachtige oude centrum van deze stad. Een prachtig marktplein, horeca, winkels, de Stiftskirche St. Felizitas en de kerk St. Georg. Nadat u hier bent uitgekeken en genoten heeft van ‘Kaffee und Kuchen’ fietst u verder door het stadje richting de prachtige Berkelsee; over fraaie fietspaden toert u rondom dit meer en verlaat u via de buitenwijken Vreden.

U pedaleert nu richting Gaxel en passeert het café Zur Grünen Grenze om een aantal kilometers verder inderdaad een groene grens te passeren, die u weer in ‘die Heimat’ brengt. Via een prachtig fietspad door het Notarisbosch fietst u door de buurtschap Huppel naar Meddo, waar u kunt verpozen bij café Spiekerman. Na dit kerkdorp toert u over de weggetjes van de Gelderse Esch opnieuw naar een groene grens, waarna u weer in het land van de oosterburen bent. U fietst nu langs het prachtige Zwillbrocker Venn en wellicht kunt u vanuit het Flamingo Beobachtungsplattform deze fraaie dieren zien. Na het verlaten van dit schitterende gebied komt u langs uitspanning Haak en Hoek (speeltuin!). Via het natuurgebied De Leemputten fietst u over landweggetjes en fietspaden in de richting van Eibergen. Over de voormalige spoorbaan en enkele weggetjes fietst u voor de laatste maal het dorp Eibergen binnen om uw fietsweek af te sluiten bij Eet- en Feestcafé De Klok.

De 40 km route buigt af in het dorpje Ellewick. De stempelpost en ‘Kaffee und Kuchen’ is bij Landhaus Sahlmer. Na deze rust fietst u via landweggetjes verder richting natuurgebied Zwillbrocker Venn, waar de route aansluit op de 60 km route.

De 25 km route buigt af na het dorp Rekken en fietst u via typisch Duitse landweggetjes richting natuurgebied Zwillbrocker Venn, waar de route aansluit op de andere routes. Uw stempelpost en koffie is bij uitspanning Haak en Hoek.

Elke dag kan er gestart worden vanaf 10.00 uur; deelnemers aan de 60 km kunnen starten tot 14.00 uur; fietsers die de 40 km route doen, kunnen tot 17.00 uur starten, terwijl 25 km fietsers kunnen straten tot 18.30 uur. De start is bij Eet- en Feestcafé De Klok.

Deelnemers kunnen week- en dagkaarten kopen. Een weekkaart kost € 10,oo en een dagkaart € 4,00; de prijzen zijn voor alle afstanden gelijk!

Elke deelnemer ontvangt een duidelijke routebeschrijving; daarnaast wordt elke route ook uitgepijld met de bekende oranje NTFU pijlen.

Copyright © 2021 NUB
Realisatie: Niels Voortman - Computer-Parts.NL - Eibergen

Verrassende gerechten voor 2021
BERKELLAND - Het begin van 2021 zal net als het hele jaar 2020 in de boeken gaan als een vreemde tijd. We zijn enorm beperkt geweest in onze beweginge......
Lees verder »

Onderzoek: aantal faillissementen in Nederland
REGIO - Op basis van de data verstrekt door het CBS en het UWV heeft zelfboekhouden.com een onderzoek opgesteld en gespecificeerd in een aantal catego......
Lees verder »

Voetbal Vereniging Ruurlo & De Tapperij organiseren “Reurlse Bingoooo”
RUURLO - Voetbal Vereniging Ruurlo & De Tapperij hebben de krachten gebundeld om een bingo te organiseren voor jong en oud. Daarnaast komt er ook......
Lees verder »

Borculose recidivist (29) opnieuw betrapt als bestuurder van een auto zonder geldig rijbewijs
BORCULO - Op donderdag 14 januari werd een 29 jarige Borculoër betrapt tijdens het besturen van een auto, terwijl zijn rijbewijs ongeldig is verklaard......
Lees verder »

Ophalen oud papier Dijkhoek-Heure maand uitgesteld
BORCULO - Voor het ophalen van het oud papier in de Dijkhoek en Heure zijn De Diekhookse Klumpkes en v.v. DEO vanaf dit jaar een samenwerking aangegaa......
Lees verder »

€ 391,20 aan statiegeld donaties voor v.v. DEO
BORCULO - De afgelopen twee maanden konden er bij Albert Heijn Borculo emballagebonnen ingeleverd worden voor voetbalvereniging DEO. Daar is in totaal......
Lees verder »

Gezamenlijk gezondheid verbeteren in de Achterhoek –  ‘8RHK Gezond’ afgetrapt
ACHTERHOEK - De Achterhoek start als eerste regio met het Kavelmodel van HealthKIC om te werken aan verbetering van de gezondheid. 15 januari werd de ......
Lees verder »

Pizzatrain donderdag 28 januari weer bij Café De Stier
EIBERGEN - Pizzatrain steunt Café de Stier uit Eibergen wederom door donderdag 28 januari pizza's te bereiden voor afhaal en bezorging tussen 16.30 en......
Lees verder »

Oproep Kinderen Kopen Een Huis
BERKELLAND - Wil je dolgraag verhuizen, maar levert dit veel strijd op met jouw thuiswonende kinderen? Wijzen zij iedere woning af die je voorstelt e......
Lees verder »

Achterhoek in beweging komt met gratis webinar: Blijf je club trouw
BERKELLAND - Uit de Achterhoekse verenigingsmonitor blijkt dat 70% van de verenigingen ledenwerving- en behoud als grootste knelpunt zien en hier graa......
Lees verder »

Kennismaken met basisscholen in Ruurlo
RUURLO - Ouders van kinderen die vier jaar worden zijn van harte welkom op de basisscholen van Ruurlo om kennis te komen maken. In verband met corona ......
Lees verder »

Kenteken verplicht voor landbouwvoertuigen
BERKELLAND - De maximumsnelheid voor landbouwvoertuigen wordt verhoogd van 25 naar 40 km/u en deze voertuigen mogen op de provinciale weg rijden. Daa......
Lees verder »

Columns Marcel & Monique

Fratsen gelukkig
NEEDE - Gelukkig moar `t nieuwe joar kump deran, 2020 was achterof eigenlijk `n joar vol gemas. Deur `t virus kwam onze dagelijkse gang van zaken behe......
Lees verder »

Column Monique Weiden: Melkproductieregistratie (MPR)
BELTRUM - Onze melkkoeien produceren zeer hoogwaardige melk die aan heel veel voorwaarden moet voldoen, maar die ook onder zeer scherp toezicht van ve......
Lees verder »

Fratsen Trio
NEEDE - Onlangs schreef ik ne keare iets oaver een escortbureau, doar warkt van dee vrouwleu dee ie kunt bellen as ie argens van of mot. In dat artike......
Lees verder »

Fratsen de road
NEEDE - Onze gemeenteroad begunt zich een betje te reuren,ze denkt volgens mien dat ze neet serieus genog wordt e nommen. De wetholder hef `n dealtje ......
Lees verder »

NUB TV

film: Het jaar van Bas te Velthuis


BERKELLAND – In de laatste dagen van het jaar blikken we met een 11-tal Berkellanders terug op 2020. Op de laatste dag van het jaar hebben we niet alleen het interview met burgemeester Joost van Oostrum, maar ook met Bas te Velthuis, de eindredacteur van Nieuws uit Berkelland. Eigenlijk zou deze film geplaatst worden op donderdag 30 december. Echter is Bas gisteren voor de eerste keer vader geworden. Daarom hebben we even gewacht met het plaatsen van dit interview. Tim Loos sprak met Bas voor dat hij vader werd.

Ondernemend Berkelland

Nieuws uit Berkelland helpt: Taza Borculo
 Nieuws uit Berkelland helpt Taza Borculo BORCULO - Het zal voor veel mensen een rustige jaarwisseling worden. In alle opzichten anders dan anders. E......
Lees verder »

Nieuws uit Berkelland helpt: Proeflokaal01
Nieuws uit Berkelland helpt: Proeflokaal01 Net als met Kerst zullen wij weer heerlijke borrelplankjes voor jullie bereiden voor Oudejaarsdag! Een heer......
Lees verder »

Nieuws uit Berkelland helpt: Ten Haken Foodservice
Nieuws uit Berkelland helpt: Ten Haken Foodservice NEEDE - Wij verkopen op 31 december aan de Borculoseweg ( bij het ijzeren hek naast de AH) oliebol......
Lees verder »

Online Muziekbingo bij De Klok in Eibergen
EIBERGEN - In deze rare tijden is het voor ondernemers erg belangrijk om creatief te zijn. Ook vele ondernemers uit Eibergen komen met leuke en uniek......
Lees verder »

Nieuws uit Berkelland helpt: Helmink Wonen Eibergen 
Nieuws uit Berkelland helpt: Helmink Wonen Eibergen  Tijdens de lockdown zijn wij telefonisch per mail en app bereikbaar. Artikelen kunnen via de......
Lees verder »