IVN houdt vleermuizensafari in Neede

NEEDE – Jaarlijks wordt de Europese Nacht van de Vleermuis gehouden in tientallen landen. Tijdens deze avond is in die landen extra aandacht voor dit bijzondere vliegende zoogdier. Zo ook in Neede, het enige Vleermuizendorp in Nederland. Voor het 3e jaar op rij verzorgen IVN Oost Achterhoek en Stichting Vleermuizendorp die avond een presentatie rond dit zoogdier op het Vleermoesplein in het dorp. Voor iedereen gemakkelijk te vinden en vrij toegankelijk. Om 20.00 uur start de powerpoint presentatie. Ben ter Braak: ”Vraagt u zich ook af wat u moet doen als een vleermuis bij u binnen is gevlogen?; of een vleermuis in uw haren vliegt?; of vleermuizen gevaarlijk zijn voor uw gezondheid en of ze stankoverlast geven als ze hun intrek bij u thuis hebben genomen? Dan is dít het moment om van de partij te zijn. Als het gezegde ‘onbekend maakt onbemind’ ergens voor geldt dan is dat wel voor de vleermuis. Volkomen onterecht. Uw belangrijkste vraag moet eigenlijk zijn: “Wat kunnen we er aan doen om een vleermuizenkolonie bij ons in de schuur of in ons huis te krijgen?”

Tegen de tijd dat het donker wordt gaat de vleermuisverlichting op het plein aan. We breken op en samen met een aantal vleermuisgidsen gaat de wandeling richting Spilbroek en Huize de Kamp. Onderweg spotten we met een bat detector de vleermuizen. We zien ze vliegen maar we kunnen ze vooral ook horen. Heel bijzonder. Hebt u zich ooit gerealiseerd hoe luidruchtig deze dieren ’s nachts zijn tijdens hun jacht op muggen en insecten? En dat terwijl u ligt te slapen…?”

Beleef het mee op 26 augustus vanaf 20.00 uur op het Vleermoesplein bij de NH-kerk in Neede. Bij slecht weer zijn de dieren minder actief en gaat de avond niet door.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven