Leuke jam-expo in Oale Smederieje

NEEDE – Woensdag 24 augustus 2016 staat Neede volop in de belangstelling van de 26e Nationale Jammarkt. Vele duizenden bezoekers komen jaarlijks op de kramen af met heerlijke jams, chutneys, vruchtensappen. In het Jamdorp Neede (gemeente Berkelland) in de Gelderse Achterhoek is het op 24 augustus echt de zoete inval.

Traditiegetrouw is Historische Kring Neede (HKN) vertegenwoordigd op de Nationale Jammarkt. Bij de Oale Smederieje aan de Borculoseweg is tijdens de Jammarkt een terras. In de kraam van HKN worden meerdere eigengemaakte smaken jam en vruchtensappen verkocht.

De vitrines in de Oale Smederieje worden ingericht met materiaal uit de geschiedenis van de Needse Jamfabriek. De tentoonstelling bestaat onder meer uit originele jampotten, jamblikken, jamzegels, reclamekaarten, kwartetspelen, prijscatalogi. Op informatieborden met foto’s wordt uitleg gegeven over de jamhistorie in Neede. De familie Van Nijen, erfgenaam van de laatste directeur, heeft meerdere unieke erfstukken geschonken aan de HKN. Het gaat om originele foto’s van de kwekerij, prijslijsten enzovoort. Dit prachtige materiaal is dit jaar voor het eerst te bezichtigen op de expositie.

De HKN heeft unieke tekeningen in bruikleen van Arjan van Faassen, grondlegger van de Jammarkt. Deze tekeningen zullen tevens te bekijken zijn op de expositie. Verder is uit de collectie van Ronnie Konniger een unieke serie met prachtig vormgegeven jametiketten uit het verleden te bewonderen. Ronnie is op dag van de Jammarkt in de Oale Smederieje om vragen te beantwoorden en desgewenst uitleg te geven over de jamhistorie van Neede.

Bezoekperiode: woensdag 24 augustus tot en met 10 september 2016. Op woensdag 24 augustus, is de Oale Smederieje tijdens de Jammarkt geopend.

Bezoekdagen en tijden: op woensdag van 14.00 – 17.00 uur en op zaterdag van 14.00 – 16.30 uur.
Op zaterdag 10 september is het Open Monumentendag dan is de Oale Smederieje geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur.

Toegang is gratis.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven