Monumentendag: Cactus Oase open

RUURLO – Het thema van de Open Monumentendag 2016 is: Iconen en Symbolen. De eerste gedachte gaat dan niet direct uit naar Belevingspark CactusOase. Toch is de link gauw gelegd. Sinds jaren besteedt de CactusOase aandacht aan het leven van de oorspronkelijke bewoners van Noord-Amerika. In het voorste gedeelte van de CactusOase bevindt zich de Indian Art Gallery met originele, kleurrijke en gedetailleerde indianenschilderijen van de wereldberoemde kunstenaar Jeroen Vogtschmidt. Het kenmerk van de indiaanse cultuur is de verbondenheid met de natuur. Hiervoor gebruikten ze allerlei rituelen en symbolen, die tegenwoordig volop in de belangstelling staan.

Ook is er een permanente stand van Helna de Bruyn, schrijfster en illustratrice van o.a. het kinderboek “PONKI”. Zij laat u eveneens kennismaken met de levensvisie van indiaanse volkeren en hun omgang met Moeder Aarde. Cactussen worden ook symbolisch gebruikt. In de staat New Mexico (VS) bijv. geldt een Echinocereus als nationaal symbool. Sommigen nemen de kleur aan van de gesteenten rondom en vallen nauwelijks op in hun omgeving. En Iconen?  Denk maar eens aan Geronimo en Sitting Bull. Zij worden gezien als iconen van het indiaanse verzet tegen de blanke kolonisatie.

I.v.m. het thema van deze Open Monumentendag heeft Helna voor de CactusOase een nieuw spel ontwikkeld, namelijk het Indiaanse Gebarenspel. Kinderen die de opdrachten goed hebben uitgewerkt, ontvangen hiervoor een speciale oorkonde. De Open Monumentendag vindt plaats in het voorste gedeelte van de CactusOase dat gratis toegankelijk is. Bezichting van het Cactuspark kost de normale entree waarbij u, i.v.m. de Open Monumentendag, op zaterdag 10 september a.s. een gratis kopje koffie/thee krijgt.

Duizenden soorten cactussen e.a. planten, cactuspiramide met grafkelder, historisch boerenleven, vogeltuin, westernstadje, modelspoor met Thomastrein enz. maken een bezoek, voor jong en oud, zeker de moeite waard.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven