Programma jammarkt in hartje Neede

Door Redactie op 22-08-2016

NEEDE – Het dorp Neede mag zich de trotse gastheer noemen van de Nationale Jammarkt. Woensdag 24 augustus is het van 10.00 tot 17.00 uur jam, chutneys en vruchten wat de klok slaat. Duizenden bezoekers komen elk jaar speciaal voor de Jammarkt naar Neede. Een dag waarop zo’n honderd deelnemers samen garant staan voor een gezellige markt met jam als centraal thema. De enige jammarkt in Nederland, dus met recht een Nationale Jammarkt. De deelnemers aan de markt richten kramen en stands in. De bezoekers ontdekken de meest uiteenlopende soorten jam. Want de jamproducenten blijken elk jaar weer bijzonder creatief. Natuurlijk is er plek voor ‘gewone’ aardbeienjams, maar combinaties van fruit en allerlei soorten groenten worden ook niet geschuwd. Hoeveel bezoekers de Jammarkt elk jaar bezoeken, is lastig te zeggen. De organisatie schat zo’n 25 – 30 duizend bezoekers. De Nationale Jammarkt is hoe dan ook erg populair. Zowel bij bezoekers die van heinde en verre naar Neede afreizen als bij deelnemers, die uit heel Nederland, België en Duitsland komen.

Back to Basic
Ondanks het succes van de afgelopen jaren waarin de jammarkt aan een landenthema werd gekoppeld, er naast de zoetigheden ook steeds meer ‘vreemde producten’ werden aangeboden, gaat de markt terug naar haar oorsprong. Een markt met alleen zoetigheden die een link hebben met jam. De Jammarkt moet een markt zijn waar allerlei uitzonderlijke soorten jam, gelei, marmelades en andere vruchtenconserven aangeboden worden. Daarnaast zijn er vruchtensappen, smoothies, wijnen, recepten en allerlei boeken over deze lekkernij te vinden. Door terug te gaan naar de basis en strenger op te treden bij de aanmelding van de standhouders hoopt de stichting te voorkomen dat de jammarkt gaandeweg een doorsnee braderie gaat worden.

Jamkoning(in)
Voorafgaande aan de Jammarkt is het sinds 1997 traditie om de nieuwe Jamkoningin te presenteren. Vanwege het 25 jarig jubileum het afgelopen jaar  is Maurice te Spenke gepresenteerd als de Jamkoning en is daarbij een gewoonte doorbroken. Maurice is voorafgegaan door eenentwintig Jamkoninginnen en is nu de eerste mannelijke jam ambassadeur. Dit jaar wordt voor de 23e keer  om 11.00 uur op het  Vlearmoesplein voor de 23e maal met grootmachtsvertoon en glamour de ‘Needse Koninklijke hoogheid’ gepresenteerd.  De Jamkoning van het afgelopen jaar zal vervolgens zijn Koninklijke onderscheidingen overdragen. Aansluitend wordt de 26e Jammarkt officieel geopend.

Bijzondere zoetigheden
Er zijn ontelbaar veel lekkere producten geweest in de afgelopen 25 jaar, maar het zijn de echte smaakmakers die je bijblijven. Hobbyisten die op de proppen komen met bijzondere smaken, die je niet zelf zou verzinnen. Speculaasjam hebben we hier bijvoorbeeld gehad, knoflookmarmelade, aardebeien prosecco confituur, wortel-sinaasappeljam en mispelmarmelade. “Dat krijg je niet iedere dag voorgeschoteld.”

Om de deelnemers te stimuleren om unieke lekkernijen te maken wordt al een aantal jaren een ‘Jam contest’ georganiseerd. Voor de vijfde keer wordt tijdens de Nationale Jammarkt bepaald wie de meest smaakvolle jam, marmelade of chutney heeft weten te maken. Diegene mag zich dan de ‘producent’ van de allerlekkerste jam van het land noemen! De smaakmakers (beroepskoks) onderwerpen een heerlijke selectie lekkernijen aan een smaaktest. De hobbyisten mogen zelf bepalen welke traktaties ze ‘in de etalage’ zetten voor de smaakdeskundigen. Rond twee uur zal de Jamkoningin bekend maken wie zich winnaar 2016 mag noemen.

De winnaars van de afgelopen jaren:  2015: Kookerij LaHaye – Ginger Lemon Curd 2014: Kookerij LaHaye – Chili confituur citroengras/gember 2013: Theo en Janny Nijkamp – Jostabes 2012: PKN-Kerk – Bieten-pruimenjam

Ver(s)makelijkheid 
Slenteren langs de kramen en stands, her en der een jam of chutney proeven en uiteindelijk met een heleboel potjes jam naar huis toe: de sfeer van de Nationale Jammarkt in Neede leent zich er uitstekend voor. De markt staat bekend om haar gezelligheid, gemoedelijkheid en creativiteit. Want hoewel alles om vruchten en jam draait, is natuurlijk ook het randprogramma een bron van ver(s)makelijkeheid voor de duizenden bezoekers die naar Neede komen, speciaal voor de geliefde Jammarkt. Naast de vele zoetigheden wordt de markt opgeleukt met straattheater en muziek. De jongste bezoekers worden bezig gehouden met de ballonclown en schminken terwijl de straatgoochelaar publiek versteld laat staan doet staan met zijn oud Hollands vermaak. De Sjaggerraars zorgen ook dit jaar voor veel vertier. Met de slogan ‘meer of minder  gaan zij ‘zieltjes’ werven voor hun op te richten partij SJAM. Tijdens de Jammarkt gaan zij een onderzoek doen. Musjiek, goochelarij en illusionisme vormen de basis voor dit onderzoek, waarbij antwoord gezocht wordt op de vraag of de bezoeker meer of minder sjam wil. Ook hebben de Sjaggeraars plannen om zelf sjam op de markt te brengen.

De muzikale noten worden o.a. gekraakt door ZoZo, Tranen met Tuiten en Songs4All. Heerlijk muziek uit de jaren 60 en 70 zoals CCR, Simon & Garfunkel, Neil Young tot BohFoiToch en van  tranentrekkers, Franse chansons naar Duitse schlagers van toen en nu. Op meerdere plekken in het centrum ontmoet u de ‘artiesten’ of ontmoeten zij u.  En,ook Flipje uit Tiel is van de partij.

Jong talent kleurt de markt
De Nationale Jammarkt nodigt jong Needs talent uit om de Jammarkt muzikaal in te kleuren. Kinderen die muziek willen maken, zingen, goochelen of dansen zijn van harte welkom om te laten zien wat ze in huis hebben. Hier hoef je niet met trillende benen op een groot podium te staan, maar gewoon knus op straat tussen de fruitige kramen. Bespeel jij een instrument, heb je zangtalent of ben jij een toekomstige straatartiest, dan zoeken wij jou! Je mag alleen komen, met je vriendje of vriendinnetje of als groep en zoek een leuk plekje uit op straat.
Wil je de Jammarkt fruitig en muzikaal  inkleuren dan ben je op woensdag 24 augustus welkom op de Jammarkt. Je van te voren aanmelden hoeft niet.

Jam(koningin op bezoek bij ouderen.
Het is een beetje de doelgroep van de jammarkt, dus is ze er ook extra populair. De dag na de Nationale Jammarkt, donderdagmiddag 25 augustus, gaat de Jamkoning(in) op bezoek bij de ouderen in Grand-Café De Hofmaat.
De jamtafel daags na de jammarkt is onderhand een traditie bij De Hofmaat. Het is al traditie uit het tijdperk van het bejaardencentrum Meijersveld dat de jamkoningin de Needse ouderen opzoekt. De Koninklijke hoogheid wordt hierbij begeleid door Willemien Schoolderman. Voor hun gang naar De Hofmaat zijn de koningin en haar hofdame bij Livio-bewoners van de kleinschalige verpleeghuiszorg op bezoek geweest met een paar jammandjes.
Jaarlijks gaan vrijwilligers van de jammarkt stichting bij de standhouders op de jammarkt langs om fruitig beleg voor de brunch in te zamelen. In De Hofmaat laten zo’n  75 ouderen en enkele vrijwilligers zich lekker verwennen met koffie en thee van Grand Café, broodjes van Bakker Stroet en lekkers van Albert Heijn.
Jammarkt vraagt om een kleine publieke gift

Geheel in het teken van de geuzennaam van Neede, posteren de ‘Needse Vlearmuzen’ zich op de markt. Zij zullen u vriendelijk vragen om ’tolgeld’ en hopen zo een leuk bedrag binnen te halen. De ‘tolplaats’ is te vinden in het midden van de markt waar iedere bezoeker langs wandelt. De organisatie van een dergelijk groot evenement kost veel geld en moet worden opgebracht door enkele sponsoren, waaronder de gemeente Berkelland en de deelnemers. Kosten als vergunningen, kraamhuur, EHBO, wegafzettingen, artiesten en het schoonmaken van het terrein. Ondanks dat er velen zijn die hun diensten of producten belangeloos  ter beschikking stellen aan de jammarkt wordt het steeds moeilijker om de organisatie van de jammarkt financieel rond te krijgen. De vrijwilligers zijn er druk mee, maar doen dit met veel liefde.

Eén van de doelstellingen van de organiserende stichting is dat zij de jammarkt toegankelijk wil houden voor met name niet commerciële hobbyisten. Daarom hebben wij als organisatie gemeend dat het redelijk is dat wij van u als bezoeker een kleine tegemoetkoming vragen voor de kosten die wij moeten maken om de jammarkt te kunnen organiseren. Een bijdrage van 1 Euro (meer mag natuurlijk ook) per bezoeker betekent dat veel zaken geregeld kunnen worden – met name ook voor uw veiligheid – en dat u een leuke dag bezorgd wordt.

Zeg nou zelf: ‘het parkeergeld voor een bezoekje aan een pretpark is duurder’. En omdat ook de horeca tijdens de jammarkt door de gewone Needse ondernemers wordt verzorgd, betaalt u ook een schappelijke prijs voor een natje of een droogje

Copyright © 2021 NUB
Realisatie: Niels Voortman - Computer-Parts.NL - Eibergen

Stichting Zomerfeesten Haarlo viert jubileum met online pubquiz
HAARLO - In maart 1971 is Stichting Zomerfeesten Haarlo opgericht, 2021 is dus voor de stichting een jubileumjaar. "Dit kunnen we niet onopgemerkt voo......
Lees verder »

16.000 Berkellanders ontvangen brief over invullen keuze Donorregister
BERKELLAND - Negen miljoen volwassen hebben al eigen keuze ingevuld op donorregister.nl. Iedereen vanaf 18 jaar in de gemeente Berkelland die nog geen......
Lees verder »

Beltrum krijgt Dorpsverbinder
BELTRUM - De Raad van Overleg Beltrum stelt met veel vertrouwen de dorpsverbinder voor Beltrum, Avest, Lintvelde en Voor Beltrum voor: Chantal Papen. ......
Lees verder »

Loslopende tamme poes in Eibergen
EIBERGEN - Sinds een paar dagen/weken loopt in de omgeving van De Meergaarden in Eibergen deze tamme poes rond. Weet jij van wie deze poes kan zijn, ......
Lees verder »

Borculoër (18) onder invloed en zonder rijbewijs aangehouden
BORCULO - Afgelopen zondagnacht is een 18-jarige Borculoër in het Twentse Sibculo aangehouden voor het rijden onder invloed. Hij was daarbij ook ......
Lees verder »

Drie inbraken in Neede, getuigen gezocht
NEEDE - In het weekend van 15 t/m 17 januari 2021 zijn er 3 inbraken geweest in Neede. De politie Berkelland is op zoek naar getuigen van deze de......
Lees verder »

Mensen maken Berkelland
BERKELLAND - In de gemeente Berkelland zetten jaarlijks al duizenden mensen zich vrijwillig in voor anderen en hun omgeving. Dat lijkt heel veel, maa......
Lees verder »

Winterspelen special Survival Neede
NEEDE - Op maandag 25 januari van 15.00-16.00 uur organiseert de Sportfederatie Berkelland een Winterspelen Special voor jongeren van 12-17 jaar. Dit ......
Lees verder »

KNVB hoopt altijd nog op herstart amateurvoetbal
BERKELLAND - Ook nadat het kabinet vorige week dinsdagavond heeft aangekondigd dat de lockdown in ieder geval tot en met 9 februari zal gaan duren, bl......
Lees verder »

Jongensavond bij Jimmy’s Neede
NEEDE - Na het succes van de meidenavond komt Jimmy's Neede vanaf februari ook met een jongensavond. Deze zal vanaf 28 februari elke donderdag worden......
Lees verder »

Corona cijfers Berkelland dalen al drie dagen op rij
BERKELLAND - We zitten al weken in een stevige lockdown. Inmiddels lijkt dit zijn effect te hebben op het aantal corona besmettingen. Daar waar de sit......
Lees verder »

v.v. Ruurlo haalt weer oud papier op
RUURLO - Voetbalvereniging Ruurlo haalt zaterdag 23 januari weer oud papier op in de bebouwde kom van Ruurlo. Bewoners worden verzocht het papier 's ......
Lees verder »

Columns Marcel & Monique

Fratsen gelukkig
NEEDE - Gelukkig moar `t nieuwe joar kump deran, 2020 was achterof eigenlijk `n joar vol gemas. Deur `t virus kwam onze dagelijkse gang van zaken behe......
Lees verder »

Column Monique Weiden: Melkproductieregistratie (MPR)
BELTRUM - Onze melkkoeien produceren zeer hoogwaardige melk die aan heel veel voorwaarden moet voldoen, maar die ook onder zeer scherp toezicht van ve......
Lees verder »

Fratsen Trio
NEEDE - Onlangs schreef ik ne keare iets oaver een escortbureau, doar warkt van dee vrouwleu dee ie kunt bellen as ie argens van of mot. In dat artike......
Lees verder »

Fratsen de road
NEEDE - Onze gemeenteroad begunt zich een betje te reuren,ze denkt volgens mien dat ze neet serieus genog wordt e nommen. De wetholder hef `n dealtje ......
Lees verder »

NUB TV

film: Het jaar van Bas te Velthuis


BERKELLAND – In de laatste dagen van het jaar blikken we met een 11-tal Berkellanders terug op 2020. Op de laatste dag van het jaar hebben we niet alleen het interview met burgemeester Joost van Oostrum, maar ook met Bas te Velthuis, de eindredacteur van Nieuws uit Berkelland. Eigenlijk zou deze film geplaatst worden op donderdag 30 december. Echter is Bas gisteren voor de eerste keer vader geworden. Daarom hebben we even gewacht met het plaatsen van dit interview. Tim Loos sprak met Bas voor dat hij vader werd.

Ondernemend Berkelland

Nieuws uit Berkelland helpt: Taza Borculo
 Nieuws uit Berkelland helpt Taza Borculo BORCULO - Het zal voor veel mensen een rustige jaarwisseling worden. In alle opzichten anders dan anders. E......
Lees verder »

Nieuws uit Berkelland helpt: Proeflokaal01
Nieuws uit Berkelland helpt: Proeflokaal01 Net als met Kerst zullen wij weer heerlijke borrelplankjes voor jullie bereiden voor Oudejaarsdag! Een heer......
Lees verder »

Nieuws uit Berkelland helpt: Ten Haken Foodservice
Nieuws uit Berkelland helpt: Ten Haken Foodservice NEEDE - Wij verkopen op 31 december aan de Borculoseweg ( bij het ijzeren hek naast de AH) oliebol......
Lees verder »

Online Muziekbingo bij De Klok in Eibergen
EIBERGEN - In deze rare tijden is het voor ondernemers erg belangrijk om creatief te zijn. Ook vele ondernemers uit Eibergen komen met leuke en uniek......
Lees verder »

Nieuws uit Berkelland helpt: Helmink Wonen Eibergen 
Nieuws uit Berkelland helpt: Helmink Wonen Eibergen  Tijdens de lockdown zijn wij telefonisch per mail en app bereikbaar. Artikelen kunnen via de......
Lees verder »