Archeologisch onderzoek in Eibergen

EIBERGEN – Vanaf 19 september start Noaber18 in opdracht van Rijkswaterstaat met de voorbereidingen op een archeologisch onderzoek in het gebied rondom de Hupselse Dwarsweg in Eibergen. Het onderzoek is nodig in verband met de aanleg van de Nieuwe Twenteroute. Archeologen gaan ter plekke een oppervlakte van ruim zesduizend vierkante meter onderzoeken. Iedere keer worden putten van ruim 400 vierkante meter onderzocht. Eventuele vondsten worden per oppervlakte van vijf bij vijf meter gedocumenteerd. De vakken worden laag voor laag afgegraven tot een diepte van circa een halve meter en gecontroleerd op vondsten.

Eerder dit jaar zijn in het gebied al proefsleuven gegraven. Daarbij zijn aardewerk scherven gevonden, wat mogelijk duidt op een vroegere bewoning van deze plek. Verder zijn er ook archeologische waarnemingen in de buurt bekend van een urnenveld uit de late Bronstijd of vroege IJzertijd. De verwachtingen zijn niet hoog, maar mochten er vondsten boven de grond komen dan worden die opgeslagen en gedocumenteerd. Bij bijzondere vondsten betrekken Noaber18 en Rijkswaterstaat de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

De Nieuwe Twenteroute
De aanleg van een 27 kilometerlange, nieuwe N18 tussen Groenlo en Enschede is onderdeel van de Nieuwe Twenteroute. De N18 tussen Varsseveld en Enschede wordt namelijk vernieuwd! Deze nieuwe Twenteroute wordt een weg waarop het veiliger is om over te rijden of over te steken; waardoor minder verkeersslachtoffers vallen. De nieuwe weg gaat de leefbaarheid in Eibergen, Haaksbergen en Usselo vergroten, maar past in het mooie landelijke gebied van de Achterhoek en Twente. De nieuwe Twenteroute zorgt dat Achterhoekers en Twentenaren sneller van A naar B komen; en maakt daarmee dat de regio interessant is om in te wonen, te werken en te ondernemen.

Rijkswaterstaat werkt nauw samen met de provincies Gelderland en Overijssel, de gemeenten in de regio en de waterschappen om de Nieuwe Twenteroute te realiseren. Rijkswaterstaat heeft Noaber18 opdracht gegeven tot de aanleg van de nieuwe weg tussen Groenlo en Enschede. De Nieuwe Twenteroute is naar verwachting klaar in de tweede helft van 2018.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven