INV: Leerzame wandeling klein Borculo

BORCULO – Aspirant-gidsen van de IVN organiseren op zondag 2 oktober een wandeling in het buurtschap Klein Borculo, tussen Borculo en Ruurlo. Starttijd: 10.30 uur. Vertrekpunt: de parkeerplaats bij de Stichting Speciaal Onderwijs Klein Borculo, Schoollaan 1, 7271 NS Borculo. (De weg N315, afslag Wessel van Eylllaan , doorrijden tot de Schoollaan.)

Ben te Braak: ”We wandelen in het stroomgebied van de de Slinge en de Meibeek. De omgeving van Klein Borculo biedt een boeiende variatie van bossen, akkers en weilanden omringd en doorsneden door de Meibeek en de Slinge. De verschillende land-schappen kunnen ons veel leren over de geschiedenis van het gebied en zijn getuigen van de opeenvolgende ontwikkelingen door de eeuwen heen, zoals bosaanleg, waterafvoer, ruilverkaveling en natuurbehoud.”

Landgoed De Drietelaar stond aan de basis van het buurtschap. Dit landgoed, eigendom van de familie van Eyll, werd in 1773, na het overlijden van Wessel van Eyll, overgedragen aan de roomskatholieke kerk. Pas bij de komst van Napoleon Kwam er godsdienstvrijheid en kon in 1795 de Drietelaar openlijk roomskatholiek godshuis worden. Rond 1898 kwam er een jongensinternaat met eet- en slaapverblijven, een kapel en een frater(moes)tuin en werd de naam:Leo Gesticht. Joop, één van onze aspirant gidsen, kan mooie herinneringen delen over voetbalwedstrijden tussen de jongens uit de omgeving en die van het internaat.

De RK-kerk onderhield en gebruikte de bossen op het landgoed. Er groeiden en groeien nu nog verschillende soorten paddenstoelen. Rond het landgoed werden de meer open gebieden ontgonnen en ontwaterd door het verbreden van de beken en verkaveld voor intensiever en efficiënter agrarisch gebruik.

Recentelijk is er ook aandacht voor het creeëren en onderhouden van meer natuur in de vorm van amfibiepoelen, overloopgebieden langs de oever van de Slinge en onbemeste velden, waar bijzondere planten gedijen. Deelname aan de twee uur durende wandeling is gratis. Voor de consumpties vragen we een kleine bijdrage.

Meer informatie bij: Peter van Rijsingen, telefoon: 06 53253603 of email: [email protected]

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven