Speciale wandeling langs groene grens

HOLTERHOEK – De IVN afdeling Oost Achterhoek organiseert op zondag 18 september om 14.00 uur weer een natuurexcursie, en wel naar de Leemputten en het Zwillbrocker Venn. Start: parkeerplaats Haak en Hoek, Holterhoekseweg 6, 7142 HZ Groenlo. Volg eventueel de IVN-borden.

Landen liggen vaak ‘met de ruggen tegen elkaar’. Stedelijke en andere activiteiten zijn centraal gesitueerd. Hoe dichter bij de grens, hoe minder plaatsen en hoe meer groen we tegenkomen. Met als mooi voordeel: meer ruimte voor de natuur. Resultaat: een groene grens. Op de grens van de Achterhoek met Münsterland lagen bovendien van oudsher uitgestrekte veengebieden met veelal natte hei. Deze waren zo onbegaanbaar dat er nauwelijks grensoverschrijdende wegen zijn.

In de leemputten werd vroeger de miocene klei afgegraven voor baksteen- en dakpannenfabricage. De putten waren vermaard door de vondsten, met name van haaientanden. Nu is het een natuurgebied. Over de groene grens kun je naar het hoogveen bij Zwilbrock lopen. Het Zwillbrocker Venn ontstond door het turfsteken. Het gebied wordt al vele duizenden jaren bewoond. Langs de rand van het veen wijzen bodemvondsten op bewoning in de oude steentijd (ca. 10.000 v.Chr.).Het natuurgebied omvat zowel bos als moerasgebied.

Hoe groen het Zwillbrocker Venn en de Leemputten zijn, mede als gevolg van de ligging nabij de grens, bekijken we tijdens deze excursie.  Laarzen of hoge schoenen zeer aanbevolen! De excursie duurt ruim twee uur.

is gratis, voor de consumptie wordt een kleine vergoeding gevraagd. Voor inlichtingen kunt u bellen met: André Hendriks, 0544-352043.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven